Passziviti?

A HÖK választások kapcsán mindenki - a jó magyar beidegződések mentén - passzvitásra és nihilre asszociál. Szabó Gábor EHÖK- és Bálint Szabolcs HÖK elnököt faggattam arról, hogy vajon igaz-e az ősi tézis. A két megkérdezett szerint általában véve nem biztos, hogy passzivitásról kéne beszélnünk, ez teljesen változó képet mutat az egyes karokon, az egyes években. 

A problémát az elhúzódó választások jelentik. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy legjobb esetben a választások folyamata egy hónap alatt tud lezajlani, de előfordult már olyan is, hogy kettő, kettő és fél hónapot is igénybe vett a procedúra. Jelentős befolyásoló tényező, hogy mekkora a verseny az adott választáson, hogy van-e több versengő csapat. A passzivitásról azért is nehéz pontos képet rajzolni, mert a nagy létszámú karok esetében a levelező képzésben résztvevők, általában nem szavaznak, így rontják ebből a szempontból a statisztikákat.

A végzős nappalisok is inkább csak konzultációra járnak be, így az aktív hallgatói létszám valójában inkább 3500 fő. Az időnként bekövetkező alacsony részvétel okaként Bálint Szabolcs, egyfelől, a hosszú időtartamot jelölte meg, a másik, hogy a hallgatók általában nincsenek tudatában, hogy a HÖK hogyan néz ki, milyen feladatai vannak, hogy hogyan épül fel. Nem tudják a tevékenységét a megrendezett programokhoz kötni. Nagy az általános tájékozatlanság. Megoldásként az aktívabb internetes tájékoztatás kínálkozik. Most tervezik egy hírleveles rendszer elindítását, ezzel párhuzamosabban a HÖK honlapja is egy hallgatóbb barát felületet kapott. A több versengő csapat és az aktív kampányból fakadóan a megkérdezettek szerint gyors választások várhatóak, viszonylag magas részvétellel.

 

Interjúink:

Rajnai Ákos

 

Kommunikáció

 

PB: Fogsz szavazni a választásokon?

 

Á.: Nem.

 

Szerinted a hallgatókat általában mennyire érdekli ez az egész?

 

Őszintén, nem tudom, mennyire vannak egyáltalán kapcsolatban a HÖK-el a hallgatók. Nem lehet tudni, hogy befolyásol-e egyáltalán valamit,a HÖK munkája. El szoktam olvasni a választási plakátokat, hogy milyen választási ígéretek vannak éppen aktuálisan, de elég szkeptikus vagyok az egész dologgal kapcsolatban. Nem tudom, hogy mennyi befolyásuk lehet egyáltalán, ezeknek a dolgoknak a döntési mechanizmusába igazából. Szóval épp ezért nem nagyon foglalkoztat ez az egész.

 

 

Kántor Péter

 

Magyar

 

PB: Fogsz szavazni a választásokon?

 

P: Igen, ma úgy döntöttem, hogy fogok.

 

Szerinted a többieket mennyire érdekli a választás, hogy vetted ki?

 

Szerintem nem nagyon. Inkább idegesíti őket, hogy állandóan osztogatják a szórólapokat,és plakátok vannak mindenütt. Végül azért elég sokan el fognak menni, ennek ellenére szavazni.

 

Szerinted, miért van ilyen negatív megítélés az egész körül?

 

Nem nagyon érzékelik a hallgatók, hogy a HÖK mit tesz értük.

 

Szabó Márta

 

TTK Testnevelő tanár

 

PB: Hogy, hogy nyomon követed a BTK HÖK választásokat?

 

M: Igazából azért követem a választási eseményeket, mert magam is indultam a TTK-s HÖK választásokon, és bíztam abban, hogy lesznek olyan projektek, amin a két karnak közösen kell majd együtt dolgoznia. A majdani munka miatt jónak tűnt informálódni a fejleményekről, már csak a jó viszony kialakítása végett is.

 

Szerinted ki az esélyes?

 

Igazából úgy gondolom, hogy az a csapat fog maradni, akik eddig is voltak, mert jól csinálják a kampányukat, rengeteg jó kampányötletük van, és magát a kampányt olcsón kivitelezik. Nem hivalkodó a kampányuk, mint a másik csapatnak.

 

Szerinted mennyire érdeklődnek a BTK-sok a választások iránt?

 

Voltam a Szenesben tartott vitafórumon, és úgy tűnt elég nagy érdeklődés van, szóval szerintem aktív az érdeklődés a hallgatók részéről.

 

 

Bálint Puli