The PURRfect place in Pécs

2019. február 25-én megnyílt Pécsett a Dél-Dunántúl első macskás kávézója, a Purrfect Cat Cafe. Az egyedülálló élmény garantált, hiszen élő cicák társaságában fogyaszthatjuk el kedvenc kávénkat, készülhetünk a vizsgákra, de egy randihoz is kitűnő választás lehet ez a barátságos helyszín. A kávézó tulajdonosával, Lajtman Klaudiával beszélgettem a hely létrejöttéről és természetesen főszereplőiről: a cicákról.

 

PécsiBölcsész: Honnan jött az elképzelés, hogy Pécsett is létesüljön egy macskás kávézó?

Lajtman Klaudia: Maga az ötlet két éve fogalmazódott meg bennem, amikor a húgommal – aki történetesen óriási macskarajongó – egy olyan budapesti kávézóban jártunk, ahol szintén kisállatok veszik körbe az embert. Nagyon jól éreztem magam akkor: kávéztunk, cicáztunk, sütiztünk és újra cicáztunk. Teljesen elvarázsolt a hely. Jó volt a hangulata, kellemes és megnyugtató volt a légkör. Akkor merült fel bennem, hogy egy ilyen kávézó Pécsett is megállná a helyét. Így ezek után elkezdődött a kutatómunka.

Felkerestem az ország többi macskás kávézóját, puhatolóztam, érdeklődtem, hogy miképp is lehet egy ilyen helyet megnyitni, milyen papírok, engedélyek kellenek hozzá.

Ez persze nagyon sok időt vett igénybe. Ami szintén kicsit lassította a folyamatot, hogy nekem tanulnom kellett. Elvégeztem különböző vállalkozói képzéseket, barista tanfolyamot és egy vendéglátói iskolát is ahhoz, hogy a Purrfect Cat Cafe Pécsett is meg tudjon valósulni.

 

PB: Milyen feltételek kellettek ahhoz, hogy a kávézóban kisállatok legyenek?

L.K.: Természetesen úgy kellett kialakítani a helyet, hogy  a vendégeknek  a cicáknak és a szabályoknak is megfelelő legyen. Fontos, hogy a macskák ne tudjanak a pult mögé menni, és biztosítani kell nekik úgynevezett „macskavécét” is, ahol a dolgukat végezhetik. Ugyanígy a cicák papírjainak, oltási könyveiknek is rendben kell lennie ahhoz, hogy a működhessünk.

 

Fotó: Illés Emma

 

PB: Bemutatnád pár mondatban a cicákat?

L.K.:

Rólam tudni kell, hogy elsősorban kutyás vagyok, viszont egy budapesti macskakiállításon teljesen beleszerettem a maine coon cicába.

Így nem meglepő, hogy a kávézó jelenlegi három főszereplőjéből kettő ilyen fajtájú. Zeusz, aki pár napja lett egy éves, igazi felügyelő, mindent megfigyel, de csak tisztes távolságból. Nem egy bújós típus, a neve is tükrözi a személyiségét: olyan, mint egy főisten. Leo, a másik main coon macsek egy igazi kis oroszlán. Nagyon sokat dorombol, játékos, kedves természetű. Sokat futkározik és birkózik a kávézó harmadik cicusával, Eddie-vel, aki egy brit rövid szőrű kis kandúr, különleges „lila-ezüst” színével nem megszokott a fajtársai között. Nagyon hízelgős, bújós cicus, aki mindig kapható egy kis játékra.

 

PB: A játék és cicasimogatás mellett fontos megemlíteni a kínálatot is. Milyen különlegességekkel várjátok a vendégeket?

L.K.: Természetesen vannak kávéink, nagyon jó minőségű olasz sötét pörkölésűt kínálunk. Szolgálunk továbbá forrócsokival is, a jól ismert, hagyományos tej- és fehércsokis mellett gyümölcsös ízesítésű is kapható valódi gyümölccsel. Vannak eredeti szálas teáink, limonádéink.

Különlegességnek számítanak a szörpök és a házi rostos üdítők, amit Pécstől nem messze, egy Boda nevű településen készítenek az Érted, Együtt Mezőgazdasági Terményfeldolgozó Szociális Szövetkezetben.

A 100%-os gyümölcstartalmú üdítőink mentesek mindenféle ízfokozótól és tartósítószertől. Szolgálunk még különböző süteményekkel, melegszendvicsekkel, sós és édes palacsintákkal is. A nyári szezon közeledtével igyekszünk bővíteni a limonádé, koktél, sör és cider kínálatunkat.

 

Fotó: Illés Emma

 

PB: Milyenek eddig a vendégek visszajelzései?

L.K.: Szerencsére nagyon pozitívak. Legutóbb egyik ismerősöm is különleges élményekkel gazdagodott, pedig ő kifejezetten nem kedveli a macskákat. Ő is tapasztalta, hogy milyen kellemes és nyugtató hatása van a cicusoknak.

Sok dicséretet kapnak a teáink, van egy közelben dolgozó bácsi, aki már most eldöntötte, hogy ki fogja próbálni mindegyiket. Ilyenkor érzem azt, hogy van értelme annak, amit csinálok.

Egy vendéglátásban dolgozó embernek nem is lehet nagyobb öröm annál, mint hogy pozitív élményekkel távozik a vendég.

 

PB: Kiknek ajánlanád a kávézót?

L.K.: Természetesen mindenkinek, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik. Viszont van egy házirendünk, ami a kávézó biztonságos működéséhez elengedhetetlen. Egyik pontja meghatároz egy minimum öt éves korhatárt, ami a kisgyermekek és a macskák érdekében született, hiszen könnyen kárt tehetne egyik a másikban egy-egy vadabb játék során. A korhatár felett azonban mindenkit szívesen látunk.. Maga a berendezés, a cicák és a személyzet egy barátságos légkört teremt, amibe könnyen bekapcsolódhat bárki. Tökéletes választás annak is, aki albérletben él, szeretne macskát, de nincs rá lehetősége.

Ha valakinek segítségre lenne szüksége, nyugodtan fordulhat hozzánk mindenféle macskákat érintő kérdésben, például ha az adoptálás menete, vagy a különböző macskafajták tulajdonságai érdeklik.

Senkit ne tartson vissza az sem, ha esetleg nincs kivel jönnie. A nappalihoz hasonló elrendezés által könnyen kedvet kaphat bárki az ismerkedésre. Nem beszélve a cicáinkról, akik szívesen szórakoztatják a vendégeket.

 

További információt a kávézóról az alábbi linken találhatsz:

https://www.facebook.com/cat.cafe.pecs/