Wubba Lubba Dub-Dub

Egy igazi rajongónak rögtön tudnia kell, hogy miből idéztem ezt az értelmetlennek tűnő halandzsát. 
Igen!!!
Ez a Rick és Morty, a sokak által kedvelt sorozat, de jó néhányan vannak azok is, akik utálják. Ezt pedig az alkotás negativizmusával, alpáriságával magyarázzák. Nem tagadom, én a rajongók táborát erősítem, szóval előre is elnézést azoktól, akiknek túl sok lesz az imádatom, de ebben a gyászidőben, miközben a negyedik évadot várjuk, muszáj megemlékeznem Dan Harmon és Justin Roiland művéről.
 
Valójában elég későn ismerkedtem meg Rick és Morty kalandjaival, de gyorsan ledaráltam a három évadot. A címszereplőket, az iszákos zsenit és kamasz, kamatyolásra vágyó unokáját hamar a szívembe zártam. A fekete humorral, szarkazmussal, sci-fi univerzummal, tudományos elméletekkel és tömérdek popkukturális utalással teleszórt űrmese rászabadult az emberiségre és engem is letarolt. Kész őrület, de komolyan! Rick „nem törődöm semmivel” attitűdje olyan kalandokba sodorja Mortyt és olykor-olykor a család többi tagját is, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. Hatásukra a nevetés lesz úrrá rajtunk, de személy szerint én nem egyszer ültem úgy egy-egy rész után a laptopom előtt, hogy csak pislogtam és azt kérdeztem magamtól: „Mi a ***?” Megjegyezném, hogy az, amit a csillagok rejtenek, kismiska ahhoz a vulgáris szóhasználathoz képest, ami a sorozatban előfordul. Ezért gyerekeknek nem is ajánlanám.
De meg kell hagyni, hogy a sorozat roppant intelligens is. Minden szereplőnek megvan a saját őrültsége, amit persze eltúloznak, de a mostani társadalomban is fellelhető szorongásokat, félelmeket, depresszív gondolatokat fedezhetjük fel bennük. Mindemellett a családi, illetve kamaszokat érintő problémák is terítékre kerülnek. Néha elég abszurd szituációkban láthatjuk ezeket, amin így egyszerre nevetünk és gondolkodunk.
Nagy hangsúlyt fektetnek az alkotók egy olyan a jelenségre is, ami napjainkban egyre inkább terjed. Ez a média manipuláló hatása, amit semmi sem mutathatna be jobban, mint az a két epizód, amelyet teljes egészében a reklámok köré építettek. Töltelékrészeknek is nevezhetnénk őket, de attól függetlenül, hogy nem kapcsolódnak szorosan a sorozat történetéhez, igazán mulatságosak. Elég, ha csak az „Apró falat!” reklámra gondolunk.
 
Számomra talán az egyik legnagyobb vonzerő ebben az egész űr-őrületben a különböző popkulturális, sci-fi-kre és összesküvés-elméletekre tett utalások. Vegyük rögtön a Vissza a jövőbe - trilógiát. Rick tiszta Dr. Emmet Brown, Morty pedig egy Marty McFly hasonmás. A készítők nem is tagadták, hogy nagy hatást gyakorolt rájuk az említett klasszikus.
Az utalások felismeréséhez csak egy kevés alapműveltség szükséges. Gondoljunk csak a Rickshank Redemption részre, ami Stephen King novellájára, a Shawshank Redemptionre épül. De ha csak a filmeknél maradunk, akkor felfedezhetjük a Vasember, a Mad Max, az Eredet, a Twin Peaks, a Rémálom az Elm utcában, A dolog, a Jurrasic Park, Az elnök emberei című alkotások motívumait és még sorolhatnám. 
 
Lezárásként tartsunk egyperces néma csendet a Rick és Mortyért – imádkozzunk, hogy minél hamarabb láthassuk a következő évadot.
„Csak Rick és Morty. Rick és Morty és az ő kalandjaik. Rick és Morty örökkön-örökké. 100 évig Rick és Morty meg minden. Mi, Rick és Morty kalandozunk és rickésmortyzunk. Reggeltől estig, érted? 100 nap Rick és Morty. Mindörökké százszor. Újra meg újra Rick és Morty kalandjai…” 
Ámen!