PSZICHOLÓGIA VÁLASZTÓKERÜLET - Ádám Annabella

Kedves szaktársak!

 Ádám Annabella vagyok, a Pécsi Tudományegyetem elsőéves pszichológus hallgatója. Mint jelenlegi gólya, az előző, azaz első félévemben saját bőrömön tapasztaltam, mennyire nagy segítség az, ha tudok kihez fordulni a bizonytalan helyzetekben. Akár már attól a perctől, hogy valaki megtudja, sikeresen felvételizett az egyetemre, kérdések tömkelege fogalmazódhat meg a fejében az egyetemi rendszerrel kapcsolatban. Fontos, hogy legyen ember, aki ezeket a kérdéseket lelkiismeretesen megválaszolja, akár teljesen ismeretlenül is. Emellett a hallgatók gyakran érzik úgy, hogy az egyéni észrevételeikkel, esetleg panaszaikkal nem tudnak kihez fordulni, ezért az is fontos, hogy ezeket a megjegyzéseket valaki csokorba szedje, és segítő szándékkal továbbítsa az illetékeseknek. Szükségük van valaki(k)re, aki(k) képviselik az érdekeiket. Személy szerint ezt elengedhetetlennek tartom ahhoz, hogy a hallgatók otthonosabban érezzék magukat az egyetem falai között.

Az élet rendje azonban, hogy azok az emberek, akik vállalják ezt a szerepet, időközönként cserélődnek, hiszen mindannyian csak egy meghatározott ideig vagyunk egyetemisták. Az idősebbek, a tapasztaltabbak előbb-utóbb továbbállnak, így leendő másodévesként fontosnak érzem, hogy a mi évfolyamunk diákjai hozzájáruljanak az utánpótláshoz, biztosítva ezzel, hogy a jövő gólyái is tudjanak kihez fordulni adott esetben.

 Kicsiben ugyan, de lényegében ez a rendszer működik a gimnáziumban, de akár már az általános iskolában is. Középiskolában is szívesen segítettem a fiatalabbaknak, vagy akár a saját évfolyamomnak, ha kérdéssel fordultak hozzám. Mindig szívesen vállaltam ezt a szerepet, és egyetemi közegben is tapasztalom, hogy szívesen fordulnak hozzám a csoporttársaim is, ha például valahol lemaradtak a tananyagban. Ez alapján azt gondolom, egy „felsőbb szinten” is megállnám a helyem hasonló feladatkörben. Emellett szívesen dolgozom csapatban, ami véleményem szerint ebben a pozícióban szintén elengedhetetlen, hiszen a több képviselő összehangolt, együttműködő tevékenysége nagymértékben gördülékennyé teszi a közös munkát. Remélem, a segítségetekkel lesz alkalmam a gyakorlatban is kipróbálnom magam, mint hallgatói képviselőtök. Köszönöm, hogy elolvastátok!