Mikor jön a pénz? – a leggyakrabban feltett kérdések, amelyekre a DJKB válaszol

 

A DJKB irodába roppant sok telefonhívás érkezik, ám a feltett kérdések meglepő hasonlóságokat mutatnak. Mondhatni mindenki ugyanazt akarja… és ez a Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság esetén nem a szex, hanem a pénz. Persze ennél egy kicsit bonyolultabb a dolog. Az alábbiakban azokat az információkat találjátok, amiket a leggyakrabban hiányoltok.

Kezdjük egy praktikus kérdéssel: „hol van a DJKB?” A „D” épület felett, a DiákCentrumban, balra a második ajtó, a DJKB a legjobb szolgáltatást nyújtja. Miután lokalizáltuk a pályázatok benyújtásának helyét, nyilvánvalóan a legfontosabb, hogy „mikor utalják a támogatásokat?”. Ahhoz, hogy ezt megválaszolhassuk, ismerni kell a pályázatok során használatos ügymenetet: 1. beérkezik az összes pályázat, 2. összesítjük, elbíráljuk, majd pontozzuk, 3. egy héttagú bizottság dönt az eredményekről (kettő oktatói taggal), 4. a Központi Tanulmányi Iroda (KTI) ellenőrzi az eredményeket, 5. a KTI kiküldi az ösztöndíjakat. Tehát erre a kérdésre csak azt tudjuk válaszolni, hogy „minden esetben máskor”, mi sem látjuk előre mindig, hogy mikorra ér végig a pályázat a rendszeren.

Ha pénzünk már van, lakhatunk is valahol. Például kollégiumban. Amennyiben a szemeszter előtt nem adtuk le a jelentkezésünket, semmi baj, ezt a félév során bármikor meg lehet tenni. Tehát a „hogyan lehet évközi kollégiumi férőhelyet szerezni?” kérdésre a válasz: a DC-n a DJKB irodában kitölthettek egy nyomtatványt, ahol tanulmányi eredményre, szociális helyzetre vagy kiemelkedő közéleti tevékenységre hivatkozhattok. A helyek korlátozottak, tehát ilyenkor már nem lehet szabadon válogatni a kolik között, csak abba költözhettek, amelyikben épp van szabad hely. A jelentkezéskor természetesen alá kell támasztani a hivatkozási alapot a szükséges papírokkal.

Minden pályázat elhagyhatatlan eleme a népesség-nyilvántartói igazolás. Ez a legalapvetőbb dolog, ami nélkül okafogyottá válik a DJKB vegzálása, olyan, mint a kenyérben a liszt, a rakott krumplin a tejföl vagy a perecen a só. A szociális helyzet igazolásának alappillére a munkáltatói igazolásokkal együtt, hisz az egy főre jutó jövedelmet belőlük számolják. Igényelni a lakóhelyen levő önkormányzatnál lehet.

„Miért hiányos a pályázatom?” – halljuk szintén sokat. Minden pályázathoz mást kell leadni. Az adott űrlap alján, a kitöltési útmutatón található egy lista a csatolandó dokumentumokról, ha ezek valamelyike hiányzik, a pályázat nem fogadható el. Gyertek fel a DC-be, hogy együtt átnézzük, amit benyújtottatok, és kiderítjük, mi az, ami hiányzik.

Minden rendben van, de mégsem jött meg az utalás? Gyakran előfordul, hogy nem adtatok meg az ETR-ben bankszámlaszámot, ez esetben hiába várjátok az ösztöndíjat. Erre a sebre a gyógyírt a TO-n kell keresni, ott regisztrálhatjátok a számlázási adatotokat.

„Kik azok, akik a pályázatok sorsáról döntenek?” Heten illetékesek a kérdésben, ebből kettő oktatói tag – Dr. Beck Zoltán és Pótó Zsuzsanna. Az öt hallgatói helyre pályázat útján lehet bekerülni. Önéletrajz és motivációs levél benyújtása után elbeszélgetünk a hallgatókkal, majd szociális érzékenységük, a jogszabályokra vonatkozó ismeretük és az ügyfélfogadáson tanúsított talpraesettségük alapján döntünk felvételükről. Figyeljétek a pecsibolcsesz.hu-t, ott lehet majd a pályázatot fellelni.

A DJKB ügyfélfogadási ideje hétfőtől csütörtökig reggel 9-től délután 3-ig tart, pénteken pedig 9-től délig. Ekkor jöhettek be személyesen a DiákCentrumba, illetve ezekben az intervallumokban érdemes telefonálni a 72/503 600-as szám 24238 mellékén, hiszen később a tagok hazaszállingóznak az irodából, így a készülék csak a sötét falak magányában fog csipogni, a szomszéd szobában ülő szerkesztőket idegesítve. E-mailben pedig a djkb@pecsibolcsesz.hu címen tehetitek fel kérdéseiteket.