„Bátran vágjatok bele a különböző egyetemi és közéleti dolgokba, mert nagyon sok élményt és kapcsolatot, barátságot adhat nektek” – interjú három HÖK-ös hölggyel

Ádám Annabella elsőéves MA pszichológus hallgató szociál- és szervezetpszichológia  szakirányon; Boda Kamilla harmadéves pszichológia hallgató; Schrancz Natália Éva szintén MA-s szociál-szervezet hallgató, aki Annabellához hasonlóan a BA-t is Pécsett szerezte. Mindannyian évek óta aktív tagjai a bölcsészéletnek és a Hallgatói Önkormányzat munkájába is bekapcsolódtak. Az itt betöltött feladataikról, kötelezettségeikről és a Psziesztáról beszélgettünk, végezetül pedig néhány jó tanáccsal is ellátták a bölcsészeket.
 
PécsiBölcsész: Mint tudjuk, mindhárman a HÖK munkáját segítitek. Kérlek, röviden mondjátok el, hogy milyen tisztséget töltötök be és mik a fő feladataitok!
 
Schrancz Natália Éva: Kommunikáció- és marketingreferens vagyok a BTK HÖK-nél. Elsődleges feladataim közé tartozik a Hallgatói Önkormányzat Facebook- és Instagram-oldalának a kezelése és felboostolása, hogy pörögjenek az események és minél több történésről értesüljenek a hallgatók.
 
Boda Kamilla: Én a nemzetközi kapcsolatokért felelős elnöki megbízott vagyok. Elsődleges feladatom nyilván a külföldi hallgatókkal való kapcsolattartás, segítségnyújtás a beilleszkedésben és az esetleges tanulmányi, lakhatási problémákban. Ehhez kapcsolódóan nemrég startolt el a Student Hub Office szervezet, ami az “A” épület portájával szemben található, és aminek most elindult a Facebook- és az Instagram-oldala is.
 
Ádám Annabella: Én irodavezető vagyok a Diákcentrumban. A feladataim elég sokrétűek, de legnagyobb részben ez adminisztrációs munkát jelent, példának okáért egy Szenes-buli benntartózkodási engedélyét megírni és aláíratni az illetékesekkel. Rengeteg ehhez hasonló papírmunkát végzek, valamint a DC ügyeleti idejét is én szervezem.
A fotókat Kátai Dalma készítetette. 
 
PB: Mennyi kötöttséget jelent mindez? Nehéz összehangolni a feladataitokat a tanulmányi ügyekkel?
 
SNÉ: A mesterképzés már jóval összetettebb a BA-nál, elég sok a katalógusos óra. Viszont teljes mértékben összeegyeztethetők a feladatok, nekem egyébként sem kell mindig jelen lennem a DC-ben, mert online dolgozom. Néha csak a telefon vagy egy laptop is elég, hogy a teendőimet elvégezzem.
 
BK: Szerintem én egy kicsit könnyebb helyzetben vagyok, hiszen alapképzésen tanulok. Az órarend kicsit kötetlenebb, mint az MA esetében. Nálunk a műhelymunkák azok, amik nagyon fontosak, de azokat még otthonról is el lehet végezni, ráadásul Natihoz hasonlóan én sem vagyok irodához kötve. Ha valami fontos dolog van, természetesen igyekszem azonnal reagálni, de a HÖK-ös feladataim elvégezhetőek a szabadidőmben is. Zsúfoltabb időszakokban persze egy kicsit nehezebb, de alapvetően teljességgel összehangolható a két dolog.
 
ÁA: Mint mondtam, én igen sokat vagyok a DC-ben, de ennek ellenére is elég rugalmasnak érzem a munkát. Én mindig is dolgoztam az egyetem mellett és most nagyon élvezem, hogy nem kell messzire mennem, hanem akár két óra között is el tudok végezni néhány feladatot.
 
PB: Mi volt a fő motiváció, amiért csatlakoztatok a HÖK-höz?
 
SNÉ: Már második éve vagyok az egyik főszervezője a Psziesztának mint marketinges csoportvezető és talán ez volt az egyik oka, hogy felkértek erre a munkára is. Nagyon szeretem feldobni az emberek napját egy érdekes bejegyzéssel, szerintem a poszt tartalmától függetlenül fontos az is, hogy milyen stílusban jelennek meg a hírek. Engem ez motivál, hogy kicsit kimozdítsam a megszokott közegből az embereket.
 
BK: Én a HÖK-ön kívül itt dolgozom az egyetem külügyi irodáján mint ERASMUS asszisztens, így amikor megüresedett a HÖK külügyes pozíciója, szívesen elvállaltam a feladatot, hiszen foglalkoztam már külföldi hallgatókkal. Nagyon szeretem a PTE-t és szívügyem, hogy ha működhetnének jobban is a dolgok, akkor álljunk neki és csináljuk!
 
ÁA: Ezelőtt végeztem már hasonló jellegű adminisztrációs munkát, ami plusz pontot jelentett a jelentkezésnél. Amikor pedig jött a lehetőség, hogy az egyetemen belül dolgozhassak, örömmel éltem vele, hiszen régi vágyam volt ez.
A fotókat Kátai Dalma készítetette. 
 
PB: A HÖK munkája rendkívül fontos az egyetemi élet szervezésében, valamint a hallgatóság és a tanári kar közötti kapcsolattartásban is. Milyenek a tapasztalataitok, hogyan viszonyulnak hozzátok?
 
SNÉ: Én már a BA alatt is nagyon sok mindenben tevékenykedtem a PTE-n, kétszer senior voltam, harmadik éve vagyok mentor a HÖOK mentorprogramban, valamint a Hallgatói Pályázati Pontnál dolgozom másfél éve. Mivel mindenhol lát engem a többi hallgató, így sokkal könnyebben is keresnek fel és jóval közvetlenebb kapcsolatot tudok ápolni velük. Az oktatók részéről pedig azt vettem észre, hogy ha látják, hogy a tanulmányokon kívül olyan tevékenységeket végzünk, amiknek tényleg van értelme és haszna, akkor azt ők is támogatják. Talán ez nekik is egy plusz kaput jelent, amin keresztül megszólíthatnak minket.
 
ÁA: Szerintem az utóbbi időben rengeteget javult a HÖK megítélése, ami nagyban köszönhető Peti lelkiismeretes munkájának is. Ám ezen felül még mindig érzek néha egy kis távolságtartást, például amikor e-mailt írnak a hallgatók és magázódnak benne, holott biztosan tudják, hogy a Hallgatói Önkormányzatban ugyanolyan diákok dolgoznak, amilyenek ők is. Ezt jó lenne áthidalni, hogy sokkal közvetlenebb lehessen a kommunikáció.
 
PB: A HÖK-ön kívül mindhárman benne vagytok a Pszieszta csapatában. Mesélnétek erről egy kicsit, hogy mit csináltok ott?
 
SNÉ: Ahogy már említettem, a marketing csoportot vezetem Beleznay Benedekkel. A mi dolgunk, hogy felhypeoljuk a Psziesztát, év közben hirdessük és eljuttassuk minél több emberhez. Szponzorokat, támogatókat keresünk és igyekszünk, hogy a rendezvény megjelenése érdekes és igényes legyen.
 
BK: Szintén a marketinges csoportban dolgozom. Az én elsődleges feladatom a programok angol nyelvű promótálása, valamint a hírlevelek kiküldése a hallgatók számára.
 
ÁA: Én az úgynevezett offos csoportnak vagyok a csoportvezetője, akik a kiegészítő programokat szervezik akár évközben, akár a főeseményen. Ezek nem szigorúan szakmai programok, hanem inkább filmklubok vagy kvízek, szóval bármi, ami kicsit színesíti a rendezvényt. Persze ügyelünk arra, hogy ezek azért kapcsolódjanak az esemény témájához.


                                                              A fotókat Kátai Dalma készítette. 
 
PB: Van-e még valamilyen dolog, amit szeretnétek megosztani a hallgatókkal, amiről úgy gondoljátok, hogy fontos lehet?
 
SNÉ: Én egy jó tanácsot szeretnék adni, hogy akár elsőévesek vagytok, akár felsőbb évesek, bátran vágjatok bele különböző egyetemi és közéleti dolgokba, mert nagyon sok élményt és kapcsolatot, barátságot adhat nektek.
 
ÁA: Ezt én is csak alátámasztani tudom. Rengeteg lehetőség van az egyetemen, keressétek őket! Akár tapasztalatszerzés miatt, akár megélhetés szempontjából, de mindenképpen egy nagyon jó közösség részei tudtok lenni.
 
BK: Én csak annyit tanácsolnék, hogy ne féljetek kérdezni és ne féljetek keresni minket. Sokszor úgy érzem, hogy néhány hallgató kissé szorongva jön oda a HÖK-re, holott mi pont azért vagyunk, hogy az egyetemi éveitekben segítsünk benneteket.