Hetedik pécsi Harcművészeti Gála

Április 9-én rendezik meg a VII. pécsi harcművészeti bemutatót az ÁOK szervezésében, ahol látványos elemekkel tarkított küzdelmek zajlanak majd a színpadon. Idén az egyébként nonprofit rendezvény szervezői adománygyűjtésbe kezdtek a Visszatérés alapítvány javára, és profi sportolókat is meghívtak az eseményre. A főszervezőt, Dr. Schlégl Ádámot kérdeztük a programokról.

PB: Honnan jött az ötlet hét évvel ezelőtt és mi motivált titeket? Kinek a segítségével indult útjára a program?
 

SÁ: Az első bemutató Téczely Tamás tanár úr támogatásával jött létre, az volt a célja, hogy bemutassuk a karon dolgozó harcművészeti csoportokat és embereket toborozzunk. Én a Kyokushin karate csoportot vezettem az egyetemen és természetes volt, hogy segítek a szervezésben.  Később ez kinőtte magát, híre ment a dolognak: az egész városból, majd a régióból jöttek fellépők és a toborzáson túl szinte már show műsorrá váltunk.

PB: Mennyi gyakorlás és munka van egy-egy ilyen 10 perces műsor hátterében?
 

SÁ: Rengeteg. Ott kezdődik a dolog, hogy kitaláljuk a történetet (voltunk már cowboyok, maffiózók stb.), aminek a vége mindig valami verekedés, és jöhet az akció. Ilyenkor minden apró mozdulatot pontosan meg kell tervezni, mert ha rosszul dobjuk a társunkat egy összecsukló asztalra annak csúnya vége lehet, 2-3 cm tévedés komoly sérüléshez is vezethet. Mindeközben tartanunk kell magunkat a Kyokushin karate és Ju-Jitsu elemeihez is, mert a lényeg ezek szabályos bemutatása. Évről-évre rutinosabbak vagyunk, de már januárban nekiállunk a gyakorlásnak.

PB: Hogy szervezitek és válogatjátok össze a fellépőket?
 

SÁ: Az első 1-2 bemutatóra mi hívtuk meg őket, majd, ahogy egyre népszerűbbek lettünk, elkezdtek jelentkezni a különböző stílusok képviselői. Két éve odáig jutottunk, hogy már nekünk kellett visszamondanunk résztvevőket, mert annyian szerepeltek volna. Idén, a szűk színpadidő miatt, régi jól bejáratott és már bizonyított csapatokat hívtunk meg.

PB: Az idei év eltér az eddig megszokottaktól, hisz jótékonysági gálává alakult a bemutató. A Visszatérés Alapítvány javára lehet majd. Mért pont ők?
 

SÁ: Az alapítvány megkeresett minket és a segítségünket kérte. Ez a rendezvény mindig is ingyenes volt, nem a profitra mentünk, most pedig valami nemesebb célt is szolgálhat.

PB: A műsorok önmagukban is meg szokták állni a helyüket, de úgy tudom több profi sportoló elfogadta a meghívásotokat, hogy ezzel támogassák az alapítványt. Kikre számíthatunk?
 

SÁ: Így van, sok komoly sportolónk van, akik szívesen eljönnek, többek között Iványi Dalma kosárlabdázó, Vörös Zoltán profi testépítő és olyanok is, akiknek szakmája a harcművészet, mint Bödö Csilla, aki kick boxban ért el sikereket és Kovács Antal cselgáncsozónk.

A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak, a belépés továbbra is ingyenes.