Sajtószeminárium az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament minden évben többször is szervez újságíró szemináriumokat, hogy megismertesse az EP és a képviselők munkáját az érdeklődőkkel. Idén júliusban tizenegy média szakos diák nyerhetett bepillantást a brüsszeli EU-s intézmény működésébe.

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája minden évben több alkalommal szervez újságíró szemináriumokat.  Ezeknek a fő célja, hogy az újságírók betekintést nyerhessenek az Európai Parlament és az európai parlamenti képviselők munkájába, valamint közelebbről is megismerjék az EP sajtó számára nyújtott szolgáltatásait is.

A legutóbbi sajtószemináriumra 2012 júliusának második hetében került sor Brüsszelben, melyre ezúttal olyan média szakos főiskolai és egyetemi hallgatók érkeztek, akik már szereztek szakmai gyakorlatot az intézményük médiaorgánumának működtetésében, vagy más rádiónál, TV-nél, online/nyomtatott kiadványnál.

Összesen tizenegy diák került be a programba, az ország különböző egyetemeiről: Budapestről, Debrecenből, Győrből, Szegedről és nem utolsó sorban Pécsről. A Brüsszelben töltött három nap alatt látogatást tettünk az Európai Parlamentben, ahol találkozhattunk magyar európai parlamenti képviselőkkel és a sajtószolgálat munkatársaival is. Ezen túl bejárhattuk az Audiovizuális részleget, láthattuk a korábban csak a TV-ből ismert üléstermet és sajtószobát, a legújabb technikával felszerelt TV- és rádióstúdiókat, valamint a Voxboxot, mely azon túl, hogy rövid interjúk készítésre alkalmas, másrészt találkozóhelyként funkcionál az EP labirintusán belül.

A képviselőkkel és a sajtómunkatársakkal folytatott beszélgetések során többször is elhangzott, hogy az EU-s híreknek nincs meghatározott helye a magyar sajtóban, mert nem tartozik szorosan sem a belpolitikához, sem a külpolitikához, hanem a kettő között áll félúton. Az EP-nél dolgozó sajtósokat komoly felelősség terheli, elvégre sok múlik rajtuk, hogy tálalják a friss információkat.

Megismerkedtünk egy, a pártoktól független, magyar hírportál szerkesztőjével. A Bruxinfo balra vagy jobbra dőlés nélkül mutatja be a legújabb EU-s fejleményeket. Ráadásul magyar nyelven olvashatjuk, ami igazán megkönnyíti a tájékozódást.

Találkoztunk az Európai Parlament hivatalos oldalának egyik szerkesztőjével is, aki beavatott minket a huszonkét nyelven elérhető honlap működésébe és szerkesztésének nehézségeibe. Minden szerkesztő munkatárs egy-egy témáért felelős, cikkeiket angol nyelven publikálják, melyeket aztán az EU másik huszonkét nyelvére is fordításra kerülnek. Rengeteg cikket, képviselőkkel készült interjúkat találunk az oldalon, emellett online követhetjük az üléseket vagy visszanézhetjük a régebbi felvételeket. A hírszolgáltatás mellett célként tűzték ki, hogy megszólítsák az embereket és párbeszédet alakítsanak ki velük. Az oldalon éppen ezért nemcsak hivatalos hangnemben megírt cikkeket találunk, hanem megnézhetjük egy-egy képviselő közösségi oldalát (Facebook, Twitter), követhetjük a bejegyzéseit, és megtudhatjuk, hogyan vélekedik egy adott ügyről. Az érdeklődés folyamatos fenntartása érdekében alkalmanként szoktak egy-egy chat beszélgetést szervezni egy témavezetővel vagy képviselővel; az ACTA ügyben pl. David Martint szólították meg.

Az Európai Parlament bejárásán túl ellátogattunk a Parlamentáriumba, az EP interaktív látogatóközpontjában. A központ ingyenesen megtekinthető, minden információ elérhető az EU huszonhárom hivatalos nyelvén, valamint angol, francia, holland és német jelnyelven. Az interaktív multimédiás kalauzzal kifejezetten szórakoztató élmény volt végignézni a kiállítást. Megismerhettük többek közt az EU történetét, az EP-s és a többi uniós intézmény működését, valamint bepillantást nyerhettünk a döntéshozatal folyamatába

Az EU azonban nem csak a médiát tanuló diákoknak kedvez. A legismertebb az 5 hónapos gyakornoki programja, mely évente kétszer indul, március elsején és október elsején. A jelentkezéseket elektronikus formában, 7 hónappal a gyakornoki időszak kezdete előtt kell benyújtani a Gyakornoki Iroda honlapján keresztül. A gyakornoki lehetőségekről itt találtok bővebb információt.