Már négy hónapja tervezünk újra

Május 19-én kezdte meg mandátumát az Újratervezés csapata, akik az elmúlt négy hónapban programjukhoz híven elkezdték a kari élet és a hallgatói önkormányzat megreformálását, illetve megpróbáltak beleszokni új szerepkörükbe.  A BTK HÖK "elnökpárosát", Kovács Pétert és Jenei Dánielt kérdeztem az első hónapok munkájáról és eredményéről.
 
PécsiBölcsész: Milyen terveitek, céljaitok voltak az első hónapokra, amikor májusban átvettétek a HÖK irányítását? Sikerültek, elégedettek vagytok?
 
Kovács Péter: A választási kampányban az Újratervezés nevet választottuk magunknak – nem véletlenül. Hittünk és hiszünk abban, hogy a szakunk, karunk, egyetemünk és hallgatói önkormányzatunk olyan lesz, amilyenné mi magunk formáljuk. Az első négy hónap véleményem szerint két nagyobb részre osztható: a május közepétől egészen augusztus elejéig tartó időszak elkülöníthető az augusztus utánitól. A flottul lezajlott átadás-átvételi folyamatokkal párhuzamosan megkezdődött a 2017. évi gólyatábor szervezése, amely komoly, kéthónapos előkészítési munkát igényelt. Seniorválogató és tréningek, helyszínbejárás, forgatókönyv-összeállítás, zenekarok meghívása; mind-mind olyan részfeladat, ahol ha hibázunk, azt 220 gólya érezné meg. A sikeres tábor, azaz augusztus közepe óta elsődlegesen a félévkezdésre és az őszi félév nagyobb programjaira, no meg a Szenes e féléves, igen erős és alapjaiban új koncepcióval megjelenő programkínálatára koncentrálunk. 
 
Jenei Dániel: Feladatkörömből eredően rám nagyrészt a gazdasági és adminisztratív tevékenységek koordinálása hárul. Szerencsém volt, mert egy jól működő rendszerbe tanulhattam bele az elmúlt hónapokban. Ettől függetlenül mindig van hova fejlődni és úgy érzem, jó úton haladunk. A HÖK gazdálkodása szempontjából is jól sikerült az elmúlt négy hónap, és azért érzem fontosnak, hogy ezt hangsúlyozzuk, mert enélkül a stabilitás nélkül nem működhetne ilyen olajozottan egyik tevékenységi körünk sem, legyen szó akár programszervezésről, akár hallgatói kezdeményezések támogatásáról, akár a Szolgálatói Iroda működéséről.
PB: Mit tartotok a legnagyobb eredménynek az Újratervezés első négy hónapjából?
 
KP: Számos olyan programpontot tudtunk megvalósítani, ami alapvetően változtatja meg a pécsibölcsész létet, de most hármat emelnék ki. Tető alá hoztunk egy megállapodást a Biokommal, a TükeBusz fenntartójával, s így szeptember elején megnyithatott a bérletpénztár az Ifjúság úti campus aulájában. Aztán a nyár folyamán átköltöztettük a Rókus Hallgatói Iroda és Géptermet az egykori büfé helyiségébe. Itt megújult helyszínen, újratelepített gépekkel és vadiúj nyomtatóval várják a Szolgis dolgozók a nyomtatni vágyókat. És végül, de nem utolsó sorban a debreceni, az eltés és a pázmányos bölcsész HÖK-elnökökkel közösen a nyár folyamán megalakítottuk a Bölcsész Hallgatók Szövetségét, amely a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján belül szakmai szövetségként működik. Úgy éreztük, hogy az elmúlt években folyamatos támadás érte a bölcsészet- és társadalomtudomány területén oktatott szakokat, megkérdőjelezve társadalmi és gazdasági hasznosságukat, ezért a negatív tendenciák megállítása érdekében létrehoztunk egy hivatalos együttműködési keretet.
 
JD: A szervezet eddigi értékeit megtartva, de tiszta lappal szerettünk volna nyitni. Szerintem ez sikerült. Bővült a szolgáltatásaink köre, ahogy Peti is említette, megújult a Rókus gépterem, újra élet költözött a bányába, új lendületet vett a PécsiBölcsész magazin is és a hátunk mögött van egy sikeres gólyatábor! Ennél többet szerintem nem is kívánhatnánk négy hónap alatt. 
PB: Volt valami meglepő az új munkakörötökben? Valami, amire nem számítottatok, vagy ami vicces szituációt szült?
 
KP: A legváratlanabb esemény talán a barátnőm hozzáállásának megváltozása volt az új helyzethez. Alapvetően persze végig támogatott és mellettem állt mind a választási időszakban, mind az elmúlt négy hónapban, de a gyakorlati eredmények után sokkal jobban elfogadta azt, amit csinálok.
 
JD: Nem gondoltam volna, hogy ennyi munka. De tényleg. Kívülről nem látszik.
 
PB: Milyen rövid-, illetve hosszabb távú terveitek vannak jelenleg?
 
KP: Irodavezetőnk, Kovács Fanni, Prücsi mindig szekál azzal, hogy szeretek T/1-ben beszélni minden egyes olyan dologról, amit a hallgatói önkormányzat megvalósít, legyen ez bármennyire pozitív vagy negatív. Azt hiszem, legfontosabb célunk az őszre nézve az lehet, hogy strukturálisan is érezhető legyen a HÖK újratervezése: várat még ránk a Pécsibölcsész magazin felfrissítése, a szakesttámogatási rendszer felülvizsgálata és a BTK HÖK küldöttgyűlésének munkacsoportjait is el kell indítanunk. Emellett ne feledjük azt sem, hogy a Bölcsészettudományi Kar ebben az évben ünnepli 25. évfordulóját, így igyekszünk az ünnephez méltó módon egy hatalmas szülinapi partit is szervezni a Szenesbe november 9-re. Szerencsére a nyár folyamán átgondoltuk ezeket a változásokat is és felkészülten kezdünk neki a folyamatnak. Reméljük, hamarosan mindenki számára kézzelfogható további eredmények születnek. 
 
JD: Én személyiségemből fakadóan általában csak a következő nagy eseményig tervezek. Ez most számomra a gólyabál. Egy igazán emlékezetes estével szeretnénk megajándékozni az elsősöket. Emellett persze haladunk a megkezdett úton és próbálunk újabb és újabb ötletekkel előállni.