Könyvek, amelyek 2012-ben is megállják a helyüket

Újévkor általában a jövőre vonatkozó fogadalmakat teszünk, és gyakran megígérjük magunknak, hogy végre elolvasunk bizonyos könyveket. Mi is összeállítottunk egy tíz kötetből álló listát, amelyeket érdemes forgatni, mert segítségükkel könnyebben túlélhetjük a ránk váró újabb bolond évet, vagy csak egyszerűen jól szórakozhatunk.

1. Chuck Palahniuk: Láthatatlan szörnyek

Palahniuk egyik első írása, amely végül az író sikeressé válását követően, az eredeti kézirat jelentősebb átírása után jelent meg. Az eredmény nagyszerű: lebilincselő, minimalista stílus, erős érzelmi töltet és fordulatos cselekmény. A narrátor egy balesetben megcsúfult, karrierjét és jövőjét vesztett modell, aki kétségbeesetten próbálja újra összerakni magát, vagy egy egészen más személyiséget, de legalábbis valakit, akiként élhet. Vezetője az utolsó nem-átalakító műtétjére váró Brandy Alexander, a „királynők királynője” lesz. Együtt utazzák be Amerikát, útjuk minden állomásán más névvel és múlttal bemutatkozva, csalások sorozatát elkövetve. A regényben semmi sem stabil: a helyszín, az érzelmek, de mégy a karakterek valódi személyisége és identitása is állandóan változik, ahogyan régi emlékek és újabb nézőpontok kerülnek a képbe. Valamiféle poszt-modern családtörténet, megbontott időrenddel a poszt-tradicionális társadalomban, ahol aránytalanul nagy hangsúlyt kapnak a külsőségek és a felszín.
 

2. Fehér Klára: Oxygénia

Az írónő fantasztikus regénye nem mai darab, ennek ellenére rendkívül aktuális. Mivel a Földünknek lassan lejár a szavatossága és a globális felmelegedés következtében átalakulnak az erőviszonyok, ezért egyre több konfliktus várható a későbbiekben. A sci-fi erre hívja fel a figyelmet egy földi űrhajótörött segítségével, aki egy távoli bolygóra, Oxygéniába kerül. A furcsa környezetben megdöbbenve észleli, mennyivel rosszabb az ott dolgozó-sínylődő „ormányosok” lélektelen élete, mint a földi lét. A különbség szembetűnő. Oxygéniában minden sivár és egyforma. A környezetszennyezés és az elődök könnyelműsége miatt ugyanis az egykor virágzó élet kipusztult. Ezt a helyzetet pedig egy érdekcsoport a saját hasznára fordította és azóta uralkodik a bolygólakók milliárdjain. A történet eddig egy zöld szemléletű szórólap figyelmeztető bevezetése is lehetett volna, ám ezt követően a regényt meglepő fordulatokkal viszi tovább az írónő. Oxygénia titkának leleplezése ugyanis sokak számára kellemetlenségekkel járna, így főhősünket megpróbálják kiiktatni a bolygó rendszeréből. Kérdés, hogy sikerül-e az akció az ismeretleneknek? Vagy esetleg a földi ember kerekedik felül egy kockázatos ötlet segítségével?
 

3. Pozsonyi Ádám: Harcra fel!

Szatírák, humoreszkek, ironikus és groteszk hangvételű novellák gyűjteménye, mai, hazai, politikai, magánéleti, illetve egyetemes és örökérvényű ostobaságokról, gyarlóságokról Pozsony Ádám publicistától, a „magyar újságírás szégyenétől.” Humora, témafelvetései egyedi és abszurd – mi mást lehetne mondani egy íróról, aki egyik novellájában Adolf Hitler festményének replikáját akarja megvenni egy budapesti könyvesboltban? 
 

4. N. M. Kelby: Végtelen csillagtér

 
A harmadikként bemutatott abszurd novellás kötet után, mely felüdülést nyújt a szürke hétköznapokban, itt egy másik remekmű. Kelby regénye könnyed hangulat helyett nyomasztó, elgondolkodtató atmoszférát sugároz. Stílusa mégis magával ragadó. A végtelent, az emberi kicsinységet és a tudományok örökérvényűségét hirdeti. A történet Lucienne Kundera és anyja, Héléne életét dolgozza fel. Lucienne csillagászként a fekete lyukakat kutatja és legújabb felfedezésért egy párizsi tudományos konferencián kitüntetést kap. Anyja elkíséri a francia fővárosba, ám a díjátadó előestéjén öngyilkosságot követ el. Lucienne kezdetben nem is sejti mennyi titkot rejt édesanyja múltja, így megpróbálja felgöngyölíteni az érthetetlennek tűnő a miérteket. Kiderül, hogy Héléne is tudósként dolgozott a II. világháború ideje alatt, s részt vett a Joliot-Curie házaspár atomkutatásaiban. A veszélyes kísérletekben megsebesült, és később menekülnie kellett a németek által megszállt Párizsból. Utána Los Alamosban kapott szigorúan bizalmas munkát, ahol rendkívüli titkok részesévé vált. Mivel Lucienne-nel semmit nem osztott meg a felkavaró múltbéli eseményekből, ezért a lányt szinte teljes egészében beszippantják a fekete kirakós darabkái, miközben megpróbálja megérteni a kapcsolatot anyja öngyilkossága és korábbi tettei között. Ahogy egyre több dologra derít fényt, úgy válik elfogadhatóvá számára Héléne motivációja, amivel a hallgatást, a titkokat és a halált választotta.
 

5. Neil Gaiman: Coraline és Farkasok a falban

Természetesen időnként felnőttként is vágyunk könnyedebb olvasmányokra, néha pedig kifejezetten mesékre. Neil Gaiman hátborzongató, ugyanakkor kedves meséi éppen megfelelőek. Coraline a szüleivel új házba költözik. Kinyit egy ajtót, amely egy párhuzamos világra, az eredeti izgalmasabb, javított változatába vezeti. Hamarosan azonban kiderül, hogy a túloldalon élő „másik anya” egy gonosz boszorka, aki Coraline lelkét akarja. A regényt azoknak is érdemes elolvasni, akik már látták az egyébként jól sikerült filmfeldolgozást, hiszen könyvként is szórakoztató, ráadásul van néhány jelentősebb eltérés a két változat között. Az író egy másik meséje, a Farkasok a falban jelent meg 2011-ben magyarul. Ennek a történetnek a főszereplője is egy kislány, Lucy, aki farkasok üvöltését hallja házuk falai mögül, és a farkasok egy nap elő is jönnek.
 

6. William Golding: A Legyek Ura

Néha azonban a legszebb mesék is rideg valósággá válnak. Szerencsés befejezést szeretnénk, mert az a megszokott, helyette pedig megrázó lélektani átalakulást kapunk. A jók nem is olyan jók, sőt, kifejezetten rosszak. Megrendülünk, elgondolkodunk és nem értjük. Golding 1983-as regénye korunk alapélményét tükrözi hűen, miszerint az élet csupán egy törékeny háló, melyet képtelenek vagyunk tisztelni. A Legyek Urában egy csapatnyi angol kamasszal szemléleti gondolatait, akik egy repülőgép-szerencsétlenség következtében lezuhannak egy lakatlan szigetre. Kezdetben még bizakodóak, s ifjú Robinsonokként megpróbálják újrateremteni a civilizációt. Testületeket választanak, törvényeket hoznak, igyekeznek ésszerűen berendezni életüket. Az idill azonban nem tart sokáig, hiszen az alig tizenéves gyerekek fokozatosan elvadulnak, lehámlik róluk a civilizációs máz, gonosszá válnak. Elkeseredésükben már ölni is képesek, félelmükben csinálnak tehát maguknak istent, aki megfelel démonikus mivoltuknak: a Legyek Urát. Azt teszik, önmaguktól vezérelve, ami a Nyugati társadalom számára egyszerűen tabu.
 

7. F. Scott Fitzgerald: Átkozottak és szépek

Fitzgerald második regénye egy hosszú szerelmi történet a határozatlan Anthony és az elkényeztetett Gloria között. A főszereplők, a jazz-korszak és az elveszett nemzedék tipikus alakjai: pazarló, bizonytalan kissé nihilista arany ifjak, akik a történet során mindent elveszítenek, vagyont, ambíciót, egymás iránti szenvedélyüket és szeretetüket, végül ürességbe zuhannak. Ma akár figyelmeztetés is lehet az egyelőre homályosan meghatározott és körülírt Y-generáció számára.
 

8. George Orwell: 1984

Az átkozottak és szépek szereplői ürességbe zuhannak, Orwell regényében pedig, alapvetően ebben „élnek” az emberek. Óceánia, mint állam az értékek pusztításának alapvető szimbóluma. Leépül a nyelv, megszűnnek a kapcsolatok, eltűnik az önállóság. Megvonják az emberektől az ingereket, az érzéseket és a szabad gondolkodást. Minden mozdulatukat figyelik, nincs más lehetőségük, mint tökéletesen alkalmazkodni az állam elvárásaihoz és a tömeg részévé válni. Mivel az egyéniség bárminemű megnyilvánulását tiltja az elnyomó apparátus, ezért elég egyetlen meggondolatlan mondat ahhoz, hogy ellenséges célponttá váljanak Óceánia lakói. Orwell történetében Winston Smith és Julia életüket kockáztatva teszik próbára a rendszer türelmét. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. Mivel az állam jól működő besúgó hálózattal rendelkezik, így nem menekülhetnek a „sorsuk elől”. Szomorú, felháborító és elgondolkodtató történet az 1984, hiszen napjainkban egyre inkább érvényesülni látszik egy hasonló rendszer kialakulása, amelyben nem tisztelet és megbecsülés köti össze az embereket, hanem inkább a kiszolgáltatottság. Potenciális munkaeszközökké lettünk, nincs „szükségünk” jogokra, csak kötelezettségekre.
 

9. Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázspokolikőrpuncspancslódítóbódítóka

Egy másik mese, a Végtelen történet szerzőjétől, kifejezetten év végére ajánlva. A történetben ugyanis két beépített ügynöknek – egy naiv macskának és egy megkeseredett hollónak – Szilveszter napján, néhány óra alatt kell megakadályoznia egy boszorkány és egy varázsló emberiség- és természetpusztító éjféli varázslatát. A könyvben a varázslat a modern technikával vegyül, az emberiséget pedig mind a régóta félt járványok, mind a modernkori környezetszennyezés következményei fenyegetik.
 

10. Dmitry Glukhovsky: Metro 2033

Amennyiben a világunk mégis elpusztulna év végén, akkor néhány túlélőtippet nekünk szánt a Metro 2033 írója. Ugyanis egy atomtámadással sújtott nagyvárosba invitál, ahol meglepő módon a tömegközlekedés és az utazás felettébb komoly nehézségekbe ütközik. Mindenütt félelemmel, kétségekkel és rettegéssel találkozunk a kötetben. Rávilágít a könyv, hogy a ránk leselkedő ismeretlen szituációk és veszélyek miatt leleményesnek és határozottnak kell lennünk csakúgy, mint a főszereplőnek, ha hasonló szituációba kerülünk. Főleg, mivel az életünk a tét minden pillanatban. Mindezt átlátva nem hátrány, ha nem csak étel és víz lapul a túlélő-felszerelésünkben, hanem fegyver is. Bármi történhet alapon. Sosem tudhatjuk ugyanis, hogy mikor keresztezik utunkat vérengző mutánsok, csalók vagy fanatikus szekták, akárcsak a Metro 2033 lapjain. A disztópia főszereplőjének története jól példázza, hogy mi várhat ránk hasonló helyzetben. Annyi a különbség csupán, hogy ő a moszkvai metró szörnyűségekkel teli terében bolyong, és ott igyekszik megtalálni útját, nekünk pedig itt kellene helytállnunk Magyarországon, ahol a 4-es metró építése is szinte terv csupán. A történet izgalmat, borzongást, társadalomrajzot és az életért elkeseredetten küzdő túlélőket is felvillant. Szigorúan ajánlott.