Pécsi Egyetemi Napok: Interjú a Brains együttessel

A PEN első napját ugyan eláztatta az eső, de még ez sem állította meg a tomboló közönséget a Brains koncertjén, akik feltették a pontot a fesztivál nyitónapjára. Az együttes frontemberével, Kéri Andrással – Mc Columbo –, és a közönség kedvenc, Németh Péterrel – Mc Zeek – csináltunk interjút.

PécsiBölcsész: Már mondhatni visszatérő vendégek vagytok itt a PEN-en, és Pécsett is. Milyen érzés a városunkban játszani?

Kéri András: Igazából a PEN mellett sokat járunk a Pécsi Est Caféba, meg Orfűre is, ami még így Pécshez köthető, és mindig ugyanaz a pozitív közönség és légkör fogad minket. Minden városba, ahol ilyen jó a közönség szívesen látogatunk vissza, és pont ezért járunk ilyen sűrűn Pécsre is. Úgyhogy abszolút öröm idejönni.

Németh Péter: Ez a nyugati részlegnek talán a legfelszabadultabb városa, és én mindig is szerettem idejönni. Amikor pedig Brains-zel érkezek, az meg olyan érzés, mintha húsvét, születésnap, meg egy kis karácsony is lenne egyszerre.

PB: Három számot is bemutattatok az új albumról a koncerten, és ezek mind hardcore-abb stílust képviseltekaz előző albumaitokhoz képest. Miylen hangzásvilágra számíthatunk az új lemezen?

KA: Ez lesz az eddigi legszínesebb albumunk, mivel eléggé a végletek között mozog. Zeekkel két számot is készítettünk, amik, mint ahogy már a közönség megszokhatta, elég zúzósak lettek. Eléggé feszegetjük a határokat az új számokkal, ezek közül amit kiemelnék, az a Likó Marcis dal. Két elég különböző zenei világ találkozik, a Vad Fruttik és a Brains találkozása, amiben a ránk jellemző hangzás és a Fruttikra jellemző, alteresebb dallamvilág egyvelege. Ezen kívül lesz egy teljes mértékben magyar Brains dal is az albumon, ami részünkről elég formabontónak számít. Az eddig single-ként megjelent számok is, mint a Balance vagy az All Eyes On Me is elég különbözőek, úgyhogy igen színesre sikeredett a Keep Burning. A zúzásra visszatérve pedig nem tudom, hogy Petivel miért van ez így, valószínűleg a karaktere miatt, de vele mindig csak iszonyat számokat sikerül összehoznunk, vele nem nagyon lehet popposodni.

NP: Azért sem fogok, mert ezt szeretem a legjobban a Brains-ben, hogy ez az egyetlen igazi olyan együttes, ami egy Magyarországon ritka energiaszintet képvisel. Én is szeretném ugyanezt a százhúsz százalékot hozni, amennyire csak lehet, ameddig csak lehet.

PB: Nem véletlen, hogy mindig a közös számaitokra tombol a legnagyobbat a közönség.

KA: Persze, mert meglátják Peti arcát és egyből befenyíti a közönséget.

NP: Nem, nem. Itt arról van szó, hogy amikor Peti bácsi megérkezik, akkor mindenki tudja, hogy mire kell számítani, nincsen mellébeszélés, csak tombolás.PB: Már hosszabb ideje szerves részei vagytok a magyar popzenének az egyedi D’n’B hangzásotokkal, de még sincsenek mainstream utánzóitok. Ennek mi lehet az oka?

KA: Azért van egy-két formáció, akik próbálják ezt a vonalat csinálni, és igazából csinálják is, de szerintem a legfőbb oka annak, hogy nem sikerült beérniük minket, az az, amit a Zeek is mondott, hogy a hangzásunk az iszonyat egybe van, és nagyon energikus a csapat. Ehhez olyan karaktereket kell összeválogatni, akikkel ez az egész olajozottan tudjon majd működni.

NP: Azért azt sem érdemes elfelejtenünk, hogy a Brains az egy hardcore punk felállás volt eredetileg. A stílus megváltozott, de az energikusság, a dinamika és a minőség húsz éve konstans maradt, ami magasra teszi a lécet. Éppen ezért nem teheti meg a zenekar, hogy nem ver oda, vagy nem hozza a szintet, pláne hogyha egy ilyen egyedi, kiforrott és könnyen felismerhető hangzást képviselnek. Nem okozhatunk csalódást.

PB: Mikor találkozhatunk veletek legközelebb Pécsett?

KA: Konkrétan Pécsre nem tudom, de Fishingre jönni fogunk, ami viszonylag hamar itt lesz, és közel van a városhoz, de ha jól emlékszem konkrétan már csak az őszi klub szezonba fogunk visszalátogatni.

NP: Ami még biztos, hogy a Base Campen egy színpadot vinni fogok, de ezen kívül még többször is megfordulok majd nyáron a városban.