Akciós színházjegyek a Harmadik Színházba

A Pécsi Harmadik Színházba több előadásra is akciósan, 1000 forintért válthattok jegyet. Jelentkezni üzenetben lehet, az előadás előtti nap éjfélig a pécsibölcsész facebookján. Mutatjuk a felhozatalt:

Bányavirág: szenvedély és groteszk humor

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának első darabja, a Bányavirág nem a nosztalgikus-idilli Erdély-képet erősíti, hanem fájdalmasan groteszk humorral és erős öniróniával tárja elénk a székelykapuk mögötti világot.

A Vincze János rendezésében bemutatott komédiában László Csaba, Bánky Gábor, Tamás Éva, Németh János és Bacskó Tünde nyújt emlékezetes alakítást. Játékukról a kritikusok is elismerően szóltak, Sándor L. Istvánnak az Ellenfény című szaklapban megfogalmazott véleménye szerint ,,A korábbi előadások egyikét sem mozgatta az a dühös, tehetetlen indulat, ami itt folyton előtör a szereplőkből… Úgy tűnik, hogy Vincze János rendezőt egyáltalán nem az erdélyi tematika érdekelte, olyan történetet állított színpadra, amely Erdélyben éppúgy lejátszódhat, mint egy magyarországi faluban, amelyet a nincstelenség, a kilátástalanság ural”.

Székely Csaba drámája a maga sajátos, fekete humorával keményen megmutatja az emberi sorsok torokszorító reménytelenségét, de azt is érzékelteti, hogy minden nyomorúság és kilátástalanság ellenére, minden szenvedésen és tragédián túl a szereplők közt létezik valami összetartozásféle, valami nehezen megfogalmazható emberség. Ő maga így vall darabjáról: ,,A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak.”

Az előadást legközelebb március 16-án, áprilisban pedig 20-án este hét órakor tűzi műsorára a Pécsi Harmadik Színház.

Kövek a zsebben: Statiszták vagy főszereplők vagyunk?

Két színész tizennégy szerepben 98-szor vált alakot: e színészi bravúrt kínálja Götz Attilának és Bánky Gábornak a Kövek a zsebben című darab, mely a Pécsi Harmadik Színházban látható. Marie Jones színműve egy ír falucskában játszódik, ahol az amerikai stáb hollywoodi szuperprodukciót forgat, s ehhez a helybélieket használja (ki?, fel?) statisztaként.

Vincze János rendező sosem volt híve az aktuálpolitikai üzengetésnek, s most sem engedett a darab csábításának, noha a történet bőven nyújtana rá lehetőséget, hisz egyebek mellett nemzeti kérdést is felvet, például azt, mit jelent a globalizált világ és egy kis ország szembenállása. Ám őt ennél jobban érdekli e mű kapcsán az a tartalmi kérdés, melyet ugyancsak megfogalmaz az írónő: mi történik, ha eljön a pillanat, és a statiszták főszereplővé válnak, a főszereplők pedig statisztává? Mi van, ha mostantól a hollywoodi szuperprodukció helyett rólunk szól a történet? A mi nyomorult életünk sorskérdéseiről, tragédiáiról. Érdekel-e ez valakit?

Van, aki az előadásban elsősorban a játék varázsát és sokszínűségét élvezi, de komolyabb tétre is megy a játék. Mert azon túl, hogy ötletparádé, melyben a két színész lubickol, komoly gondolatokat is felvet kis népekről és nagyhatalmakról, látszatról és valóságról, reményről és kiábrándulásról, főszereplőkről és statisztákról. Melyikek vagyunk, kik közé vágyunk, hol a mi helyünk? Egyáltalán: ki mennyire éli statisztaként a maga életét, és tud-e, akar-e a főszereplője lenni a saját mindennapjainak?

Az előadás csak a kérdéseket teszi föl, a válaszokat mindenkinek egyénileg kell megtalálnia. Legközelebb március  26-án, majd április 7-én és 28-án este hétkor ad erre alkalmat a Pécsi Harmadik Színház.

 

Príma környék: így végezzük?

Spiró György tragikomédiája, a Príma környék 2012 elején jelent meg a Mozgó Világ című folyóiratban, s azóta több teátrum is műsorára tűzte. Nem véletlenül. Mai, húsbavágó, lélekbe markoló témát választ, így szembesít önmagunkkal. Mert ugye, mit meg nem teszünk a szeretteinkért? Pláne, ha már öregek, s nekünk gondoskodnunk kellene róluk, de hát kinek van erre ideje, energiája…? Majd az Édes Otthon! Ahol figyelnek rájuk, ahol szem előtt lesznek, ahol mindent megkapnak. Vagy majdnem mindent. Príma környék ez, nem csoda a folyamatos telt ház. Nem kell vadászni a lakókra.  Illetve nem úgy.

Spiró György remek drámája, Vincze János szikáran pontos rendezése, s a színészek kiérlelt alakításai teremtenek katartikus előadást a Pécsi Harmadik Színházban. Miként Egressy Zoltán író megfogalmazta: „totálisan realisztikus alaphelyzetből jut el a történet a szürreális végkifejlethez, amely - és ez az igazán meghökkentő - nem is annyira elképzelhetetlen.” És Sunyi bá’ se kertel, ő mindig megmondja. Legfeljebb nem hisszük el, mert nem akarjuk elhinni. Pedig… De ez derüljön ki március 25-én és április 29-én este hétkor az előadásból!