Ülősztrájk a Tudásközpontban – Januárban egyetemet foglalnának a hallgatók

 

Közös fórumot tartottak egyetemisták, gimnazisták, pedagógusok és szülők a BTK-n. A Szülői Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért és a nemzetközi Pestalozzi Network bevonásával a pécsi Hallgató Hálózat kedden este A Bölcsészettudományi Kar aulájában megtartotta a gimnazisták és középiskolások, a szülők, pedagógusok és egyetemi előadók, valamint az egyetemisták első fórumát.

A plénumon felszólalt Dr. Komlósi László rektor-helyettes, aki az összefogás szükségességére hívta fel a figyelmet, mondván: nem szabad hagynunk, "hogy éket verjenek közénk", és hogy a politikusoknak kötelessége meghallgatni bennünket. Később a Hallgatói Hálózat budapesti tagozata számolt be a szerdára tervezett általános közoktatási sztrájk történéseiről, valamint a pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a Janus Pannonius Gimnázium, a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola és a Széchenyi István Gimnázium diákjai szólaltak fel.

A kedd esti fórumon döntöttek a videósorozat létrehozásáról, amelyben neves pécsi és Pécs környéki művészeket és közéleti személyiségeket szólítanak meg, hogy kikérjék véleményüket az egyetemisták sztrájkjáról, és kérjék szolidaritásukat a középiskolai, gimnáziumi és felsőoktatási tiltakozásokhoz. Továbbá megalapult az a munkacsoport, amely a szülők, pedagógusok, gimnazisták és a HaHa követeléseinek egységesítésén fáradozik. Határoztak továbbá a budapesti diákok hétfő éjszaka megtartott hallgatói fórumán meghirdetett sztrájkhoz való csatlakozásról is: szerdán és csütörtökön délután 3-kor tiltakozó transzparensekkel ülőtiltakozást szerveznek a pécsi Tudásközpontban.

A pécsi Hallgatói Hálózat következő plénumára január 8-án (kedden) kerül sor, amelyen az esetleges egyetemfoglalás módjának kidolgozásával folytatják a munkát.

A képeket Pálvölgyi Panna készítette: