Elsőévesek kollégiumi jelentkezése

Kedves Gólya!

Először is, hadd gratuláljak sikeres felvételidhez, és engedd meg, hogy elsők között köszöntselek a BTK hallgatói táborában. Most, hogy kiderült, Pécsett folytatod tanulmányaidat, a számodra legégetőbb kérdés bizonyára, hogy hol fogsz lakni.

A következőkben néhány információt találsz az Elsőéves kollégiumi férőhely pályázattal kapcsolatban.

 

A pályázat időtartama: 2015. július 23., 08:00 – 2015. augusztus 14., 23:59.

A szükséges dokumentumok postára adási határideje: 2015. augusztus 12.

A szükséges dokumentumok személyes leadási határideje: 2015. augusztus 14., 12:00

 

A kollégiumi jelentkezésedet a MODULO rendszerben tudod leadni. A felvételi levélben kapott EHA-kóddal és jelszóval éred el a felületet. A bal oldali menüsávban található PTE feliratra kattintva találod a Kollégiumi pályázatot, amit a kitöltési útmutató segítségével hamar ki tudsz tölteni.

 

Férőhelyedet megpályázhatod tanulmányi és szociális jogcímmel:

 • Tanulmányi pályázás során semmi mást nem kell mellékelned a Bizottság számára, a felvételi eljárásban szerzett pontjaidat vesszük figyelembe.
 • Szociális pályázás esetén szükséges a mindenkori Rendszeres Szociális Ösztöndíj űrlapjának kitöltési útmutató szerinti kitöltése, és a hozzá tartozó igazolások mellékelése.

 

Az űrlapot ettől a félévtől kezdve a Stipendium honlapján tudod elektronikus formában kitölteni. Először bizonyára megrémiszt a hosszú és bonyolult szövegezésű kitöltési útmutató, de amint átlátod a rendszert, egyszerűnek fog tűnni. Íme néhány fontosabb szabály:

A pályázat kiindulópontja (az űrlapon kívül) az Egy lakcímen élőkről szóló igazolás, amelyet vagy az illetékes önkormányzatnál, vagy a járási hivatalban tudsz megszerezni. Kérünk, ügyelj arra, hogy olyan igazolást kérj ki, amelyen név szerint vannak feltüntetve a veled egy címen lakók.

Ezt követően nincs más dolgod, mint az igazoláson szereplő családtagok kitöltési útmutató szerinti igazolása:

 • koránál fogva még nem tanköteles családtag esetén a születési anyakönyvi kivonat másolása szükséges
 • tanuló, OKJ-s képzésben, vagy felsőoktatásban részt vevő családtag esetén iskolalátogatási/hallgatói jogviszony-igazolás szükséges

Munkavállaló szülő esetén három dokumentum szükséges:

 •  a 3 hónapról szóló munkáltatói NETTÓ jövedelemigazolása, amelyet a munkahelyén tud kikérni (eredeti példány)
 • szükséges a Nemezeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás az utolsó lezárt adóévről (2014) (eredeti példány)
 • továbbá a Rendszeres Szociális Ösztöndíj kitöltési útmutatójának végén található Jövedelemnyilatkozat. Figyelj arra, hogy az a családtagod töltse ki, akit igazolni szeretnél, és ne te! (eredeti példány)

Egyéni vállalkozó esetén két dokumentum szükséges:

 • a Nemezeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás az utolsó lezárt adóévről (2014). Kérjük, tüntessétek fel rajta, hogy egyéni vállalkozóról van szó! (eredeti példány)
 • továbbá a Rendszeres Szociális Ösztöndíj kitöltési útmutatójának végén található Jövedelemnyilatkozat. Figyelj arra, hogy az a családtagod töltse ki, akit igazolni szeretnél, és ne te! (eredeti példány)

Munkanélküli családtag esetén négy, passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező családtag esetén öt dokumentum szükséges:

 •  Munkaügyi Központ által kiállított igazolás a regisztrált, vagy nem regisztrált státuszról
 • szükséges a Nemezeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás az utolsó lezárt adóévről (2014) (eredeti példány)
 • az illetékes önkormányzat igazolása arról, hogy az illető családtag részére folyósítanak-e valamilyen szociális ellátást, vagy sem – ezt az önkormányzat feljegyezheti az Egy lakcímen élőkről szóló igazolásra is (eredeti példány)
 • továbbá a Rendszeres Szociális Ösztöndíj kitöltési útmutatójának végén található Jövedelemnyilatkozat. Figyelj arra, hogy az a családtagod töltse ki, akit igazolni szeretnél, és ne te! (eredeti példány)
 • passzív hallgatói státuszban levő családtag esetén szükséges a passzív hallgatói jogviszony igazolása is az adott félévre

 Nyugdíjas családtag esetén három dokumentum szükséges:

 • a Magyar Államkincstár által kiküldött igazolás a nyugdíj összegéről (másolat) (ennek hiányában a nyugdíjas igazolvány másolata, valamint a nyugdíjas szelvény vagy bankszámla kivonat másolata)
 • szükséges a Nemezeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás az utolsó lezárt adóévről (2014) (eredeti példány). Ezt a honlapjukon található egyszeri meghatalmazással, te is kikérheted helyettük.
 • továbbá a Rendszeres Szociális Ösztöndíj kitöltési útmutatójának végén található Jövedelemnyilatkozat kitöltése. Figyelj arra, hogy az a családtagod töltse ki, akit igazolni szeretnél, és ne te! (eredeti példány)

Fontos továbbá, hogy az esetleges gyógyszerköltséget csak szakorvosi igazolás (zárójelentés, ambulánslap stb.) másolatával, valamint az ezek alapján megállapítható gyógyszerek gyógyszerköltség-igazolásával tudjuk elfogadni. Háziorvosi igazolás nem fogadható el. Gyógyszerköltség-igazolást a legtöbb patikában ki tudnak számodra állítani, csak vidd magaddal azokat a szakorvosi igazolásokat, vagy szakorvos által kiállított gyógyszerszedési útmutatót, melyet igazolni szeretnél.

Hangsúlyoznám, hogy a fent leírtak csak egy vezérfonalat adnak a kezedbe. A sikeres pályázat érdekében mindenképpen olvasd el a kitöltési útmutatót! Amennyiben kérdésed van, vagy biztosra szeretnél menni, kérlek, írj nekünk vagy hívj minket!

 

Előfordulhat, hogy nem kerülsz be a felvételi eljárás során a kollégiumba. Évek óta túljelentkezés figyelhető meg ebben az időszakban. Fontos, hogy ilyenkor se ess kétségbe, több megoldás is lehetséges. Amennyiben megengedheted magadnak, Pécsett számos albérletet találhatsz, melyek ára 25-40.000 között mozog rezsivel együtt. Bár számos honlap foglalkozik kiadó lakások értékesítésével, a PTE albérlet-kollégium Facebook-csoportban hallgatótársaid által meghirdetett lakásokat/szobákat találsz. Talán kiindulópontnak ez is jó.

Egy másik megoldás az Évközi kollégiumi férőhely pályázat, amely szeptember közepén kerül meghirdetésre. Miután a rendes eljárás során felvételt nyert hallgatók elfoglalták a kollégiumi helyüket, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat felméri az üresen maradt férőhelyeket. Az így létrejött férőhelyekre lehet pályázni ugyanúgy tanulmányi és szociális úton. A beérkező pályázatokból a Bizottság várólistát képez, és az ezen elfoglalt helyed alapján tudsz bekerülni a kért kollégiumba. Ennek lefolyása egy, másfél hét – ez idő alatt próbálj magadnak ideiglenes szállást találni barátoknál, rokonoknál, vagy a gólyatáborban megismert szaktársaknál. Ahhoz, hogy időben értesülj, kísérd figyelemmel a PécsiBölcsész honlapját, és Facebook-oldalát.

 

A Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság elérhetősége:

Cím: PTE BTK DJKB, 7624 Pécs, Ifjúság útja 6.

E-mail: djkb@pecsibolcsesz.hu

Telefon: 72/501-500/24238

 

A szemeszter kezdetéig (szeptember 7.) hétfőtől péntekig 10-12 között találsz meg minket a DiákCentrum épületében.