Pszieszta volt, van, lesz - interjú Rohály Sárával

Rohály Sára hosszú ideje vállal szerepet a Pécsi Pszichológus Napok, ismertebb nevén a Pszieszta lebonyolításában, az utóbbi két évben már mint főszervező. Vele beszélgettem magáról a rendezvénysorozatról, az aköré szerveződő feladatokról és a jövőről.

 

PécsiBölcsész: Hogyan született meg a Pszieszta gondolata?

Rohály Sára: Ha jól emlékszem, 1996 óta létezik a Pszieszta. Nagyon érdekes, mert pont mostanában kezdtünk el egy kicsit kíváncsiskodni a múltunk iránt. Véletlen összefutottunk Jakab Júliával, aki anno pszichológushallgatóként kitalálója volt ennek. A másik, ha jól tudom, Juhász Szabolcs volt. Az ő ötletük csak annyi volt, hogy mikor részt vettek Pesten egy hasonló rendezvényen, kitalálták: miért ne lehetne Pécsett is egy olyan program, ahol pszichológushallgatók szerveznek pszichológiai témájú előadásokat? Innen fakadt az ötlet, mely kezdetben egy egynapos rendezvény volt.

 

Jakab Júliának elkerekedett a szeme, mikor megtudta, hogy ma ötven fő szervezi meg a rendezvényt, ami azóta egy háromnapos eseménnyé nőtte ki magát párhuzamos programokkal.

 

Első körben egy maroknyi szervező bonyolította le a Psziesztát kétévente. Egy kisebb szünet után 2005-ben indult újra. Az utóbbi években a Pszieszta rendszeres éves programmá vált. Remélem, ez a hagyomány nem fog megszakadni.

 

PB: Mi a Pécsi Pszichológus Napok lényege?

R.S.: Az egyik lényeges elem, hogy pszichológushallgatók szervezik teljesen önkéntes alapon. Ugyan a Pszichológia Intézet adja nekünk a biztos hátországot, mindez a mi erőfeszítésünk.

 

Van egy háromnapos fő eseményünk, ez lesz most március 28. és 30. között, de ezen kívül is szervezünk év közben úgynevezett Pszieszta Light eseményeket.

 

Ezek többnyire egyestés előadások, filmklubok, művészetterápiás műhelyek. Az év nagy részében ezeket a programokat szoktuk megtartani, de a fő esemény az a háromnapos rendezvény.

 

Fotó: Tóth Lilla

 

PB: Csak pszichológushallgatóknak szól a Pszieszta?

R.S.: Ahogy maga a pszichológia sem csak a pszichológiát tanulókat érinti, mivel mindannyiunk életében fontos szerepet játszik, úgy ezt a rendezvényt is ennek szellemében találjuk ki.

 

Igyekszünk olyan előadókat meghívni, akik egyfelől szakmai szemmel nézve is újat tudnak adni a résztvevőknek, másfelől viszont a laikusok számára is érthető mindaz, amit mondanak.

 

Lényegében átfogó betekintést nyújtanak a pszichológia világába. De nem csak pszichológusokat hívunk meg. Idén is lesz tréner, filozófus előadónk, valamint Pál Feri atya is tiszteletét teszi majd nálunk, aki nem mellesleg mentálhigiénés szakember.

 

PB: Mennyire jellemző a programok sokszínűsége?

R.S.: Igyekszünk mindig olyan témát választani, ami abban az évben átfogja ezt a három napot. Idén „Arcok és álarcok” címmel fogjuk megtartani a Psziesztát, ami során a szerepeket és az azokhoz tartozó identitásokat próbáljuk feltérképezni. Emellett olyan általános témákat igyekszünk választani, amiket sokfelől körbe tudunk járni. Többek közt lesz idén evolúciós pszichológiai előadás a szépség szerepéről, valamint lesz kerekasztal a nemi szerepekről is.

 

PB: Hogy érzed, mekkora az érdeklődés a Pszieszta iránt?

R.S.: Igazából mindig nagyon drukkolunk, hogy jöjjenek emberek. Mi mindent megteszünk azért, hogy minél csalogatóbb legyen ez a rendezvény. Sokan vagyunk, így mindnyájan bele tudunk „pakolni” valamit a szervezésbe. Vannak, akik az előadók meghívásával foglalkoznak, vannak, akik az arculatot tervezik. De a Psziesztán kísérőprogramok is megtalálhatók. A fő eseményen fellép az Improvokál Társulat, illetve lesz Viharsziget Filmklub, amire meghívjuk oktatónkat, Dr. Szentiványi-Makó Hajnalkát, akivel a film megtekintése után beszélgetni fogunk. Ezek megszervezésében is sokan vállalnak szerepet.

 

Röviden: igyekszünk szívünket-lelkünket beletenni a szervezésbe és  akik eljönnek, azoktól mindig pozitív visszajelzéseket szoktunk kapni, ami rettentő jól esik.

 

Reméljük, idén is sokan látogatnak el, mint ahogy az évközi eseményeinken is szép számban vettek részt az érdeklődők.  Volt év elején egy filmklubunk, ekkor gyakorlatilag megtelt a Szenes, jómagam konkrétan be sem fértem. Aminek kifejezetten örülök, hogy az idei évben elkezdtünk angol nyelvű esteket is tartani.

 

Eddig csak a fő rendezvényen volt egy-két angol nyelvű előadás. Az idein azonban már három is lesz, ami azért fontos, mert a pszichológushallgatók között is egyre több a külföldi diák, az ő köreikben is igyekszünk népszerűsíteni ezeket az alkalmakat.

 

Egyszóval, nem szeretnénk, hogy kimaradjanak a Psziesztából – sem a részvételből, sem pedig a szervezésből. Nagyon örültünk annak, hogy a legutóbbi angol nyelvű Light képes volt nagy tömegeket megmozgatni. Arról nem beszélve, hogy idén először külföldi hallgatók is vannak a szervezőcsapatban. Ugyan a külföldi hallgatók bevonása még gyerekcipőben jár, ettől függetlenül én üdvözlöm, mivel szívügyemnek érzem, hogy őket is beszervezzük a Psziesztába. Remélem, a fő eseményre is ellátogatnak. Sokszor érzem azt, hogy van érdeklődés a részükről, de meg kell találnunk őket. Remélem, a PécsiBölcsész olvasói közül is lesznek, akik részt fognak venni.

 

PB: Hogy látod a Pszieszta jövőjét mondjuk úgy öt év múlva?

R.S.: Szilárdan hiszek abban, hogy Pszieszta lesz. Már így is érzem, hogy a rendezvény jócskán kinőtte magát. Ahogy tavaly, úgy idén is a Civil Közösségek Házában leszünk. Maga a helyszín nagyon jó hangulatú, így szeretném, ha a Pécsi Pszichológus Napok a jövőben is itt kerülne megrendezésre.

 

Viszont ami érdekes, hogy a szervezők ötévente cserélődnek.

 

Ez azt jelenti, hogy akik most elsőévesként kerülnek be a Pszieszta vérkeringésébe, öt év múlva már diplomáznak és átadják a stafétát a következő generációnak. Remélem, hogy öt év múlva végzett pszichológusként visszajöhetek nosztalgiázni.