Takonypóc

Miért teszed ezt velem édes jó Istenem? Annyi minden mással foglalkozhatnál végtelen bölcsességednek és jóságodnak köszönhetően, és te arra pazarolod égi webcamera mivoltodat, hogy az én orromat folyassad. Mi értelme a megfázásnak?

Szóval arra ébredtem ma, hogy fáj a fejem, gyenge vagyok, tátott szájjal és opálos tekintettel bámulom azt a közepesen csúnya fiút a tükörben, és közben a világ összes zsebkendője sem lenne elég. Orrom folyása megállíthatatlan, még Wesselényit is magával ragadná az ár, miközben két neocitran után is csak kóválygok céltalanul. Megfáztam.

Hisztis vagyok, és anyukámat követelem, vagy igazából bárkit, akit átölelhetek, és miközben az egyik kezével ő is ölel, a másikkal simogatja a fejem, a harmadikkal kakaót készít, a negyedikkel pedig húslevest szürcsöltet velem, miközben édes, búgó hangon ismételi: minden rendben lesz.

A megfázás az egyik legalattomosabb, legszörnyűbb dolog, ami a férfit érheti. Miközben pontosan tudom, hogy nem vagyok beteg - és ezt a női nem sem rest az orrom alá dörgölni – képtelen vagyok dolgozni, koncentrálni, élni. Mindenki kinevet, mikor megpróbálom megmagyarázni, hogy épp a partra vetett oszló testű bálna vagyok, amit a Greenpeace aktivisták csak úgy dacból is vissza akarnak lökni a tengerbe, mintha bármi esélyem lenne a feléledésre. Pedig nincs.

És nekem ne mondja senki, hogy mindjárt elmúlik, mert nem érdekel, és különben sem fog. A megfázásnak nincs célja, nincs értelme. Nem tanít semmire, igazából nem okozza semmi. Nincs daganatom, nem kaptam el vírust. A betegségem oka a hiány: annak a néhány milliméter vastagságú poliészter-pamut keveréknek („pulóver”) hiánya, ami megvédett volna. Azonban ha ez így lenne, akkor a pulóver prevenciós gyógyászati segédeszköz lenne, nem pedig divatcikk. De mivel divatcikk, és nem prevenciós eszköz, ezért nem is lehet sem a pulóver, sem annak hiánya eredője a betegségemnek (ami, ne felejtsük, nem is betegség). A megfázásomnak nincs tehát oka, és aminek nincs oka, az nem is létezhet, legalábbis ha hiszünk az evolúcióban.

Áhh, szar az egész.