PEN 2018 – A hazaérkezőkről

Pécs már évek óta ontja magából az országszerte elismert és népszerű zenekarokat, így nem is akkora meglepetés, hogy az Egyetemi Napokon rengeteg zenész érkezett hazai pályára. Olyan itthoni zenekarok léphettek fel a három nap alatt, mint a Halott Pénz, a 30Y, Mongooz and the Magnet, a Junkie Jack Flash, a Kaktus vagy a Punnany Massif.
 
A nyitónapon a Nagyszínpadot Pécs egyik virágkorát élő zenekara, a Halott Pénz foglalta el, akik olyan hangszálmészárló koncertet produkáltak, hogy még a szkeptikusoknak is vétek lett volna kihagyni. Szerencsére a rádiók biztosítottak mindenkit afelől, hogy aki egyébként nem hallgat otthon HP-t, az is tudja a szöveget, így nem okozott nehézséget senkinek sem becsatlakozni az éneklő tömegbe. A fiúk báját és népszerűségét talán az biztosítja, hogy képesek olyan dalokat írni, amelyek a hazaúton a rádióból, egy bevásárlóközpontban vagy egy kocsmában biztosan felcsendülnek és visszafordíthatatlanul belemásznak az ember fejébe. Nem igazán tudok róluk negatívat mondani, hiszen a maguk könnyed stílusában élvezhető bulit produkáltak. A közönségidomító előadásmódjukra persze rápakolt még egy lapáttal a helyszín, hiszen érezhető és hallható is volt a koncert közben, hogy Pécsen ők otthon vannak.  
 
A Mongooz and the Magnet számomra újdonság volt, hiszen most láttam őket először élőben, de nagyon kellemesen csalódtam. A magyar, ír és norvég srácok ugyan a világ három különböző pontjáról érkeztek, megalakulásuknak mégis Pécs biztosította a helyszínt. Az éjszakába nyúló koncertjük a többihez viszonyítva rövidebb volt ugyan, de élvezhető és borzasztóan hangulatos. Már eleve az érdekessé teszi a formációt, hogy egy nagybőgő is megtalálható a hangszerek között, de miután a fiúk elkezdtek zenélni, rögtön teljesen természetessé vált és a legkevésbé sem volt szokatlan. Nagyon egyben volt minden, az odavarázsolt hangulatért pedig csillagos ötös jár nekik. 
 
Természetesen a 30Y sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen a majdnem két évtizede működő zenekar hatalmas koncertet adott az utolsó napon. Akkora tömeget vonzott magához, hogy azt sok nagyobb nyári fesztivál is megirigyelhetné. A jelenség itt is tökéletesen adott volt, hogy a legtöbb ember ismerte a számok nagy részét, legyen az ősrajongó, vagy csak egy visszafogottabb 30Y kedvelő. Természetesen nem hagyhatták ki a ziccert és a visszahívásra előadták a Pécsi tánctanárt, amit eszméletlen ováció fogadott, majd minden tősgyökeres és tiszteletbeli pécsi az eddigieknél is egy kicsit hangosabban énekelte végig ezt a bizonyos dalt. 
A képet Radosza Ajna készítette. 
 
A Punnany Massif utolsó pécsi fellépőként felrobbantotta a színpadot vasárnap este. A zenekar idén ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját, amelynek keretében nemrégiben új albumot adtak ki PMXV néven, melyen régebbi számaik találhatóak meg újított verzióban. A PM koncertélmény most sem volt unalmas, a színpadon mindenki nagyon értette a dolgát, kicsit olyan érzésem támadt, mintha a srácok hazatértek volna bulizni egy nagyot és minket is meghívtak, hogy tartsunk velük. Elhozták sok népszerűbb dalukat, mint az Élvezd, vagy a Kopóggyá, de ők sem maradhattak ki a sorból, így a közönség megkapta a hőn áhított Pécs Aktuál X-et is. 
 
A Pécsi Egyetemi Napok szépen összegyűjtötte a magyar könnyűzene krémjét, kiváló eseményt sikerült általuk megszervezni, illetve véghez vinni. Természetesen az ország különböző pontjairól ideérkező zenészek is magas minőséget és remek hangulat nyújtottak a fesztiválozók számára, valami apróságot mégis véltem felfedezni a hazai pályán zenélők előadásában. Nem mondom azt, hogy jobbak, tehetségesebbek vagy magasabb színvonalú zenét képviselnek, egyszerűen amikor a pécsi hazaérkezik és pécsi közönségnek játszik, ott van valami a levegőben.