A bűvös vadász újratöltve

Aki idegenkedik a klasszikus opera műfajától, az se lapozzon most tovább, aki pedig szereti, annak jó hírrel szolgálhatunk. Teljesen új rendezői koncepcióban, modern látványelemekkel, a PTE Művészeti Karának szervezésében, pécsi egyetemisták előadásában lesz látható Weber A bűvös vadász című közel 200 éves operája. A darab már az 1820-as években is nagy sikert aratott, idén a pécsi operaénekes hallgatók diploma-előadása lesz.

 Az előadás érdekessége, hogy az egyetem több kara is összefogott a kívánt siker érdekében. Mindenkinek megvan a saját feladata: az előadásban a Pécsi Egyetemi Kórus (MK) és a Pécsi Egyetemi Zenekar (PEZ) is közreműködik, a produkció létrejöttének folyamatát a BTK kommunikáció szakos diákjai képekkel, videókkal, interjúkkal dokumentálják. A projekt arculatát a Művészeti Kar alkalmazott grafikus hallgatói tervezik, a darabot a budapesti Nemzeti Színház fiatal ösztöndíjas színész-rendezője állítja színpadra. A hagyományos díszletek helyett a Művészeti Kar Média- és Alkalmazott Művészeti Intézetének munkatársai által megálmodott fényvetítésben lesz részetek. A látványterveket a Kaposvári Egyetem látványtervezés szakos hallgatói készítik. A február eleje óta tartó jó hangulatú szólampróbák után a március közepén kezdődött összpróbákon már együtt zenélnek a vonós és fúvós hangszereken játszó fiatalok.

És hogy miről szól ez az opera? A történet mondhatni klasszikus: a főhősnek próbákat kell kiállnia, hogy elnyerhesse szerelme kezét, és megkaphassa az áhított másoderdészi rangot. Útját sok ármánykodás, cselszövés, rosszakarók és maga az ördög nehezíti, de a történet szerencsés véget ér. Így a nyitány és a függöny legördülése között egy mese részesévé válhat a néző. Ezt a romantikus történetet festi alá a zenészek közös játéka, amit a látványelemek tesznek különösen hangulatossá.

Az se essen kétségbe, aki nem tud elmenni a május 6-i pécsi előadásra, mert a zeneművész hallgatók április 12-én Kaposváron is bemutatják a darabot. Ha szeretnétek fotókat, videókat látni a próbákról, vagy érdekel benneteket az opera története, akkor lájkoljátok és kövessétek az esemény facebook-oldalát, ahol a kommunikáció szakos diákok hetente jelentkeznek színes anyagokkal.

Bár ez az este számotokra csupán szórakozás és kikapcsolódás, az előadás mögött hosszú előkészületek, kemény próbák állnak, és az operaénekeseknek ez egy nagyon fontos megmérettetés, hiszen ez lesz a diploma-előadásuk. Gyertek el, hívjátok el családtagjaitokat, barátaitokat, szorítsunk együtt a vizsgázók sikeréért, és töltsünk el egy kellemes estét együtt május 6-án a Kodály Központban.