Ifjúsági párbeszédrendszerek - Gyakorlatok és lehetőségek minden szinten - Regionális Ifjúsági Konferencia

A Dél-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda 2012. május 30-án, az Ifjúsági párbeszédrendszerek - gyakorlatok és lehetőségek minden szinten című regionális konferenciára minden érdeklődőt szeretettel vár.

Az érdekképviselet, a politikai párbeszéd, az érintettek részvétele az őket érintő döntések meghozatalban számos jogszabály által garantált jog. Az általános szabályozások épp úgy érvényesek az ifjúsági korosztályra, mint minden állampolgárra.
A fiatalok részvétele az őket érintő kérdéseket tárgyaló folyamatokban olyan kívánatos cél, melynek megvalósulásának lehetőségét számos - hazai és európai szintű - ajánlás, és stratégia fogalmazza meg.
 
A kérdés az, hogyan valósítható meg a fiatalok részvétele? Hogyan, milyen fórumokon vehetnek részt az őket érintő kérdésekről szóló döntési folyamatokban? Mik azok módszerek, amivel társadalmi aktivitásuk növelhető, hogyan lehet elérni, bevonni a korosztály képviselőit. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a demokrácia gyakorlására?
Régiónkban több településen alakult ki ifjúsági párbeszédrendszer: települési diákönkormányzat, települési ifjúsági önkormányzat, ifjúsági fórum vagy kerekasztal. Irodánk egy tanulmányt készített működésükről, melynek megjelenése ad apropót a tapasztalatok megosztására, jó példák megismerésére, és beszélgetésekre.
 
A helyi, térségi folyamatok, és a fiatalok helyzete nemzeti és európai szintű konzultációt igénylenek. A közelmúltban, a Nemzeti Ifjúsági Tanács felállításának kezdeményezői által elindított kérdőív pozitív visszajelzései, eredményei megfelelő terepet biztosítanak a közös gondolkodás és egy szervezet megalakításának elindítására, céljainak meghatározására.
A délutáni konzultáció célja, hogy minél több fiatal, ifjúsági szakember, civil szervezeti vezető elmondhassa véleményét azzal kapcsolatban, hogy milyen legyen egy jól működő és hatékony Nemzeti Ifjúsági Tanács.
A Fórum előadásai a jelenlegi helyzet értékelését, az azt követő beszélgetések a következő lépések, a jövő alapjainak lefektetését célozzák.
 
Konferenciánk délutáni programja a Nemzeti Ifjúsági Tanács alakulását előkészítő országos egyeztető körút része.
 
Időpont: 2012. május 30. szerda
Helyszín: Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed E78 épület, Zsolnay Vilmos u. 37. Panoráma Terem
 
 
Program
 • 10.00-10.05 Köszöntő - Magdali Csaba - osztályvezető NCSSZI - MOII - DDRISZI
 • 10.05-10.20 Új Nemzedék Jövőjéért Program és az ifjúsági párbeszédrendszerek - Mosonyi Katalin politikai tanácsadó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Miniszteri Kabinet
 • 10.20-10.50 „Demokrácia tanulása a Dél-Dunántúlon" című tanulmány bemutatása - Pórszász Balázs szakreferens NCSSZI - MOII - DDRISZI
 • 10.50-11.20 Jó gyakorlatok a helyi ifjúsági párbeszédrendszerek kialakításához
  Gödrei Ifjúsági Önkormányzat - Herbert Bíbor - ifjúsági polgármester
  Szekszárdi ifjúsági érdekegyeztető rendszer - Asztalos Adrienn ifjúsági referens
 • 11.20-11.35 E-demokrácia eszközei és lehetőségei - Molnár Szilárd szociológus
 • 11.35-11.45 Szünet
 • 11.45. 12.30 Műhelybeszélgetések:
  Ifjúsági párbeszédrendszerek dimenziói Demokrácia az interneten
 • 12.30-13.00 Szendvicsebéd
 • 13.00-14.00 A Nemzeti Ifjúsági Tanács kialakítása
  A Nemzeti Ifjúsági Tanács megalakulásához vezető út - Gulyás Tibor
  A Nemzeti Ifjúsági Tanács szerepe a magyar államigazgatásban - Majzik Balázs
  A Nemzeti Ifjúsági Tanács víziója - Popper Eliza
  A strukturált párbeszéd, mint közös feladatunk - Balogh Judit, Joó Kinga
  A Nemzeti Ifjúsági Tanács a szememben - Glatz Dorottya
 • 14.00-14.15 Kérdések az elhangzottakhoz
 • 14.15-14.30 Szünet
 • 14.30-15.30 Világkávézó a Nemzeti Ifjúsági Tanácshoz - műhelymunka
 • 15.30-16.00 Összegzés