Zenélő karnevál

A tavalyi nagysikerű bemutatkozás után idén újra egy teljes napra színes köntöst kapott a belváros, több mint negyven, furcsábbnál furcsább jelmezbe bújt csapat özönlötte el az utcákat, a szervezők pedig igyekeztek rászolgálni a bizalomra, és tizennégy különböző zenei világot prezentáló állomással szerelték fel a belvárost.

A tavalyi recepthez hasonlóan ezúttal is egy helyszínen egy soundsystem és egy vendéglátó egység osztozott. Akadt köztük olyan párosítás is, amelyet már legutóbb is láthattunk – a SuppaSoul és a SZOBA vagy éppen a Ghetto Bazaar és a Nappali ismét összeállt –, de akadtak egészen új variációk is. Látványelemek terén szabadjára engedték fantáziájukat az illetékesek, találhattunk lemezjátszókat hordókon, busz tetején, de a tavaly már megcsodált zöldséges bódékhoz hasonlatos megoldások sem hiányoztak.

A nagyszínpadot a Szent István téren állították fel, ahová az EHÖK Gólyafaluja települt ki, az egyetemi miliő tehát adott volt. Portugal neve ismerős lehet mindenkinek, aki legalább egyszer elbotorkált már egy Est Cafés Közgázszerdára, a DJ most is hozta a tőle megszokott slágeres, táncolható vonalat. Akik élőzenére vágytak, szintén itt találták meg számításukat, erről a Pécs Music Society, a Band of Streets és a D. O. G. gondoskodott. A nap talán legnagyobb látványosságára, a color partyra szintén itt került sor. A színpad elé tóduló karneválozók festékes zacskókat kaptak, amelyeket a megadott pillanatban mindenki a levegőbe szórt, így rendkívül színes helyszín kerekedett estére, a szó minden értelmében.

Innen a legtöbben a Kórház tér felé vették az irányt, ahol a Cabrio Bus Sound System az ÁrTér Kávézó támogatásában szolgáltatott előbb finom house dallamokat egy nyitott busz tetejéről, majd a helyi partykommandó, a Space Inhalerz ugráltatta meg az arra járókat a rájuk jellemző stílusegyveleggel. A Ferencesek utcáján felfelé indulva lazább ritmusok követték az elhaladó csapatok és érdeklődők útját, a Csinos Presszó kitelepülésénél a Back to the Roots Sound, a Rengetegnél pedig a Funky Beatz rakosgatta a hiphop, funk és reggae lemezeket.

A Jókai téren a hamarosan nyitó Amper Klub és a Művész Presszó közösködését csodálhatták meg az arra járók, a csodálat szó pedig ebben az esetben helytálló, mert egy igazi hangfalhegyet sikerült kipakolniuk az Ampereseknek, élükön kettővel a klub büszkeségének számító Funktion – One rendszerből. Hogy ne csak a technológia legyen emlékezetes, arról előbb a MONO8 gondoskodott az underground elektronika széles skálájával, majd a fővárosból érkező Harlem Shake gárda folytatta hiphoppal, trappel és egyéb basszusorientált műfajokkal.

Áthaladva a Széchenyi téren a SZOBA standjánál Venomék adagolták a fekete zenét, a Trafiknál Atáék a klasszikus tánczenét, a Tititánál pedig a Periszkóp Rádió csapata a tört ütemet. A Király utcába befordulva a Red Bull terepjáróra szerelt soundsystemét találhattuk, ahonnan DJ Wine szórta a ritmust, majd az utcán végighaladva igazi fenékrázós karneváli hangulattól izzott a levegő. Előbb a Nappali kihelyezésénél elszambázva a trópusokon érezhettük magunkat, köszönhetően a Ghetto Bazaarnak, az FPT-ből ismert Bodoonak, illetve a 0,5 KILO formációnak, aztán a Színház téren a régisulis breakbeattől elkezdve a discoig szinte mindent hallhattunk a Handsome Midget Crew prezentálásában. Végül, mielőtt ismét kiértünk volna a Széchenyi térre, DJ Pausz és Flinter kínált meg minket egy kis funkkal.

A téren áthaladva még két állomás várt a tömegre, mielőtt visszatért a Szent István térre. A Lezsernél Josh.Ka és társasága a finom house-tól elkezdve az ütemes drum & bassig műfajok egész garmadáját sorakoztatta fel, a Lompos Uszkárnál pedig a Tilos Rádió képviseletében DJ Le Figaro nyugtatta le a kedélyeket füstös, lazulós hiphoppal.

Amint az ebből a körképből is kiderült, nehéz elképzelni, hogy akad olyan zenekedvelő, aki nem találta meg a kedvére valót. Ha pedig mégis találnánk ilyen embert, azt a csapatok által fáradhatatlanul püfölt dobok szava bírhatta karneválozásra. Jövőre ugyanitt!