Pénzt vagy életet?

A világ összes pénzének csak 8% létezik a fizikai világban, az összes többi virtuális.  Ez egyfelől végtelenül felgyorsítja a pénzforgalmat, hiszen bárhol a világon hozzáférhetünk, átutalhatjuk vagy befektethetjük, másrészről viszont kiszámíthatatlanná, bizonytalanná és átláthatatlanná is válik tőle a rendszer az átlag emberek számára. Így felmerül a kérdés, hogyha egy számítógépes algoritmus egyetlen programozási hibája miatt köddé válik 800 millió dollár, benne az összes pénzünkkel, akkor mit teszünk? Erre a kérdésre keresi a választ Kyle a Pénzes cápa, azaz a Money Monster című filmben.

A június elején debütált film, melyet a színésznőként is elismert Jodie Foster rendezett, olyan neveket sorakoztat fel, mint George Clooney és Julia Roberts. A film főszereplője egy pénzről szóló tv-műsor házigazdája, Lee Gates, aki minden péntek este a műsorában  befektetési tanácsokat ad szórakoztató köntösben nézőinek. Örök segítőtársa, a műsor rendezője Patty Fenn, aki bár sokszor nem ért egyet Lee módszereivel, profi módon alkalmazkodik az állandóan változó forgatókönyvhöz. Ám az egyik műsor közben olyan fordulat áll be, amire még ő sem tud felkészülni: egy fegyveres férfi ront be a stúdióba és kényszeríti Lee-t, hogy vegyen fel egy mellényre szerelt bombát. A támadó, Kyle válaszokat keres és bosszút akar állni Lee-n, mert egy korábbi műsorában azt a tippet adta, hogy fektesse be a pénzét egy „tuti biztos” cégbe. A cég négy hét múlva egy rendszerhiba miatt elvesztett 800 millió dollárt, közte Kyle teljes vagyonával, 60.000 zöldhasúval. Kyle nem elégszik meg a mindent elfedő „egyszer előforduló programozási hiba” szöveggel, valódi választ akar és Lee halálát, akitől a tanácsot kapta. Mindezt természetesen egyenes adásban, az egész világ szeme láttára.

A film klasszikus értelemben vett túszdráma, amiben végigkövethetjük a rendőrség próbálkozásait, a kétségbeesett Patty döntéseit, Kyle hangulatváltozásait és az életéért küzdő Lee reakcióit, miközben folyamatosan csontvázak esnek ki a szekrényből és kiderül, hogy a rendszerhiba emberi ujjlenyomatot takar. Felmerül a kérdés, kinek van igaza, a terrorcselekményt elkövető, kisemmizett polgárnak vagy a törvénytisztelő, de embereket tönkretevő brókercégnek? Kié a bosszú joga? Mi a fontosabb: az emberi élet vagy az igazság?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket vett fel ez a nagyszerű film, ami üdítően árnyaltan dolgozza fel ezt a kényes kérdést. Elítélhető, de megérthető mind a két oldal, aminek közepén szépen kidolgozott emberi dráma áll. Hiszen bármilyen magasságból nézzük is a dolgokat, bárhogy is alakítjuk a világot globális szinten, dobálózunk milliós befektetésekkel, a rendszer legalján mégiscsak emberek vannak, akiknek az élete függhet az árfolyamok alakulásától. Lee Gates-é ezúttal szó szerint.