„A ZEN-ben megvan az alkotói akarat” – zajos sikerrel indult a Zenélő Egyetem

Beck Zoltán három instant jó tanácsa

Lecke No.1.: Építsd fel a hype-ot aztán lesz valami!
Lecke No2.: Mindig legyen pót!
Lecke No3.: Legyenek barátaid, akiknél van az mi neked nincs és szükség van rá!

Zsúfolásig megtelt az Ifjúság úti „E” épület 120 fős nagyelőadója a ZEN nyitányának tekinthető Bevezetés a populáris zenei kultúrába előadássorozat első állomásán. Rutinos egyetemistákat is meglephetett az esemény, hiszen nem szokványos, hogy egy kéthetente megrendezésre kerülő 90 perces előadásért nem csak a padsorokat, hanem a létező összes szabad centimétert a hallgatók organikus folyama töltse ki. 

A majd 200 fős tömeget azért némileg előrevetítette, hogy a kurzus jelentkezését korábban le kellett zárni a terezettnél, tekintettel a vihar szerű érdeklődésre a hallgatóság részéről. A képzés sikere természetesen nem a véletlen műve. A ZEN nem csak hazai, de külföldi viszonylatban is unikumnak számít, az előadásokon, gyakorlati képzéseken minden PTE-s diák ingyen vehet részt, profilja pedig a könnyű zenei élet teljes spektrumát lefedi. A mostani kurzuson a ZEN-ben részt vállalt oktatók és tutorok szakterületeiről hallhatunk előadásokat.

A magas szintű tehetséggondozást, egyetemi kutatást és ismeretterjesztést is célzó program a könnyűzene és a hozzá kapcsolódó kulturális, társadalmi, gazdasági jelenségek vizsgálatát, a zenei alkotófolyamatok ösztönzését és a tehetséges előadók, zenekarok bemutatkozási lehetőségének biztosítását három pillér mentén képzeli el.

Az egyiket az akadémikus stúdiumok képzik, ennek keretében a PTE oktatóitól lehet a kapcsolódó tudományterületeken ismereteket elsajátítani. Dr. Pavluska Valéria a Közgazdaságtudományi Kar oktatójától a marketing, brand management, márka építés, célpiac választás és pozicionálás kérdéseiről hallhatnak előadást az érdeklődők. Urbán Ernő, a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai kar oktatója, az Erla Sound tulajdonosa a hangtechnika, hangosítás kérdéseibe, Dr. Havasréti József, a Kommunikációs tanszék oktatója a populáris kultúra médiatudományi kérdéseibe, míg Kovács Balázs a Művészeti Kar oktatója a kísérleti zene (pl. rajzból hangok létrehozása) világába enged bepillantást.

Ezt egészíti ki a tutori rendszerben megvalósuló gyakorlati képzés, ahol a legmagasabb fokú önmeg-valósításra lesz lehetősége a hallgatóknak a szakma elismert képviselőinek iránymutatásával. Szénássy Alex arculattervezést, Takács Zoltán Jappán producer, a Heaven Street Seven billentyűse, zenei rendezést és produceri tevékenységet, Barabás Lőrinc fúziós zenész hangszerelést és zeneelméletet, Szepesi Mátyás, több sikeres magyar zenekar, köztük korábban az Emil Rulez menedzsere a management kérdéseit, míg Artner Szilvia Sisso, a Magyar Narancs kulturális újságírója, a magyar kulturális újságírás elismert művelője a kommunikációs gyakorlatot és ismereteket fogja saját mentorálltjaival végigvenni. Majd utolsó lépcsőként következik a produktumok munkák közönséggel való megismertetése, a lehető legszélesebb körben.

A ZEN az elméleti képzést, a kreatív energiákat gyakorlati tevékenységé formáló vállalkozás melyben „megvan az alkotói akarat” ahogy Beck Zoltán egyetemi adjunktus, a 30Y frontembere és a vállalkozás egyik szellemi atyja fogalmazott – „A ZEN egy olyan alulról szerveződő koncepció szeretne lenni, melyhez csak az első lökést szeretnénk megadni, ezt követően ti magatok találhatjátok meg mindazt, ami érdekel benneteket. Azt szeretnénk elérni, hogy a résztvevőknek ne kelljen átszenvedni 6-8- évet a kezdeteknél, míg az energiák arra fordíthatóak amire tényleg szánná az ember.”

A megnyitón a hallgatókat Dr. Bódis József, a PTE rektora is üdvözölte, örömét fejezve ki a fölött, hogy már az első előadás rendkívül sok hallgatót vonzott. Úgy vélte: ez a terület izgalmassága mellett az ötletgazda, Beck Zoltán népszerűségének, magas szintű zenei munkájának is köszönhető. A PTE vezetője felidézte: amikor Beck Zoltán 2010 őszén megkereste őt a koncepció első változatával, már akkor úgy vélte, az ötlet sikerre van ítélve.

Aki még nem találkozott a ZEN-el, de érdeklődik, legközelebb március 8-án hallgathatja meg a soron következő előadást az Ifjúság útján, egészen formabontó, kellemes stílusú szakemberek és oktatók tolmácsolásában.