Te mit mondanál egy öngyilkosságra készülő embernek?

„A lelki egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember. Sokkal inkább valami olyasmi, amit meg kell teremtenünk magunkban.”
/Thomas Stephen Szasz, magyar származású amerikai pszichiáter/

“Telefonos segítőket toborzunk Pécsett” - olvasható az Ifjúsági Lelki Elsősegély honlapján. Olyan 18 és 68 év közötti, legalább érettségivel rendelkező férfiak és nők jelentkezését várják, akik sok szabadidővel rendelkeznek, jól kommunikálnak, fejlett az önismeretük, és szívesen segítenének fiatal embertársaiknak.

A telefonos segítővé váláshoz el kell végezni egy 100 órás, ingyenes képzést, ami felkészíti a jelentkezőket a munkára. Az önkéntes tevékenység havi max. 15 órát vesz igénybe, vállalás szerinti hétköznapokon, ügyeleti időben. A telefonos munkát havi rendszerességű szupervízió, stábmegbeszélés segíti, így vigyáznak a munkatársak lelki egészségére is.

A tanfolyam februárban indul, a jelentkezési határidő január 31.
Érdeklődni és jelentkezni a lelekterifjusag@gmail.com címen lehet.
További információ: www.ifjusagi-lelkisegely.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség teljes fizikai, lelki és társadalmi jóllétet jelent, és nem pusztán a betegség vagy károsodás hiányát. Tehát az kevés, hogy nem vagyunk betegek, a többi fenti feltétel megléte ugyanolyan fontos.

A modern társadalom kifejezetten szereti sulykolni a fizikai és társadalmi jóllétet, de mintha lelki egészségünkkel nem foglalkoznánk eleget. Fontos, hogy eleget legyünk levegőn, mozogjunk, sportoljunk, megfelelően táplálkozzunk, de ugyanolyan fontos a lelki egyensúly is. Ennek elérésében sokat segíthet akár csupán annyi, ha kérdéseket teszünk fel magunknak, és ezeket megpróbáljuk megválaszolni.

  • Harmóniában vagyunk környezetünkkel, a körülöttünk levő emberekkel, családunkkal?
  • Képesek vagyunk jó döntéseket hozni?
  • Tudjuk, mi tesz minket boldoggá?
  • Képesek vagyunk olyan emberré válni, akik lenni szeretnénk?
  • Tudunk krízishelyzeteket kezelni, konfliktusokat megoldani?

A teljes és kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen, hogy a test mellett a lélek is megfelelő állapotban legyen. A belső „szépség” kialakításában segíthet – többek között – egy pszichológus, egy mentálhigiénés szakember, vagy egy lelkisegély szolgálat.

A lelkisegély szolgálat lelki segítséget nyújtó szervezet, amely telefonon, speciális módszerekkel dolgozik. Célcsoportjaik eltérőek, ám célkitűzésük hasonló: minél gyorsabban, feltétel nélkül segíteni gondokkal küzdő, válságban levő, vagy akár öngyilkosságra készülő embereknek.

A fiatalokra specializálódott Ifjúsági Lelki Elsősegélyt az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség működteti. Az ernyőszervezetként funkcionáló szervezet fogja össze a résztvevő tagszolgálatokat, közte a 2008 óta működő pécsivel, amely a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány égisze alatt tevékenykedik.

Székely Zsuzsannával, az alapítvány elnökével folytatott beszélgetésem során kiderült, hogy a pécsi szolgálat 22 fővel működik ideálisan, akkor mindenkinek jut munka, de senki sem túlterhelt. “Persze a befutó hívások száma teljesen véletlenszerű, van olyan ügyelet, amibe két-három érdemi (!) hívás is belefér, és van, hogy két hétig nincs egy sem. Épp ezért, aki hozzánk jelentkezik, annak számolnia kell az aránytalan terheléssel, illetve az uborkaszezonnal is.” - zárja sorait Zsuzsanna, akit ezt követően a hívások legfőbb okaival kapcsolatban kérdeztem.

Elmondása szerint ezek zöme a párkapcsolati témák és a családi gondok köré összpontosul, de előfordul, hogy pályaválasztás, iskolai túlterhelés, vagy vizsgaidőszak nyomása kerül szóba. Gyakran előtérbe helyeződik a szexualitás is, hiszen ezt névtelenül könnyebb megbeszélni, mint valakivel személyesen.

Az öngyilkosságról mint legkritikusabb témáról Zsuzsanna a következőket mondta: „Kézdi Balázs professzor szerint minden krízisben benne rejlik az öngyilkosság veszélye is. Volt, amikor valaki úgy hívott fel minket, hogy az emeleten állt, az ablak előtt, és az ugráson gondolkodott. De gyakoribb az, amikor nem ennyire előrehaladott a helyzet, és úgy hívnak.

Az öngyilkosság tabutéma, így a krízisben lévők a családdal, barátokkal nem mernek arról beszélni, hogy öngyilkossági gondolataik vannak.

A telefonos tanfolyamon felkészítjük a segítőket arra, hogy ha ilyen elképzeléseket sejtünk, akkor konkrétan rá kell kérdezni, hogy gondolt-e már rá, és ha igen, akkor pontosan mit képzel el. A beszédaktus-elmélet szerint a dolog kimondása egy kicsit olyan, mintha megcselekedné, tehát oldódik a feszültség. Az öngyilkosság-megelőzésnek tanulható protokollja van, amit begyakorolva jól, és hatékonyan lehet alkalmazni, hiszen az öngyilkosságra készülő nem meghalni akar, csak be van szűkülve, éppen akkor nem lát más kiutat, de a segítővel való kapcsolódás, a szorongató érzések kimondása, a maga ellen irányuló agresszió feloldása nagy segítség.”

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély ingyenesen hívható a 137-00 hívószámon, hétköznapokon, 17-21 óra között.