Hallgatói fórum és tüntetés Pécsett - galériával

Több mint félezren vettek részt a PTE-EHÖK és a Hallgatói Hálózat által közösen szervezett hallgatói fórumon, az Ifjúság úti Aulában.  Az összegyűlt hallgatóság egybehangzóan elutasította a kormányzat keretszámcsökkentéssel kapcsolatos elképzeléseit, továbbá kinyilvánította egyet nem értését a hallgatói szerződéssel és az önköltséges képzési formával szemben.

A fórum különlegessége, hogy a felsőoktatás egyoldalú átalakítása elleni, 2011-ben kezdődő pécsi megmozdulásokkal ellentétben, most először szólaltak fel a hallgatói képviseletek, szerveződések küldöttjei mellett, más szervezetek képviselői is. Így többek között beszédet mondott Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője és Kovács Dávid, a pécsi diákpogármester is.

Zag Gábor vezetésével a tömeg egy része a Széchenyi térre vonult, ahol az EHÖK elnöksége a Városházán átadta megfogalmazott követeléseit. A szervezet elnöke beszédében hangsúlyozta az összefogás fontosságát, továbbá felhívta a jelenlévők figyelmét a középiskolások csütörtöki, illetve a pécsi hallgatói képviseletek hétfői tüntetésére. 

„Nagyon jól sikerül, nagyon sokan voltak a fórumon. Szerintem mindenki, aki eljött tudta, hogy miért jött el. A fórum célja az volt hogy tájékoztassuk a hallgatókat a jelenlegi helyzetről, de már mindenki tisztában volt a drasztikus keretszámcsökkentésekkel. A jövő héten hétfőn szeretnénk  egy nagyobb megmozdulást itt Pécsett, ahova szeretnénk meghívni mind a hallgatókat, mind dolgozókat, mind a szakszervezeteket és mindenkit, aki csatlakozni kíván” – mondta útközben Zag Gábor.

Alább olvashatjátok az EHÖK nyílt levelét az önkormányzati képviselőkhöz és a polgármasterhez.

Azok, akik az aulából nem mentek rögtön a Széchenyi térre, plénumot tartottak és újrafogalmazták a HÖOK és a HaHa által előterjesztett pontokat. Főként javításokat, pontosításokat fűztek a hallgatói szervezetek követeléseihez, különleges hangsúlyt fektetve az ötletek gyakorlatbani alkalmazhatóságára. Nem jutottak az összes vitapont végére, így újabb gyűlésre számíthattok a jövő héten – ennek időpontját közölni fogjuk a honlapunkon.

Folyamatosan frissülő hírfolyamunkból mindig tájékozódhattok az aktualitásokról, de persze a facebookunkon is megtalálhatjátok majd az új híreket és eseményeket.

A következőkben pedig Pálvölgyi Panna képgalériáját tekinthetitek meg: