Instagramköltő vagy költő az Instagramon? – kerekasztal Kemény Gabriellával

Bár jómagam nem tervezek művészi babérokra törni, szeretem hallgatni, amikor emberek saját tapasztalataikról beszélnek a témában. Különösen, ha olyan illető birtokolja a színpadot, aki kemény munka árán aratja azokat a babérokat. Éppen ezért nagy izgalommal töltött el, hogy ott lehettem a Kemény Gabriella költő, dalszerző, kommunikációs szakember által tartott kerekasztalon, melyen írónk, Borsay Réka bizonyíthatott, mint moderátor. Csak fokozta a bennem munkáló izgalmat, hogy egy olyan huszonéves fiatalt hallgathattam végig, aki kora ellenére máris nyomot hagyott.

Mielőtt vendégünk belekezdett, főszerkesztőnk, Szabó Bianka beszélt egy kicsit arról, hogy ezzel az eseménnyel a PécsiBölcsész Kerekasztal hagyományát kívánjuk feléleszteni. Továbbá felhívta a figyelmet a fotósaink munkáiból összeállított kiállításra, amelyet a kerekasztal után az érdeklődők szabadon megtekinthettek. Az ötletért ezúton is köszönet Rónoki Bertalan írónknak.

 

Dalszerző lévén Gabriella egy kedves, bár korántsem hagyományos bordallal nyitotta a beszélgetést.

 

Ha a gitár nem is, mi mindenképp ráhangolódtunk az elkövetkezendő egy órára, és végig érdeklődve hallgattuk a néhol személyesbe átcsapó, néhol humorral ízesített beszélgetést. A kerekasztal a web 2.0 és a hírnév összekapcsolására épült, így egyszerre volt informatív és könnyed.

 

Fotó: Kátai Dalma

 

Borsay Réka remek kérdései által sokat megtudhattunk Gabrielláról. Megosztotta, hogy már tizennégy évesen is dalokat írt, viszont hirtelen annyi mondanivalója támadt, hogy nem fért volna bele szimpla dalszövegekbe, így versírásra váltott. Érdekesség, hogy a dal, amit nekünk is előadott, egy versenyen huszonöt üveg bort hozott neki a konyhára – szóval ha valakinek, hát neki biztosan érdemes ezzel is foglalkozni.

Gabriella ezután röviden felvázolta a web 2.0 jellemzőit, külön hangsúlyozva a visszacsatolás lehetőségét. Mivel ő maga is online vált ismertté, beszélt az előnyeiről és hátrányairól egyaránt. Elsőként arra világított rá, hogy a web 2.0 által könnyű a kapcsolatot fenntartani az olvasóival. A kitörni vágyó tehetségeknek sokat segíthet ez a visszacsatolás, hiszen Gabriella mögött sem állt senki hozzáértő, mikor elindult a népszerűség felé vezető úton.

 

Elmondása szerint az olvasói, követői nem hagyják, hogy lankadjon a lelkesedése, hiszen nemcsak, hogy állandó jelleggel kap visszajelzést, de a számadatok is azt sugallják, hogy maradnia kell.

 

Verseskötete, a Zsebuniverzum már több, mint ezer eladott példánnyal büszkélkedhet.

A sok pozitívum ellenére számos veszély is rejlik a visszacsatolás lehetőségében, elsősorban gyűlölködő, negatív kommentek formájában. Gabriella elmesélte, hogy mivel az Instagramon kezdte költői pályafutását, ráaggatták a pejoratív értelemben használt „instaköltő” bélyeget, holott ő nem tartja magát instasztárnak. Szerinte a versei miatt kezdtek tobzódni a követői, és nem azért, mert már előtte olyan ismert lett volna.

 

Mindezzel arra próbált rámutatni, hogy a közösségi médiában igenis lehet mélyet alkotni.

 

Sőt, felidézte, hogy az első dedikált köteteit ő maga adta fel postán, és az első olvasótalálkozóinak színhelyéül is pékségek szolgáltak.

 

Fotó: Kátai Dalma

Ezután elmondta, hogy bár néha úgy érzi, a követői szemében egyfajta istenség, ő igencsak földhözragadt személynek tartja magát, aki nem tabusít, nagyon nyitott, lelkes, sok terve van a jövőre, valamint korántsem tökéletes, neki is ugyanúgy megvannak a maga problémái, démonjai, és ezt az Instagram profilján sem fél közölni. A hibák igenis szépek és emberivé tesznek minket.

 

Innen kanyarodtunk át a Zsebuniverzumra, amely voltaképpen egy felnövéstörténet.

 

Gabriella úgy véli, mindenkinek megvan a saját kis univerzuma, ahol igazán önmaga lehet. Ez a könyv az olvasni vágyóknak szól, míg az Instagramra feltöltött rövid sorok csupán aznap reggeli motivációtöltetek. Gabriella szerint az emberek manapság sajnos keveset olvasnak, de ha legalább ezen a néhány soron végigrágják magukat, ő  már tett valamit a jó ügy érdekében.

A beszélgetést a PécsiBölcsész szerkesztőség tagjainak tartott workshop rövid kivonatával zártuk, amelyben többek között szó esett az önmenedzsmentről, a nyilvánosságról, az önmagunkról való tudatos kommunikációról és a saját márkánk kiépítéséről. Ha valakit érdekel mindez, fontos, hogy legyen egy üzenete, hiszen ezzel tudja megcélozni a közönségét, illetve meghatározó a platform kiválasztása is.

Összességében egy lelkes és boldog embert hallgathattunk végig, és sok érdekes információhoz jutottunk. Az pedig külön öröm, hogy a kerekasztal végén alkalmunk nyílt a Zsebuniverzum dedikált példányát is bezsebelni.