Zenélő Egyetem – megvolt az első felvonás

 

Mivel egyetemünk az elméleti oktatásra helyezi a hangsúlyt, ritkán lehet olyan érzésünk, hogy a tanultakat a valóságban, bármiféle átvitt kapcsolás nélkül, egy az egyben hasznosíthatjuk majd. A zene iránt bármiféle affinitást mutatóknak pontosan ezt kínálja a ZEN: a tutorok elmondják mindazt, amit örültek volna, ha annak idején nekik is elmondanak, hogy a hallgatók ténylegesen közelebb kerülhessenek a céljuk eléréséhez, legyen szó akár egy banda menedzseléséről, a hangsávok tökéletes lekeveréséről, vagy egy szám rádióbarát összerakásáról.
 
A Zenélő Egyetem palettakurzusa, a bevezetés a populáris zenei kultúrába előadássorozat zajos sikerrel startolt a félév során. Az első alkalmon a zsúfolásig telt teremben a közel kétszáz hallgató mellett a média is egy kisebb sereggel képviselte magát, mely jól jelzi, hogy mekkora az érdeklődés az új kezdeményezés iránt.
 
„Építsd fel a hype-ot, aztán lesz valami!” – mondta Beck Zoltán a zsúfolt teremben, majd rögtön egy anekdotába vágott, melynek tanulsága az előbbit kísérve még két jó tanács: „mindig legyen pót” és „legyenek barátaid, akiknél van az, ami neked nincs, de szükség van rá”. Ez a könnyed hangulat jellemezte az összes előadást, ahol a szakértők nem tankönyvekhez ragaszkodva, hanem a tapasztalataikból merítve osztottak meg olyan tippeket, melyek valamelyike minden bizonnyal rengeteg zsörtölődéstől fogja a jelenlevők egy részét megkímélni.
 
Kikről van szó pontosan? A tömbösített órák során először mindig egy elméletibb, másodjára pedig egy gyakorlatibb előadásra ülhettünk be, hogy a zeneipar valamennyi aspektusából megcsillantsák nekünk a jéghegy csúcsának legtetejét, hogy a következő félévre már konkrét elképzelésünk lehessen arról, mely szemináriumot szeretnénk a leginkább látogatni.
 
Dr. Szőke Gergely László a szerzői jogi kérdésekről tartott előadást, Dr. Havasréti József a popzene és kultusz témakörét mutatta be röviden, Dr. Kovács Balázs a szubkultúrákról, undergroundról és ellenkultúrákról beszélt, Dr. Pavluska Valéria pedig a marketingről a populáris zenében. Az elméleti blokkok után pedig nálunk járt Urbán Ernő hang- és fénytechnikus, Takács Zoltán „Jappán”, aki a produceri munka ügyes-bajos dolgairól mesélt, Barabás Lőrinc a megfelelő hangszerelésről, Szepesi Mátyás elárulta, milyen a jó menedzser, illetve Szénássy Alex tartott különórát a dizájn fontosságáról.
 
Mint ahogy a listából láthatjátok, a legtöbben nem egyetemi oktatóként szereztek hírnevet maguknak, de ez senkinek sem okozott gondot. Jappán meg is jegyezte, hogy egy több ezres tömeg előtt nem izgult úgy, mint amikor az óráját tartotta, miközben a Heaven Street Seven korántsem publikus felvételein keresztül bemutatta a hang útját az első nyers felvételtől a CD lemezekig.
 
Az órák sikerét jól mutatja, hogy az előadások után sorba kellett állni, hogy pár szóra elkaphasd a jelenlevő tutorok valamelyikét. Ez persze nem okozott problémát, volt, aki még a Szenesbe is lejött egy kávéra, hogy többet tudjon beszélgetni a diákokkal, tehát teljesen pozitív volt a fogadtatás a tanári asztal mindkét oldaláról nézve is.
A bemelegítés tehát megvolt, a következő félévtől pedig már kereshetitek a Campus kreditek között a szemináriumokat, és beizzíthatjátok saját projektjeiteket, hogy tényleg elkezdjen zenélni az egyetem.