Pszichológia – tényleg mindenkinek

Élénken él az emlékezetemben egy mese, amelyben Mátyás király arról vitatkozik az udvaroncaival, hogy milyen foglalkozású emberből van a legtöbb a világon. Amikor az udvari bolond közbeveti, hogy orvosból, lehurrogják, hiszen az olyan ritka volt akkoriban, hogy csak a leggazdagabb urak engedhették meg maguknak a szolgálatait. A bolond erre pár perc múlva rosszullétet színlel, majd amikor minden uraság köréje gyűlt és egymás szavába vágva ajánlgatnak különböző gyógymódokat, egyszer csak nevetve kijelenti: „Na ugye, hogy megmondtam: ha ebben a teremben ennyi orvos van, mennyi lehet az egész világon?”
 
Azt hiszem, manapság már legalább annyi pszichológus is van a világon, mint orvos. A tudományos publikációktól kezdve a női magazinok „személyiségtesztjeiig” számtalan forrásból áradnak felénk a sokszor egymásnak ellentmondó hírek és nézetek. Ebben a káoszban nagy segítséget jelent, ha akad egy megbízható forrás, főleg, ha nem csupán információval szolgál, hanem a pszichológiai szemlélet alapelveivel és a kritikus gondolkodással is megismertet. Épp ilyen Philip Zimbardo, Robert Johnson és Vivan McCann könyve, a Pszichológia mindenkinek.
Zimbardo professzort még az is ismeri, aki azt hiszi, hogy nem – elég csak annyit mondanom, hogy ő vezette a híres-hírhedt stanfordi börtönkísérletet, és a pszichológia iránt cseppet sem érdeklődő ismerőseim is bólogatni kezdenek. Azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy változatos kutatásai mellett ötven éve tart „Bevezetés a pszichológiába” kurzust elsőéves egyetemistáknak. Bár a legtöbb oktató, amint teheti, tovább szokta adni ezt az órát a fiatalabb kollégáknak, Zimbardo továbbra is szívesen mesél a kezdő hallgatóknak a pszichológia alapjairól. Idővel azonban azzal kellett szembesülnie, hogy a tárgyhoz elérhető tankönyvek nagy része száraz és túlságosan szaknyelvi, az elsőévesek számára már-már érthetetlen. „Ez nagyon sok tankönyv és szakkönyv problémája, professzorok írják professzoroknak, egymás előtt akarnak felvágni a tudásukkal, nem az adott tudományterületet szeretnék érthetően bemutatni, érdekessé tenni” nyilatkozta egy interjúban. Zimbardo végül úgy döntött, pár kollégájával karöltve maga ír megfelelő tankönyvet – így született meg a Pszichológia mindenkinek, amelyet később számtalan nyelvre lefordítottak, idén pedig megérkezett Magyarországra is, igaz, még csak részben, hiszen a Libri kiadó a könnyebbség kedvéért négy kötetre bontotta a vaskos művet. Az első rész tavasszal jelent meg, a második most, ősszel, a további kettő 2018-ra várható.
 
A könyvet az olvasók igényeit szem előtt tartva építették föl: az egyes fejezetek tematikus alegységekre bomlanak, amelyek egy-egy kulcskérdés és központi fogalom köré szerveződnek. A fontosabb kifejezések ki vannak gyűjtve mind a fejezetek végén található összefoglalóknál, mind a kötet hátuljában található tárgymutatóban, definíciójukkal együtt. A cikk elején említett információrengeteg miatt különösen érdekesek a „Kritikus gondolkodás élesben” részek, amelyek a szenzációs hírek módszeres ellenőrzésére tanítanak, valamint a „Pszichoügyek”, amelyek a pszichológia azon jelenségeit tárgyalják, amelyekkel a mindennapi életben is találkozhatunk: a pszichoaktív szerek hatásait, a figyelemhiányos hiperaktivitást vagy a pszichológiai módszerek felhasználását a hatékonyabb tanulásban. A szöveg olvasmányos, sok kép és magyarázó ábra segíti a megértést. Minden fontosabb állítás mögött szabályos hivatkozás áll, amelyet kikereshetünk az apró betűkkel is tizenhat oldalt kitevő irodalomjegyzékből – ez egyrészt biztosítja a tudományos igényességet, másrészt lehetőséget ad a további tájékozódásra is, ha valamelyik téma fölkeltette az érdeklődésünket. A könyv ugyanis természetesen nem tárgyalhatja részletekbe menően a pszichológia minden aspektusát, inkább csak rövid, színes betekintést nyújt egy-egy területre és a kíváncsiságunkra bízza, mennyire merülünk el benne.
 
A Pszichológia mindenkinek tehát tényleg mindenkinek szól: a kezdő pszichológusoknak, akik támpontokat keresnek, a leendő pszichológushallgatóknak, akik szeretnének képet kapni a tudományról, amibe épp fejest készülnek ugrani, és bárkinek, akit érdekel a pszichológia és szeretné, ha az erre vonatkozó tudása biztos alapokon állna.