Pár kockányi kedves haláltánc - el fausto végre a világhálón

Nagy örömmel jelenthetjük, hogy a PécsiBölcsész borítótervei és őrült rajzocskái mögött álló grafikusa – scham – végre a világhálóra telepítette el fausto névre hallgató képregénysorozatát. Aki a szürke hétköznapokból a Woody Allen sztorik és a Danse Macabre világának keserédes, cinikus és szatirikus humorában keresne menedéket, az klikkeljen bátran és merüljön el.

Ahogy egy Woody Allen történet tartja, ha újjászülethetnénk, a legjobb lenne ha visszafelé élhetnénk az életünket. Visszatérnénk a halálból, összegyűjtenénk az előzőleg eltékozolt nyugdíjunkat, az első munkanapon ajándék és buli várna minket, egyre csak fiatalodnánk, míg elég vehemensek nem lennénk, hogy elmerüljünk az éjszaka, a bulik és csajozás világába. Majd tovább fiatalodva belehalnánk egy orgazmusba.

Hasonlóan működnek az el fausto képkockái is, kiforgatják az életet a megszokott medréből, kicsit mesésen, de szembesítenek a halandósággal, melyet manapság szeretünk tabuként kezelni, vagy legalább is megfeledkezni róla. Pár száz évvel ezelőttig a fekete humor és a halál teljesen természetes részét képezte az életnek, a haláltáncok (Danse Macabre) például a középkori városokban népszerűségnek örvendtek, pedig arról az örök témáról szóltak, hogy mindenki halandó, legyen az király, pap, vagy hadvezér. A dicsőség múlandó az emberi tettek pedig parányi porszemek csupán a történelemhez mérten. De ez így van rendjén.

Bármilyen nonszensz, de a halandóság az egyetlen dolog lassanként, ami az egyébként is leértékelt emberi életet és szabadságot még védi - képzeljük el micsoda „kalandok” várnának ránk, mint munkavállalók, ha örökké élnénk …

Szóval aki szeretne néha megállni kicsit, lazítani, szereti a gyermekien bájos, mégis profi rajzokba ültetett fekete humort, és el tudja fogadni, hogy bizony rövid szavatosságú, mégis túl komoly halandók vagyunk egy parányi bolygón a Tejút-Rendszerben, az ismerkedjen meg scham világával. A képregényeket megtaláljátok az elfausto.hu címen, illetve a facebookon.