Megalakult a HÖK új elnöksége – interjú Fiser Bence ügyvivő elnökkel

Glázer Bálint elnöki mandátumának lejártával, a járványhelyzetre való tekintettel a PTE BTK Küldöttgyűlése 2020. január 6-án ügyvivő elnökséget választott Fiser Bence vezetésével. A felálló kabinet mandátumát a következő elnökválasztásig tölti ki, amíg a körülmények lehetővé nem teszik ennek megtartását. Bencét eddigi képviselői munkájáról, elnöki terveiről és a még csapata előtt álló feladatokról kérdeztem.

Kezdjük egy rövid bevezetéssel. Kérlek, mutasd be magad!

Negyedéves történelem–orosz szakos osztatlanos hallgató vagyok. Tanulmányaimat eredetileg történelem–angol szakpárral kezdtem, amit aztán harmadévben cseréltem oroszra. Ennek az volt az oka, hogy az angol nyelvben annyira nem találtam meg önmagam, inkább valami olyat szerettem volna tanulni, ami kihívást jelent, de ugyanakkor nagyon különleges és érdekel is – így jött az orosz.

A Hallgatói Önkormányzatnak 2018 májusától vagyok tagja, másfél évig szakos képviselőként, 2020 januárjától egy évig elnökhelyettesként, most pedig ügyvivő elnökként.

Bálint helyetteseként hogyan értékelnéd az elmúlt évet?

Nyilván amiről először meg kell emlékezni, az a koronavírus-járvány, ami szépen keresztülhúzta a számításainkat. Nagyjából minden borult, amit terveztünk, hiszen nem tudtunk hallgatói rendezvényeket tartani, az év nagy részében pedig jelenléti oktatás sem volt. Évértékelőként azt mondanám, hogy a legnagyobb kihívása 2020-nak egyértelműen az volt, hogy alkalmazkodjunk a fennálló helyzethez. Nyilván ez számos újdonságot hozott a képzésben is azáltal, hogy az oktatás és a számonkérés is online zajlott, így a Hallgatói Önkormányzatnak feladataiban is ehhez kellett alkalmazkodnia. Az online vizsgáztatás szabályozásában elég aktívan részt vettünk, a hallgatói érdekeket megfelelően képviselve.

Amire nagyon büszke vagyok, és az elmúlt egy évem legszebb emléke, az a gólyatábor, amit szerencsére úgy tudtunk megtartani, hogy minden, de tényleg minden rendben volt.

Ezt már csak azért is fontosnak tartom, mert az idei gólyák többsége a ballagások és szerenádok élménye nélkül jött az egyetemre, amelyeknek hiányát talán kárpótolhatta a gólyatábor. Nagyon büszke vagyok még arra, hogy rendben lementek az orientációs napok, és ha csak két hónapig is, de a campuson, jelenléti oktatásban kezdhettük az évet. Szerintem a hallgatók többségének jót tett, hogy végre kimozdulhattak a képernyők mögül, és nem teljesen online kellett nekiállni az egész évnek.

Mire számíthatunk az ügyvivő kabinetedtől?

Igyekeztem erre az időszakra nagyon tudatosan felkészülni, régóta gondolkodtam már azon, hogy mihez is szeretnék majd kezdeni. Több tervünk is van, ezek egy részét még az előző évből örököltünk meg.

Ilyen például a Szenes Klub felújítása, amit a PTE EHÖK támogatásával szeretnénk megvalósítani, amiben nagyon nagy szerepe volt elődömnek, Glázer Bálintnak is.

Ez egy elég nagy volumenű felújítást takar, ilyenre még nem is nagyon volt példa a Szenes történetében, úgyhogy bízunk abban, hogy ha ezek a munkálatok lezajlanak, akkor a klub visszakerülhet a város térképére, és tovább erősítheti megérdemelt pozícióját a pécsi kulturális életben.

További tervünk a tudományos pálya, a tudomány népszerűsítése, ami arra szolgálna, hogy minél több hallgatónak keltsük fel az érdeklődését aziránt, hogy szakmai tevékenységet végezzen.

Mindezt például úgy, hogy megmutatjuk milyen ösztöndíjakra lehet pályázni, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg ezáltal.

Szeretnénk emellett felélénkíteni a kari sportéletet ami BTK-sként elsőre picit furcsán hangozhat –, ezért mostantól dolgozik velünk egy sportreferens, Haincz Krisztián személyében, akinek feladata ennek kivitelezése.

Ez többek között azt is jelenti, hogy legyenek sportprogramok a BTK-n, legyen a karnak saját sportcsapata a különböző egyetemi sporteseményeken, de a sportreferens feladata a rendezvényszervezés is.

Nyilván jelen helyzetben elsődlegesen a tervezésre, ötletelésre tudunk fókuszálni, azonban bízva abban, hogy minél előbb visszatér az élet a normális kerékvágásba.

Fotó: Sütő Richárd

Régi adósság a PécsiBölcsész honlap felújítása.

Azt gondolom, hogy a jelenlegi honlap – ahol ezt az interjút is olvashatjátok – nem egy méltó környezet a PB cikkeinek bemutatására, valamint nem tud megfelelő információforrásként sem szolgálni a hallgatóknak, hiszen rengeteg funkció nem működik, számos tartalmat (pl. a szakos képviselők elérhetőségeit) nem lehet frissíteni. Időszerűvé vált tehát, hogy megújítsuk a weboldalt; nagyon remélem, hogy ez még ebben a félévben meg tud történni. Összefoglalva tehát olyan jellegű terveink vannak, amelyek alkalmazkodnak a jelenlegi időszakhoz, és nem nagyon befolyásolja megvalósulásukat, hogy éppen világjárvány van.

A HÖK-öt illetően vannak megvalósítandó ötleteid?

Ahogy 2020-ban, úgy ’21-ben is azt mondani bármire, hogy ez fog történni, az egy egészen merész gondolat. Én nagyon szeretném, hogy ez a helyzet tavasz végére, nyár elejére rendeződjön, és jó lenne, ha tudnánk ismét gólyatábort tartani, illetve ha az őszi félév már vírusmentesen kezdődhetne meg, és így használatba is lehetne venni a Szenest, például.

Nyilván – a jelenlegi helyzet adta lehetőségeket kihasználva – szeretnénk kicsit erősíteni a HÖK kommunikációját, kicsit személyesebbé és aktuálisabbá tenni a PB közösségi felületeit.

Nagyon örülnék, ha a noveberben megválasztott képviselői csapattal részt tudnánk venni egy tréningen, ami a szakmai munka mellett a csapatépítésről is szólna, hiszen meggyőződésem, hogy a hallgatói érdekképviselet sikeres működése nem egyének, hanem egy csapat munkájának eredménye.