Megújul a Szenes Klub

Minden rendes BTK-s favoritja, a hétfői rosszalkodások színhelye ősztől új külsővel és új belsővel vár bennünket. A részletekről Vancsik Pétert, a Hallgatói Önkormányzat tavasszal megválasztott új elnökét kérdeztük.

PécsiBölcsész: A nyáron, és picit az őszbe nyúlóan azt láthatta a campusra tévedő polgár, hogy kedvenc klubunkat kibelezték, szétverték, és különben is: erősen nem egyetemista korú, festékfoltos overállban járó emberek lepték el a helyet. Mi folyik itt?

Vancsik Péter: Eljött az idő, hogy a Szenes Klub megújuljon. Ennek nyilván a leglátványosabb eleme az, hogy az eddig ismert belső tér teljesen megváltozik. Főleg a tűzoltóság kérésére lekerültek a belső faburkolatok, mögöttük új színt kapott a fal, a pultot a nagyobb hely érdekében az előtérbe költöztettük, és mindent megtettünk azért, hogy a hétfő esti partikhoz nagyobb és kényelmesebb teret biztosítsunk. Ezen túl, talán sokak örömére, a szellőzést is némileg megújítottuk. Ami még szintén látványos lesz, hogy mostantól a nappali nyitva tartás során kerthelyiséggel is jelentkezünk, hogy a bölcsészeket is süsse kicsit a nap.

PB: Miért volt szükség a nagy ívű átalakításra?

VP: Úgy éreztük, hogy generációváltásra van szükség. A klub két ikonikus figurája, Csillag és BZ még a saját kezével alakította ki a helyet, ők szerelték be a bútorokat, ők festettek, meg amit el tudsz képzelni, és ezért óriási respekt jár nekik! Többek között ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szenes soha nem volt, és nem is szabad, hogy pénz kérdése legyen.Viszont ez egyben azt is jelenti, hogy az önerőből való apró toldás-foldás bizony meglátszik a helyen. A Hallgatói Önkormányzat mindig is szem előtt tartotta, hogy klub megléte és kezelése campus-érdek, a miénk, a hallgatóké. Ezért is, már az előző HÖK vezetés is hozzálátott a hely korszerűsítéséhez, felújításához. A mostani átalakítás egy öt éve tervezett és három éve megkezdett folyamat lezárása.

PB: Tehát ha jól értem, akkor a klub mind szimbolikusan, mind a gyakorlatban meg akarja tartani az eddigi szerepét.

VP: Szimbolikusan igen, a gyakorlatban pedig megsokszorozva az eddigieket.A Szenes Klub mindig is közösségi térként funkcionált. Igyekeztünk úgy kialakítani, hogy a lehető legtöbb nappali programnak adhasson otthont, vagy csak kiereszteni a fáradt gőzt, akár az órák között, akár hétfő esténként.

PB: A kötelező kellemetlen kérdés: mennyibe került ez, és miből fizette a HÖK?

VP: Nincs ebben semmi kellemetlen, sőt: a hallgatónak kötelessége, hogy izgassa, mire mennyit költünk. A felújítás nagyjából hárommillió forintba kerül, amit az előző elnökség által elnyert pályázati forrásokból, és saját megtakarításokból tudunk fedezni. 

PB: Már csak egy kérdés maradt hátra: mikor vehetik használatba a helyet a hallgatók?

VP: Az átadás két lépcsőben fog történni, a nappali nyitva tartás szeptember 9-től, hétfőtől aktuális. A büfé egy héttel később kezdi meg működését, ekkor mára bölcsészek is bőszen tesztelhetik, hogy milyen a szeneses kávét, teát, vagy szendvicset az új belső térben, vagy a teraszon fogyasztani. Az éjszakai programok sorát pedig szintén szeptember 16-án nyitjuk egy hatalmas bulival, mi már most dörzsöljük a tenyerünket!