Youtube bennszülöttek és macska videók

Egy új szubkultúra alakult ki az interneten, amely van olyan érdekes, mint annak idején a punk volt: ez a youtube-kultúra. Megvannak a kívülállóknak értelmetlen utalások, a különböző klikkek, a másoknak ismeretlen hírességek és még a sajátos öltözködés is – minden, ami egy szubkultúrát azzá tesz, ami.

Az oldal 2005 februárjában kezdte meg pályafutását, és azóta nagy utat tett meg a macskavideóktól és a tüsszentő pandáktól a milliomos youtube-hírességekig. Legnagyobb varázsa abban rejlett, hogy bárki, bármit megoszthatott a világgal, legyen az kisfilm vagy csak egy nevető kisbaba. A szubkultúrák az előbbi feltöltők körül alakultak ki. Az egyik legelső ilyen típusú csatorna a Smosh volt; ez a csatorna gyűjtötte össze a legtöbb feliratkozót napjainkra. Saját ruhamárkájuk, mém-jeik és közel 13 millió rajongójuk van. Ez egy hatalmas szám, és ez csak egy csatorna a sok közül. A youtube rengeteg tehetséges embernek ad otthont, legyen szó animátorokról, játékkommentátorokról vagy sketch komédiásokról. Ezek a különböző videósztárok gyakran összedolgoznak, megjelennek egymás videóiban - mint ahogy a Jóbarátokban megjelentek különböző hírességek –, ezzel vegyítve az egyik nézőtábort a másikkal. Így a különböző feliratkozók, akik lakhatnak egymástól akár több ezer kilométerre, egy helyen tudnak „találkozni”, és részesei lehetnek ugyanannak az eseménynek, egy közösség részévé válnak. Minél több csatornára iratkozik fel az ember, annál több közösségnek lesz a tagja. Egyre nagyobb részét fogadja be a youtube kultúrájának, tisztában lesz a különböző youtube-erek jelmondataival, szólásaival; egy nyelvet fog beszélni a többi rajongóval.

Ennek a kultúrának Amerikában több rendezvénye is van, melyek közül a legnagyobb a Vidcon. A Vidcon egy találkozó, ahol a legnagyobb youtube-erek adnak elő műsorokat, kérdésekre válaszolnak, vagy csak simán jól érzik magukat a rajongókkal. Ez a con elsősorban a vlog (videó blog) csatornákról, youtube-zenészekről és a sketch komédiásokról szól. A rendezvényre idén több mint 12000-en mentek el, miközben ez a szám két évvel ezelőtt még csak nagyjából 1400 volt.

A youtube kultúra következő jelentős részét a játékosok és a játékokkal foglalkozó csatornák alkotják. A legnagyobb ilyen csatorna a Machinima. Ők minden játékvilággal kapcsolatos eseményen ott vannak és tudósítanak róluk. Egy másik ehhez hasonló csatorna a Polaris, amely egybefogja a legjobb, játékokkal foglalkozó youtube-ereket, és különböző videókat készít velük: podcastokat, streameket és így tovább.

Amerikában már a fősodorba tartozó médiában is helyet kaptak ezek a youtube-sztárok, az Ellen-showban például gyakori vendégek, a Weezer Pork and Beans számának videóklipjében pedig a youtube fiatal éveinek legnézettebb videói szerepelnek. Ugyanezekkel a videókkal és az internetes pénzkereséssel foglalkozik a South Park Kanada sztrájkol című epizódja is. Az is előfordul, hogy valakit a youtubeon keresztül fedeznek fel. Ilyen például az Annoying Orange, amelynek saját műsora van a Cartoon Networkön, vagy a leghírhedtebb és mind közül a legsikeresebb: Justin Bieber.

Szépen lassan Magyarországon is egyre népszerűbb lesz a youtube, hála az olyan csatornáknak, mint a Hollywood Hírügynökség, a Pamkutya vagy a Játékpartizán. Ezeken a csatornákon keresztül más, tehetséges alkotókkal is megismerkedhet az átlagos nézelődő. Én a Játékpartizánon (Rossz PC játékok sorozat) keresztül jutottam el a nagyobb nevekhez, mint Smosh, Ray William Johnson vagy Collegehumor.

A youtube a televíziózás egy új formája, egy olyan szolgáltató, ahol bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő műsorokat, és ingyen megnézheti őket annyiszor, amennyiszer csak akarja; egy olyan platformmá alakult, ahol a jelen generáció alkotói és rajongói egyesülhetnek.