Táncoló mesevilág

A Pécsi Tudományegyetem a 2013/2014-es tanévben Meseszép… címmel jótékonysági rendezvénysorozatot indított, amely szoros kapcsolatban áll a PTE Táncegyüttes két felvonásos táncestjével. Bánkyné Perjés Beatrixszal, a táncegyüttes vezetőjével beszélgettünk.

PécsiBölcsész: Milyen régre nyúlik vissza a táncegyüttes története?

Bánkyné Perjés Beatrix: 2000-ben indult útjára a Táncoló Egyetem nevű projekt, melynek keretein belül mindenféle tánc- és mozgáskurzust hirdettünk meg elsősorban a hallgatóknak. Kezdettől fogva igény volt arra, hogy fellépésekkel színesítsük az egyetemi rendezvényeket, valamint a pécsi programokat. Eleinte kezdő tanfolyamokat indítottunk, de később különböző táncstílusokból haladó csoportokat is szerveztünk. A tanulásra és a gyakorlásra azonban kevés alkalom volt, ami nehezítette a haladást, ezért 2011 februárjában megalapítottuk a PTE Táncegyüttest. Hetente többször is próbálunk, tökéletesítjük a repertoáron lévő számokat és törekszünk arra, hogy minél színvonalasabb darabokkal állhassunk ki a nézők elé.

PB: Kik alkotják a táncegyüttest?

BPB: A PTE Táncegyüttesbe az eddigiek során feltűnt tehetségesebb hallgatók kerültek be, akikről kiderült, hogy korábban már táncoltak komolyabban valahol. Vannak régi táncosaink, de minden évben betársulnak újak is. Az elsődleges cél az volt, hogy minél többféle táncstílusban tudjunk kiállítani minőségi produkciókat, legyen szó egy egyetemi bál nyitótáncáról, egy konferencia-megnyitóról vagy valamilyen hallgatói rendezvényről.

PB: Mióta mentora a Pécsi Balett a PTE Táncegyüttesnek?

BPB: Ez egy együttműködési megállapodásnak az eredménye, amit augusztusban írtunk alá, mert már eddig is sok szálon folyt a közös munka. A Pécsi Nemzeti Színház prózai tagozata a JESZ-szel, az opera tagozat az operaének szakkal dolgozik közösen, a Pécsi Balett pedig a táncegyüttessel került most közelebbi kapcsolatba, valóban ők a hivatalos mentoraink.

PB: Milyen előzmények után jöhetett létre a Meseszép… táncest?

BPB: Az első önálló estünket tavaly mutattuk be a Kodály Központban Bereczki Zoltán közreműködésével. Az előadás hatalmas siker volt és a rektor úr dicsérő szavai után fogant meg a Meseszép… ötlete, hogy meséket mutassunk be, de nyilván oly módon, hogy ez az egyetemi hallgatók számára is érdekes legyen. Próbáltunk különféle tánc- illetve zenei stílust ötvözni a produkció során. A szeptemberi műsorunk nagy érdeklődéssel zajlott, sőt, még tovább gondolkoztunk, hogy ne csak egyetlen előadásról legyen szó, hanem épüljön fel a táncest köré egy jótékonysági kampány. Ennek részeként iskolákba, óvodákba látogatunk el, mégpedig azért, hogy azokhoz a gyerekekhez szóljunk, akik majd a jövőben a Pécsi Tudományegyetemre jönnek tanulni. Nagyon fontos emellett a szülőknek közvetített üzenet, ami a mesélés és az együtt eltöltött idő fontosságát hangsúlyozza.

PB: A kampányhoz csatlakozott a PMFC-MATIAS labdarúgó-csapata is. Hogyan került sor erre?

BPB: A jótékonysági kampány szeptember 5-én, egy sajtótájékoztatóval indult útjára, majd pár nap múlva megkeresett minket a PMFC-MATIAS klubigazgatója, hogy ők nagyon szívesen csatlakoznának a kezdeményezéshez és a mesekönyv-gyűjtéshez. A PMFC-MATIAS ügyvezetője, Feleki Attila az együttműködési megállapodás sajtótájékoztatóján felajánlotta, hogy az egyetem alapítására utalva 1367 darab könyvet fognak összegyűjteni nekünk. Amely iskolákban fellépünk az egyórás műsorunkkal,ott mesekönyveket is gyűjtünk, elsősorban használtakat, amelyek jó állapotban vannak. Ezenkívül az egyetemi karokra is ellátogatunk egészen tavaszig, így remélhetőleg jó sok könyv fog összegyűlni. A mesekönyv-csomagokat pedig a záró rendezvényen, 2014. április 29-én, a tánc világnapján adjuk át az iskolák képviselőinek.

PB: Hány mesefeldolgozásból áll a két felvonásos darab?

BPB: A táncesten közel húsz mesét vonultatunk fel, de azért törekedtünk arra, hogy kicsit csavarjunk a történeteken. Van, amikor két különböző mese szereplői összetalálkoznak, vagy előfordul, hogy egy új figura kerül a képbe, néha olyan elemeket ragadunk ki, amik nem játszanak olyan központi szerepet. A zeneszámokat pedig Britney Spearstől elkezdve, Seal-en keresztül az Aladdin betétdaláig nagyon vegyesen válogattuk össze.

Ha kíváncsi vagy a PTE Táncegyüttes meseszép előadására, gyere el február 8-án a Kodály Központba!