Pécs City Karnevál – avagy hogyan ne tűnjünk egy napra értelmes egyetemistának?

A karnevál eredetileg tavaszköszöntő jelmezes vallási népünnepélyként létezett. Hazánkban mostanában főleg a médiában jelenlévő szórakoztató műsorok kapcsán beszélhetünk csak karneváli nyilvánosságról, melyekben bugyuta, általában verekedéssel végződő családi perpatvarokon röhög a néző, ezzel oldva fel legalább egy félórára saját életének problémáit. Ezzel szemben a Pécs City Karnevál visszanyúl a hagyományokhoz. Jelmezes felvonulást kapott Pécs örömzenéléssel a szeles-napos szombaton.

Mi is történt pontosan? Gyerekkorunk kezdetleges jelmezes farsangjait összemixelték a nyári fesztiválok törzsközönségével és alkoholfogyasztásával, majd a riói karnevál mintájára az egész masszát körbefolyatták a belvárosban, hadd lepjen el minden utcát a bohókás jókedv. A fiatalok nagy része profin összerakott csapattal és műsorral jelent meg, de az alacsony költségvetésű és az „önmagunkból hülyét csináló” jelmezek is csak akkor tűntek cikinek, ha viselőjük érezhetően szorongott szerepében.

A csapatok bemutatkozása kicsit döcögősen haladt. Átvészeltük a GruPen egyik mignonjának tűzoltó készülékes támadását, melynek mindent elborító poráradata senkinek sem volt ínyére. A külföldi hallgatókból álló Beeroactive hiperaktív tagjai hevesen permetezték a vizet (sört?), kisajátították az Integro csapat identitását, illetve mindenkinek ajánlgatták a nem annyira bizalomgerjesztő italukat, melyet koszos permetező készülékből egyből szájba kívánták adagolni. A legnagyobb műsort a Művészeti Kar Music ShocK és az MK Brass Band közös csapata adta, akik megelevenítették a popzene emlékezetes alakjait az ABBA-tól Michael Jacksonon át PSY-ig, nem hiába nyerték el a Karnevál Legkulturáltabb Csapata címet.

Valósággal Comic-Con alakult a Szent István téren. Tini nindzsa teknőcökkel törpök acsarkodtak, Darth Vader bébicsőszködött nagyra nőtt csecsemők felett, Jack Sparrow Disney hercegnőknek csapta a szelet, mígnem egy pallosait rázó viking horda közéjük ugrott, de Sparrow kapitány nem búsult, mert az égből alkoholos permet hullt. Mignonok keltek a Rejtély Rt. nyomozásának „segítésére”, a Pécs Gringos rögtönzött csatába keveredett szárazföldi kalózokkal, valahol a beton placcon pedig húszas évekbeli gengszterek párbajoztak vadnyugati kalózokkal.

A városi menetet a Ritmo Latino egzotikus szépségű hölgyei vezették pörgős dobzenére, meg-megállva a belváros leghíresebb kocsmáinak kitelepülésein, hogy a megfáradt vándorok szomjukat olthassák az ismert Dj-k zenéinek dübörgésére. A karneváli menetbe bárki becsatlakozhatott, hogy együtt zsibongjon a pécsi ifjúsággal, mielőtt leteríti őket a szorgalmi időszak fáradtsága. Még a Király utcai éttermek legénysége, a lakások idős tulajdonosai is nevetve fürkészték az elvonuló díszes forgatagot. Ennyi volt a lényeg, hogy pécsiek, együtt, nemre, korra és fajra való tekintet nélkül – több, nyuszi füllel és unikornis szarvval feldíszített kutya is felvonult – csinálják a fesztivált.

Végül néhány tipp ahhoz, hogyan arassunk sikert leendő csapatunkkal a jövő évben is biztosan megvalósuló karneválon:

  1. Eredeti, figyelemfelkeltő, vicces bandát hozzunk össze.
  2. Ne árasszuk el a zsűrit – illetve senkit sem – tűzoltó készülék porával. Helyette gengszterpénz, frissítő limonádé, sör, extravagáns ajándéktárgy vagy szép lányok vidám mosolya – khm, mély dekoltázsa – ajánlott.
  3. Részegség eljátszása helyett álljunk elő egy emlékezetes, mindenki számára jól hallható és látható performansszal.
  4. Ne erőltessük másokra a higiéniailag megkérdőjelezhető kannában tárolt, beazonosíthatatlan eredetű alkoholunkat.
  5. Hozzunk magunkkal egy rezes vagy dobos bandát. Vagy a kettőt egyben.
  6. Legyünk szexik.

 

6+1 Legyünk még szexibbek.