Pszichós találkozó külsős szemmel

A Pécsi Pszichológus Napok, azaz a Pszieszta programsorozatának novemberi eseménye egy kerekasztal-beszélgetés volt az iskolai bántalmazásról, melyet az egyetem B épületének legújabb emeletén rendezték meg. Akik pedig az est folyamán az asztalhoz ültek, hogy diskurzust folytassanak erről a témáról: Káplár Mátyás egyetemi adjunktus, tanácsadó és szakpszichológus; Siegler Anna PhD-hallgató és Arató Nikolett PhD-hallgató. A beszélgetést Putz Ádám egyetemi tanársegéd moderálta.

Amikor beléptem a B épületbe, épp forró vízzel töltötték meg a kancsókat a teához. A  program szervezői közül egy lány meglepődésemre megismert még a sütivásárról, és segített a varázslatosan elrejtett lifthez eljutnom.

A kerekasztal-beszélgetés is, a Psziesztához híven, családias hangulatban zajlott

a szokásos sütivel és teával, annak ellenére is, hogy egész szép számmal gyűltek össze az egyik legnagyobb és legmodernebb előadóban. Nem csupán pszichológia szakos hallgatók vettek részt a rendezvényen, hanem a BTK más képzéseiről is érkeztek, például a tanári vagy a szociológia szakról. 

Fotó: Tóth Lilla

Az esemény folyamán a zsargon szerint kortárs bántalmazásnak nevezett iskolai zaklatás volt terítéken. A téma főbb részeit a következő pontok szerint elemzeték a szakértők: Mikortól beszélhetünk ilyen típusú bántalmazásról? Hogyan játszhat szerepet a környezet mint rizikófaktor? Felkészítik-e ennek megoldására a tanárokat?

Történhet-e felcserélődés, lehet-e áldozatból zaklató?

Hogyan ismerhető fel, ha valakit bántalmaznak? Alaposan kielemezték az egyes részeket és a legtöbb témában konszenzusra is jutottak, valamint egy rövid videót is megtekinthettünk egy amerikai tréningről, ahol a közönséget arra próbálták felkészíteni, hogyan előzhetik meg azt, hogy áldozattá váljanak. Az erről folytatott társalgásban volt a legnagyobb a véleménykülönbség a vitapartnerek közt. 

Szerencsére a tanári katedra nyelvezetétől elszakadva sikerült külsősök számára is élvezhető előadást kerekíteni, bár egyszer-egyszer olyan szakkifejezéseket eresztettek szabadjára, melyek megmagyarázatlanul köröztek a laikus feje felett, de nagyrészt figyeltek az ufókra is (egy TTK-s szakesten nevezték így a más karról érkező PTE-s tanulókat, lehet, hogy máshol is használják).

Majd a végén a beszélgetést kinyitották a közönség felé, ahol szerencsére legalább egy kérdésfeltevés helyetti monológ is elhangzott, jó BTK-s előadás módjára. 

 A programsorozat ezzel nem ért véget. A tavasszal beköszöntő háromnapos főesemény előtt még február 19-én egy újabb light eseményen vehetünk részt a kriminálpszichológia témájában, valamint  március 5-én egy támogatói estre látogathatuk el. A programok mindenki számára nyitottak, és a szervezők  szeretettel látnak bennünket.