Fejezd ki magad kreatívan egy festővasalóval! Interjú Matisz Ilona viaszfestővel

Matisz Ilona bemutatja a viaszfestészetet, ami egy újra felfedezett ókori festészeti technika és mindenki számára, professzionális művészeknek és lelkes amatőröknek egyaránt kreatív kifejezési módot jelenthet. Ezzel az egyszerű és nagyszerű technikával leginkább absztrakt festményeket lehet létrehozni, de akinek van egy kis rajztudása, az bármilyen formát meg tud valósítani vele. Matisz Ilona viaszfestő különféle rendezvényeken, iskolákban mutatja be ezt a festési módszert, emellett foglalkozásokat és tanfolyamokat is tart felnőttek és gyerekek számára.
 
PécsiBölcsész: Mutasd be az olvasóknak a viaszfestészetet!
 
Matisz Ilona: A viaszfestés egy ókori technika, 2000 évvel ezelőtt még viaszba keverték a különféle festékanyagokat. A viaszt először tűzön megolvasztották, majd fémeszközökkel hordták fel fa alapra. Nagyon sok olyan síremlék maradt meg, amik gyönyörű arcképeket ábrázolnak. Ezek élethűbbek, mint a bizánci korban készült ikonfestészet képei. A középkorban is foglalkoztak vele, próbálták újra fellendíteni, de egy idő után újra feledésbe merült. 1987-ben egy angol faműves, Michael Bossom fedezte fel újra. Egy amerikai festőművészt látott kísérletezni vele és annyira megtetszett neki ez a technika, hogy elkezdte népszerűsíteni a vasalóval való viaszfestést. 
 
PB: Miben más a viaszfestészet a többi művészeti technikához képest? 
 
MI: A viaszfestészet annyiban tér el a többi módszertől, hogy a festéshez a viaszt először fel kell olvasztani. Erre többféle eszközt is használhatunk, de alapvetően egy festővasalóval festünk. A vasaló egyrészről egy eszköz arra, hogy felmelegítsük a viaszt, másrészről a különféle mozdulatok által szebbnél szebb motívumokat, színátmeneteket tudunk elérni vele. A viaszfestéssel inkább absztrakt festményeket készítünk. Természetesen lehet formákat is kihozni belőle, ha valakinek megvan hozzá a rajztudása, de anélkül is nagyon sok örömet, sikerélményt jelent bármely korosztály számára. 
PB: Mikor és hogyan találkoztál először a viaszfestészettel? Miért kezdtél el foglalkozni vele? 
 
MI: Hollandiában találkoztam vele, a páromnak osztálytalálkozója volt és ott mutatták be nekünk. Kipróbáltuk és nagyon megtetszett. Eleinte a férjem meditációs tréningjei kapcsán kezdtük alkalmazni, mert a színekkel és a mozdulatokkal való játék során spontán alakzatok, formák is létrejönnek és ha a festés egy meditáció után történik, akkor számtalan dolgot ki lehet olvasni a képből a készítő személyére, élethelyzetére vonatkozóan. Én speciel túlságosan elveszem a részletekben, kevésbé vagyok jó abban, hogy megtaláljam az összefüggéseket, ezért ezzel a részével nem foglalkozom. Úgy gondoltam, hogy számomra jobb, ha magát a festési technikát mutatom be. Engem az lelkesít, hogy ha elmegyek egy rendezvényre és megmutatom másoknak a különféle lehetőségeket, mintákat, mennyi csodálatos alkotás születik és milyen örömmel fogadják.
 
PB: Mit jelent számodra a viaszfestés? 
 
MI: A viaszfestés egy fantasztikusan izgalmas és közben egyszerű kreatív kifejezési mód. Megláttam benne a nagyszerűséget és úgy gondoltam, hogy ennek a technikának is jelen kell lennie az összes többi művészi módszer között az akvarelltől kezdve a temperán és az olajon át az akrilig. Célom a viaszfestés minél szélesebb körű népszerűsítése, szeretném, hogy minél többen megismerjék az országban ennek a kreatív kifejezésmódnak a lehetőségét.
 
PB: Milyen formákban foglalkozol most a viaszfestéssel?
 
MI: Egyrészről rendezvényeken mutatom be a viaszfestést, ahol a gyerekek és felnőttek ki is próbálják és nagy lelkesedéssel készítik el saját viaszfestményüket. Ezenkívül foglalkozásokat is tartok Pécsen és újabban iskolákban, egy 45 perces tanóra keretében is szoktam osztályoknak viaszfestést tartani. (Ez utóbbi látható a lenti videón is.) Ehhez keresek rajztanárokat is. Persze, ha az egyetemen lesz olyan rendezvény, ahol be lehetne mutatni ezt a tecnikát, annak is nagyon örülnék. 
PB: Mit szeretsz inkább csinálni, festeni vagy másokat festeni tanítani?
 
MI: Az az igazság, hogy szeretem másoknak bemutatni, látni azt a sokféle csodát, amit létrehoznak. Egyediek vagyunk, mindenkiben van valami különleges és ez az alkotásokban is megjelenik: egyediek, megismételhetetlenek. Alapvetően olyan típus vagyok, hogy ha valamiről tudomást szerzek, ami jó vagy nekem tetszik, akkor azt szeretem másokkal is megosztani. Amikor valaki valami szépet alkot és örül neki, az engem is örömmel tölt el. Van olyan rendezvény, pl. az Ásványbörze, ahol 8 órát is állok és mégsem fáradok el, mert azt az energiát, amit beleteszek, vissza is kapom. Teljes szívemből együtt tudok örülni azzal, aki valami szépet, csodát alkotott, legyen az véletlenszerű vagy tudatos. Otthon nem festek annyit, mint kellene, de ha megtalálom hozzá a megfelelő, nyugodt pillanatot, akkor minden egyes alkalom hoz valami meglepetést, rácsodálkozást, újdonságot. Van még mit tanulni és fejlődni a művészi vonal felé.
 
PB: Mik a jövőbeli terveid a viaszfestéssel kapcsolatban?
 
MI: Szeretném minél több helyen és minél több emberrel megismertetni. Például iskolákban bemutatni és ezáltal minél több gyerekhez eljuttatni. Ezenkívül munkatársakat is keresek, akiket érdekel ennek a technikának a népszerűsítése. Egy másik vonal, hogy azoknak, akik az elmúlt 2-3 évben már ilyen eszközöket vásároltak, igyekszem új ötleteket adni és időnként valami újdonsággal előrukkolni. Szeretném közösségi oldalakon keresztül is megtalálni azokat a csoportokat, akiket ez érdekelhet. Nem tudok elmenni minden helyi rendezvényre, ezért valószínűleg sokkal hatékonyabb lesz, ha rövid videókat készítve, a honlapra ötleteket felrakva olyan közönséget igyekszem megtalálni, akik szeretnek kreatív dolgokkal foglalkozni. Közben már nagyon sok helyen működnek ilyen kis csoportok, például Gyöngyösről rendelt most valaki viaszfestő eszközöket, ott egy tanár néni foglalkozik a technikával. Emellett Budapesten, Szegeden és az országban egyre több helyen elérhető ez az egyszerű és nagyszerű kreatív festési módszer.