Így szerette Nyányi - Egyetemi éveiről beszélt a sikerszerző a BTK nyílt napján

A PTE Bölcsészettudományi Karának nyílt napja alkalmával november 23-án az egyetem konferenciatermében irodalmi délutánt szerveztek a felsőoktatási intézmény iránt érdeklődők számára. A rendhagyó irodalomórán Nyáry Krisztián kommunikációs szakemberrel, a nagy sikerű Így szerettek ők sorozat szerzőjével Balogh Robert író, szerkesztő beszélgetett. A szeptemberben a Tudásközpontban megszervezett rendezvény mostani folytatását, amely a "Ment-e A könyvek által a világ elébb?” címet viselte a Pap Balázs egyetemi tanár és Etlinger Mihály tanuló alkotta MsU 613 nagybőgő-gitár duó tette teljessé.

Mint az dr. Müller Péter dékánhelyettes szavaiból kiderült, az irodalmi-zenés délután mind a négy résztvevője szoros kapcsolatban áll a pécsi Bölcsészettudományi Karral, hiszen valaha Balogh Robert és Nyáry Krisztián is hallgatója volt az egyetemnek. Müller Péter elmondása szerint a rendezvény hallgatósága számára ezúttal is bebizonyosodhat, hogy a PTE BTK hallgatójának lenni nem csak tudást, de élményt is jelent.

Ezúttal az élmény a beszélgetés lett volna, melyben Balogh Robert a barátai által sokáig csak Nyányiként becézett Nyáryval a '90-es évek elején megélt egyetemi évekről, fiatalkori kezdeményezéseikről és Nyáry igen kedvelt, két kötetben megjelent könyvéről esett szó. Az UnivPécset megelőző Pécsi Szelet nevű egyetemi lap főszerkesztőjeként, a Janus Egyetemi Színház atyjának tekinthető diákszínház tagjaként és a 3 évig létező Szép literatúrai ajándék irodalmi és bölcseleti lap szerkesztőjeként is megfordult Nyáry a becenevét az egyetem akkori vezetősége után kapta. Így került Horányi Özséb dékán mellé, ha nem is rangban, de ragadványnévben.

Nyáry Krisztián szívesen emlékezett vissza az akkor még tematikus szakestekre: 1920-ban tangózott, a '70-es években Szécsi Pál lehetett, egy másik esten pedig, amely ugyancsak a '20-as évekbe repítette vissza a résztvevőket, gengszter. Kedvvel beszélt egykori tanárairól is: a tanár Úrról, akiről az a hír terjedt, hogy addig engedi át a hallgatókat a vizsgán, míg a Kossuth cigarettájából futja (s így mindenki tartalékolt egy dobozzal a zsebében), Hámori József agykutatóról, aki a bölcsészek számára is érdekessé tudta tenni az idegtant, Rohonyi Zoltánról, a romantika irodalmának legjobb ismerőjéről, és így tovább.

Nyáry a könyveiről is beszélt. Körvonalazta a sajátos irodalmi felfogását, amelybe az írókról és művészekről írt „szórakoztató” képes bejegyzései beleférnek. Mint elmondta, örül annak, hogy az iskolákban segédanyagként használják a könyvét, de óva int minden tanárt attól, hogy fő tankönyvvé váljon.