A digitalizált tananyagoké a jövő


Végéhez közeledik az az Európai Unió által meghirdetett tananyag fejlesztési pályázat, melyen eredményesen szerepelt a PTE BTK két szervezeti egysége is. A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék és a Politikai Tanulmányok Tanszéke a Gondolat Kiadóval közösen nyújtották be nevezésüket a kiírt tenderre, melynek elnyerésével az elmúlt másfél évben lehetőségük nyílt számos felsőoktatási tananyag digitalizált formában történő megjelentetésére.

„A pályázatot alapvetően matematikai és természettudományos területek részére írták ki, humán területről csak nagyon kevés munkát fogadtak be. Többek között ezért is nagy szó, hogy nyertünk.” – mondta el a Pécsi Bölcsésznek Glózer Rita egyetemi adjunktus, a projekt szakmai irányítója. A jelentkezőknek szigorú kritériumoknak kellett megfelelni: minden karról csak egy pályázó lehetett, így jött létre a konzorcium a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék és a Politikai Tanulmányok Tanszéke, valamint a Gondolat Kiadó között. Kikötés volt még, hogy a pályázatot egy háromfős menedzsmentnek kell végigvinnie: a pénzügyi és szakmai vezető, illetve a projektmenedzser közösen felelt a sikeres lebonyolításért.

A pályázat megvalósítása 2010. április 1-jén vette kezdetét, időtartama tizennyolc hónap, tehát 2011 őszén zárul. A rendelkezésre álló idő alatt összesen tizenhét tananyagot digitalizáltak, amelyek a www.tankonyvtar.hu weboldalon érhetők el. A megjelenő munkák között az új kutatások publikálása mellett már régebbi, nyomtatásban kiadott írások frissített változatai is felkerültek a weboldalra. A matériák jó része korábban is elérhető volt a Pécsi Tudományegyetem hallgatói számára a CooSpace-en keresztül, sőt, némelyik a diákok kötelező olvasmányai között is helyet kapott. A projekt eredményeként azonban a későbbiekben az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem is be fogja építeni ezeket a munkákat a tanmenetbe. „Elmondható tehát, hogy nem csupán egyetemi, hanem országos szintű fejlesztésről van szó” – tette hozzá Glózer Rita.

A pályázaton nyert összeg 33 millió forint volt, mely a konzorcium három tagja között oszlott meg: a két tanszék összesen 17,3 millió forintot, a kiadó pedig 15,6 millió forintot kapott. A pályázat azonban a szükséges összegnek csak 90%-át fedezte, 10%-ot az érintett feleknek kellett állniuk. A folyósítás részletekben zajlott: a kezdő összeg átutalását követően csak negyedéves beszámolók ellenében érkezett meg a pénz, mellyel a megelőző időszak költségeit térítették meg utólag.

Komplex digitális tananyag- és taneszköz-fejlesztés

A Társadalom - politika - média. Komplex digitális tananyag- és taneszköz-fejlesztés a társadalomtudományi képzés számára (TÁMOP-4.1.2.-08/1/A-2009-0050) című pályázat az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül valósult meg.

A tananyag fejlesztési projekt célja többek között az esélyegyenlőség megteremtése a fiatalok között a kötelező irodalom könnyebb elérhetősége által. Így például elkerülhető az az igen gyakori probléma, hogy a kevésbé szemfüles diákok már csak a hűlt helyét találják a könyvtári polcon a mindenképpen elolvasandó irodalomnak. Emellett növeli az egyetem elismertségét, ha széles körben ismertté válnak, és felhasználják az oktatásban a pécsi tanszékek kutatási és fejlesztési eredményei. A projektet bemutató kisfilm említést tesz arról is, hogy a modern technológia vívmányainak köszönhetően az olvasási szokások milyen reformokon fognak keresztülmenni, ezek tükrében pedig a nyomtatott irodalom elektronizálása kiemelt jelentőséggel bír.