Szégyenszemle

 

„A kormányzás túlságosan is komoly és fontos feladat, hogy a politikusokra bízzuk” – hallhattuk egykor Chester Bowles amerikai demokratától. A mai fiatalok többsége tartózkodik a politikától, ami bizonyos szempontból érthető is, de mi megmutatjuk, hogy van a diplomáciának humoros oldala is. Következzen a TOP 10 legkínosabb diplomáciai baki.

10. Listánk tizedik helyén a nemrégiben újraválasztott Barack Obama bakija áll, mellyel 39 millió lengyelt sértett meg. Egy kitüntetés átadásakor mondott beszédében „náci” helyett „lengyel haláltáborról” beszélt, ami történelmi szempontból egy igencsak súlyos elszólás volt.

9. A lakosság nagy része a 2012-es amerikai választások kapcsán ismerte meg Mitt Romney, a Republikánus Párt elnökjelöltjének nevét. A humor kedvelői azonban már korábban hallottak a politikusról, aki részvétét fejezte ki a wisconsini szikh templomban történt lövöldözés áldozatainak hozzátartozói felé, csak sajnos „sejk” templomról és „sejk” emberekről beszélt.

8. Életben van az a sztereotípia, mely szerint a nőket nem érdekli a foci. Valószínűleg ennek alátámasztására törekedett Angela Merkel német kancellár is, amikor a német-holland Európa-bajnoki mérkőzés napján narancssárga, azaz „hollandszínű” viseletben jelent meg.

7. Valljuk be, a földrajz nem a legkedveltebb tárgy a pécsi bölcsészek körében. Nyilatkozatai alapján arra következtethetünk, hogy Traian Basescu román elnök sem szíveli a tantárgyat, ugyanis a romániai Craiovát Horvátországgal, Cahul városát az afganisztáni Kabullal keverte össze.

6. Komoly anyagi gondokkal küszködött, vagy csak a török szokásokkal nem volt tisztában 2007-ben Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke. Törökországi útján ellátogatott egy mecsetbe, ahol kiderült, hogy mindkét zoknija lyukas. A kellemetlenséget nehéz volt elfelejteni, hiszen a világsajtó az eset után még hetekig élcelődött rajta és túl nagyra nőtt lábkörmein.

5. Szintén török vonatkozású a francia nemzetgyűlés elnökének, Bernard Accoyer-nek esete az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének török elnökével 2010 szeptemberében. A bakit ezúttal a nevek hasonlósága okozta: Accoyer Mevlüt Ceauşescut üdvözölte Mevlüt Cavusoglu helyett.

4. Zavarba ejtőbb, ha az illető nem csupán a nehezen ejthető külföldi nevekkel, hanem saját nyelvével is bajban van. Rachida Dati francia igazságügyi miniszter a Canal+ tévécsatorna műsorában „infláció” helyett véletlen „fellációt”, azaz orális szexet említett. Hát igen, kínosak azok a freudi elszólások.

3. Képzeletbeli dobogónkra elsőként egy honfitársunk, Ottlik Károly, az Országgyűlés protokoll-tanácsadója (!) áll. Abban a megtiszteltetésben részesült, hogy maga Tenzin Gyatson, vagyis a 14. dalai láma kereste telefonon, de a beszélgetés nem indult zökkenőmentesen, ugyanis Őszentsége bemutatkozására ez a válasz érkezett Ottliktól: „Én meg II. János Pál pápa vagyok.”

2. Ezüstérmesnek a komplett Londoni Olimpiai Szervezőbizottság (LOCOG) választottuk fatális bakijuk miatt. Még a hivatalos nyitány előtt került sor néhány női labdarúgó mérkőzésre, köztük a Kolumbia - Észak-Korea meccsre, amely egy órás késéssel kezdődhetett el, mert a szervezők összekeverték a két Koreát, és az északi delegáció játékosai a déli zászló mellett lettek feltüntetve.

1. Jóval humorosabb baklövést követtek el Kuvaitban, egy nemzetközi lövészversenyen. A házigazdák nem készültek fel kellően a kazah győzelemre, ezért az internetről töltötték le a kazah himnuszt. Azaz szerették volna letölteni, ugyanis a hivatalos verzió helyett a Borat című filmben elhangzó himnusz-paródiát játszották az éremátadáskor, melyben többek közt az is előkerül, hogy a kazah örömlányok a legtisztábbak a térségben.