„Az idei szezon összes versenyéből tanultunk valami újat, amelyet igyekszünk kamatoztatni. Szeretnénk felnőni a profi premier csapatok szintjére” – interjú Szabó Gergővel

Az IDBF (International Dragon Boat Federation) Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság idén júliusban 11. alkalommal került megrendezésre, ezúttal hazánkban, Szegeden. Öt kontinensről, összesen harminc országból érkezett a több mint hatezer fős versenyzői létszám, melyből hétszáz induló magyar színekben versenyzett. Az egyik klubkeret pedig a Pécsi Sárkányok volt! A megmérettetésen összesen öt magyar érem – köztük két arany – született. Szabó Gergőt, a PTE sportszervező szakos tanulóját, a Pécsi Sárkányok kerettagját kérdeztem a versenyről.
PécsiBölcsész: Hatezer fő óriási mezőnyt jelent. Milyen volt a verseny légköre ennyi résztvevővel? Összeismerkedtetek más csapatokkal?
 
Szabó Gergő: Rengetegnek érződött természetesen, de inkább az volt lenyűgöző, hogy hány különböző országból és kultúrából érkeztek ide a versenyzők ugyanazzal a céllal. A légkör maga vegyes érzelmeket váltott ki. Egyszerre éreztük magunkat feszültnek, mert egy világbajnokságon vagyunk és erre készültünk egész évben, de megnyugtató volt, hogy egy csapatként vagyunk ott a többi között. A futamaink napjain és olykor azokon kívül is ismerkedtünk a kategóriánkból más csapatokkal, például a Torontoi Egyetem Iron Dragons nevű klubjával, illetve a szintúgy kanadai Liquid Assets tagjaival.
 
PB: A magyar csapatoknak összesen öt érmet sikerült szerezniük, köztük két aranyat is. A Pécsi Sárkányok milyen eredménnyel zárta a versenyt? Nagyjából ilyen erősségű ellenfelekre számítottatok?
 
SZG: 200 méteren 6. helyet értünk el, 500 méteren szintúgy. Vegyes érzelmeink voltak. Mentünk jót is meg kevésbé jót, mindenesetre örültünk, hogy sikerült helytállni a legénységek között. Az utolsó napon lezajlott 2000 méteres futam sajnos nem a mi versenyszámunknak bizonyult és 8. helyen végeztünk rajta. Körülbelül ilyen ellenfelekre számítottunk, hiszen ismeretes, hogy a sárkányhajós sportnak micsoda történelme van a kanadaiaknál.
 
PB: Köztudott, hogy a közös edzőtáborok mennyire össze tudják hozni a csapat tagjait. Milyen az általános hangulat a Sárkányoknál most, hogy lezajlott a világbajnokság?
 
SZG: Bizton állíthatom, hogy tökéletesen összekovácsolódott a csapatunk. Élmény volt látni és egyben részesének lenni annak a folyamatnak, ahogy napról napra, edzésről edzésre sikerült egy egységgé válnunk, és abban is biztosak vagyunk, hogy a csapat emléke mély nyomot hagy majd mindannyiunkban a jövőben.
PB: A sárkányhajózás egyre népszerűbb sport és ezt a hazai rendezésű VB is elősegíti. A Pécsi Sárkányok kerete kizárólag PTE-s diákokból áll? Ha valaki el akar kezdeni sárkányhajózni, hova tud menni, kihez tud fordulni, és van-e rá lehetősége, hogy a Sárkányok utánpótlásába kerüljön?
 
SZG: Igen, PTE-s hallgatókból áll a csapat és a toborzások során lehet bekerülni a keretbe, amelyre a tanév elején kerül majd sor, a vezetőségtől függően. Amennyiben a cél a sárkányhajósport kipróbálása vagy csak szimpla hobbiként űzése, a legjobb hely erre a Pécsi Kajak Kenu Club Orfűn. Gyakran futunk bele olyan evezősökbe például, akik munkatársakként egy csapatépítő tréning erejéig összeülnek a hajókba és eveznek egy jót.
 
PB: Sok csapatnak a világbajnokságok jelentik az utolsó nagy megmérettetést. Nálatok is véget ért az idei szezon vagy indultok még valamilyen versenyen?
 
SZG: Mi ugyan – nem túl hivatalosan – lezártuk a szezonunkat a világbajnoksággal és eljött a jól megérdemelt pihenőnk a nyár hátralevő részére, de szeptemberben két verseny is tervben van még. Egyik a hónap elején megrendezésre kerülő 9. Szegedi Sárkányhajós Fesztivál – bár az ezen való  részvételünk még nem biztos –, a másik a szeptember végén zajló 13. Székesfehérvári Sárkányhajós Fesztivál. A tavalyi versenyidőszakot egyébként ez utóbbival zártuk.
PB: Mik a jövő szezonbeli tervek?
 
SZG: Az idei szezon összes versenyéből tanultunk valami újat, amelyet igyekszünk kamatoztatni. Szeretnénk felnőni a profi premier csapatok szintjére és kiszakadni az egyetemi, illetve a szabadidős kategóriából, ami nyilván rengeteg időt és munkát igényel még. Jövőre mindenképpen ki szeretnénk jutni a profik közé az Európa Bajnokságra.