A 30Y nem lépett fel a Pécsi Est Caféban, bezzeg a Beckek

A Szentimentálé turné lefutása után pár héttel jelent meg a Beck testvérek önálló zenei anyaga Bezzeg a kurva Beckek címen, majd alig két napra rá már tartottak is egy zártkörű lemezbemutatót mintegy pár tucat ismerős, barát előtt a Pécsi Est Caféban.

A helyszínre érkezőket a badacsonyi illetőségű Skizo pincészet boraival, továbbá többféle rágcsálnivalóval fogadták. Többen is lelkesen vetették magukat a korábbi tapasztalataim alapján sem csiger kategóriába eső nedűre, bár jelen sorok írója a korábban szerzett kétoldali, heveny katzenjammer szindrómájára való tekintettel inkább a citromos szóda hörpölgetése mellett tette le voksát, majd kisvártatva a Beckek is rákezdtek.

A zenei anyag a garázs-rock és grunge műfajok összefonódásából született, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy teljességgel levitte a jelenlévők arcát. A duóformációknak rendszerint nehéz kitölteniük hézagmentesen a zenét, ám a Beck testvéreknek sikerült ezt úgy megoldaniuk, hogy az egy gitár, egy dob jellegű, viszonylag szimplicistának tűnő felosztás ellenére sehol nem merült fel hiányérzet a nagyzenekari megoldások elmaradása miatt.

A lemez világa hangulatos, pár dalból érezhetően kihallatszik, hogy a két testvér közösen dolgozott a szövegeken is. A koncert sodrásában, lendületében, hangerejében benne volt minden, amit az utóbbi években hiányoltunk a 30Y-ból.

A több szempontból is kitűnő produkciónak, mint később kiderült, maga a lemez bizonyult az árnyoldalának. A bemutató előtt direkt nem hallgattam meg, elkerülendő az előítéleteket, utána viszont az élő zenei élmény hatása miatt elég nagy csalódást okozott. Ennek a műfajnak ugyanis sajátossága, hogy hangzásvilága meglehetősen nyers, mondhatni durva és zajos. Ezeknek az attribútumoknak az élő anyag tökéletesen megfelelt, ám a stúdióban rögzített változat ezzel szemben életszerűtlenül sterilnek hat, mondjuk ki: a túlságosan letisztult hangzás ebben az esetben a zenei koncepció ellen fordult. Pont az a fajta koszosság tűnt el a muzsikából, amitől élőben olyannyira hitelesnek hatott, hogy talán még maga Steve Albini - aki a fent boncolgatott garázs-rock, grunge és punk műfajok egyik legfajsúlyosabb producere, többek között ő vette fel a Nirvana In Utero című korongját is – is elismerően csettintett volna a nyelvével.

A fentieket összevetve az a benyomás alakult ki bennem, hogy a Bezzeg a kurva Beckek egy nagyon ütős koncertformáció, akiknek a buliját semmi pénzért nem szabad kihagyni, és nézzétek meg őket, ahányszor csak tudjátok, mert megéri. A lemezt is érdemes, ha másért nem is, de legalább a koncert emlékeinek felelevenítése végett beszerezni.

Bezzeg a Beckek

Beck Zoli és Beck Zaza közös zenekara. Az első számok még 2011-ben születtek meg, majd 2013. október elején megjelent a fenti címmel ellátott korong. Promóció céljából egy klasszikus értelemben vett videoklip (Várjál még) és három zenés amatőr kisfilm (Rajta leszek, Megint csak úgy kel, A látszat csal) is készült a lemezhez. A testvérduó a megjelenés után egy 6-7 állomásos klubturnéra készül, melynek során az országban körbehordozzák a rögzített anyagot. Pécsett december 6-án a Pécsi Est Caféban lesz lehetőségetek megtekinteni a produkciót.