pen. Pen. PEN.

A 2015. év legnagyobb egyetemi rendezvényének sajtótájékoztatóján jártunk délelőtt. A Pécsi Egyetemi Napok főszervezőinek köszöntői után a rövid sajtóeseményen a leghangsúlyosabb szerep a zenészeknek jutott.

Ákos elmondása szerint Pécsen kezdi el idei mega-turnéját, Felcser Máté (Punnany Massif) és Járai Márk (Halott Pénz) a hazai közönség különlegességéről beszélt, míg Beck Zoli (30Y) főképp a zenészek felelősségét hangsúlyozta. Mint a Zenélő Egyetem szakmai vezetője, Zoli fontosnak tartja, hogy a befutott zenekarok egyik elsődleges feladatuknak tekintsék a lehetőségteremtést feltörekvő együttesek számára. A magyar zenei szcéna zártsága miatt is fontos, hogy a PEN programjában idén is kiemelt szerepet kap majd a ZEN & Roll színpad.

Takács Gyula, a PTE EHÖK újonnan megválasztott elnöke kiemelte, hogy a Pécsi Egyetemi Napok nem csupán a fesztivál három plusz egy napját jelenti. Az április végéig tartó Diákrektorválasztás olyan értékteremtő és hagyománymegtartó verseny, mely az Egyetem és a város közti szimbiózist a leglátványosabban tudja bemutatni. A verseny során fontos szerep jut majd többek között a társadalmi felelősségvállalásnak és a sportnak is.

Márta István a Zsolnay Negyed ügyvezetőjeként az egyetem és a Negyed együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, és elmondta, hogy idén minden eddiginél monumentálisabb fesztivált terveznek, kihasználva a Negyed nyújtotta terek többségét. Gellai Gergő a PEN főszervezője hozzátette, hogy a legnagyobb színpad idén nem a Pirogránit udvarban lesz, mint tavaly a Zsolnay Fesztiválon, hanem egy 5000 ember befogadására alkalmas színpadsátort terveznek felállítani. Megtudhattuk azt is, hogy várható még egy külföldi fellépő bejelentése, de egyelőre még erről többet a szervezők nem árultak el.