Öt magyar film, amit mindenképpen látnod kell!

A hazai filmek kultusza kis országunkra sajnos nem jellemző, általában nem sok nézőt csábítanak be a mozikba. Ha nem a Valami Amerika egyik újabb része vagy Oscar-nyertes alkotás, a többség úgy érzi, kár lenne időt pazarolni rá. Pedig mennyire hogy megérné! Következzen a teljesség igénye nélkül néhány mű, „tuti tippek”, amik között remélhetőleg mindenki talál a saját ízlésvilágához illeszkedőt.
 
Lajkó – cigány az űrben (2018) – valószínűtlen, szórakoztató, fekete humorral megfűszerezett kommunizmus-szatíra
 
Serbán Lajos (Keresztes Tamás) magyar cigány az első ember az űrben – derül ki a történet végén. Lajkó, akinek neve igencsak szembeötlő utalás Lajka kutyára, világéletében szeretett volna feljutni a sztratoszférába. A sors úgy hozza, hogy mentorával, a helyi TSZ-igazgatóval, Jenő bácsival (Gyabronka József) el is jut Oroszországba, ahol három másik, igencsak különleges versenyzővel mérettetik meg az űrbe jutásért. Főhősünk igazi fakírtípus, rezzenéstelen arccal állja a megpróbáltatásokat és a váratlannál váratlanabb helyzeteket.
Az események sodrában nem utolsósorban azt is megtudhatjuk, miért köszöntötték egymást szájracsókkal az orosz tisztviselők, és Mengele doktor utódainak sorsára is fény derül. 
Brazilok (2017) – könnyed, de nem értelmetlen szórakozás
 
Ennek a tavalyi alkotásnak különlegessége az, hogy a cigányok és nem cigányok közötti ellentéteket olyan módon ragadja meg, hogy nem nyomja le a hangulatunkat a depresszió mélységeibe – sőt, az ezredforduló után készült magyar vígjátékoktól megszokott módon nevettet meg minket. A történet vezérszálát a faluban megrendezett focibajnokság adja, amelyen első ízben vesz részt egy romákból álló csapat: a lakók többségének azonban ez nagyon nincs ínyére.
Az egész filmet ízes, jellegzetes cigányos hanglejtéssel narráló, hihetetlenül szerethető kisfiú, Fingi (Lakatos Erik) az, aki a leginkább emeli a mű szórakoztató értékét.
 
Egy nap (2018) – új, formabontó, szokatlan, egyedi
 
Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmje parádésra sikeredett. A mozikban november 8-tól játsszák, eddig csak premier előtti vetítésekre került sor. Az Egy nap Annának (Szamosi Zsófia), egy negyvenes éveiben járó, háromgyerekes édesanyának másfél napját mutatja be. Anna gyermeket nevel, fegyelmez, szeretget, ápol, különórára viszi őket, mellette dolgozik, vezeti a háztartást, ügyeket intéz, válságba került házassága miatt őrlődik. 
Izgalmas sztorit nem kapunk, életszagú jeleneteket viszont annál inkább. Aki még nem látott ilyen filmet, nem tudom, tisztában van-e azzal, mennyire meghökkentő és váratlan élmény, amikor másfél órán át olyan művészien megkomponált képsorokat látunk, amelyek ennyire hétköznapiak, semmi különleges, hihetetlen nincsen bennük – és mégis drámai hatást képesek kiváltani. Az biztos, hogy a végén nem lehet villanykapcsolás után felugrani a moziszékből, kell pár perc, mire visszatérünk az élményből.
Csapd le csacsi! (1990) – kötelező retró darab, amiből már sok poén szállóigévé vált
 
A Gáspár Sándor, Eperjes Károly, Koltai Róbert és Eszenyi Enikő nevével fémjelzett klasszikus állja az idő próbáját: az események lassabb folyama ellenére sem tudjuk jóízű nevetés nélkül végignézni. Ki ne hallotta volna már a „Szóljál anyádnak is! Hányjatok együtt!” felkiáltást? De bizonyára vannak olyanok, akik már maguk is idézték Gáspártól a „Balhé van?! Vacsora nincs?!” ikonikus vitafordulatot.
Annak, aki mégsem ismeri a filmet: egy fiatal házaspár női tagját tévedésből beidézik a nemibeteg-gondozóba, így ő biztosra veszi, hogy mit sem sejtő férje csalja őt. A két fél ezután lépten-nyomon igyekszik kibabrálni egymással, ezzel biztosítva számunkra kiapadhatatlan humorfolyamot.
 
Liza, a rókatündér (2015) – Japán, Csudapest, fikció, humor, gyilkosság és lekváros pörkölt
 
Liza (Balsai Móni) egy harminc éves, magányos, kissé együgyű lány, aki különös módon barátságot kötött egy elhunyt japán énekes, Tomy Tani (David Sakurai) szellemével. Liza, aki igazi romantikus alkat, meg van róla győződve, hogy pont a harmincadik születésnapján fog rátalálni az igaz szerelem. Ehelyett azonban kiderül, hogy valaki elátkozta őt: rókatündér lett, vagyis az a férfi, aki beleszeret vagy akár csak szemet vet rá, hamarosan meg fog halni, így Liza örök magányra van ítélve. 
A film egy igazi gyöngyszem, csapongó, izgalmas, humoros fikció kiváló színészekkel (Reviczky Gábor, Gubík Ági, Szabó Győző, Kovács Lehel és sokan mások), japán zenével és jellegzetesen magyar humorral. 
Bátran kijelenthetjük tehát, hogy nincs miért szégyenkezni, voltak, vannak, és reméljük, a közeljövőben is lesznek minőségi magyar filmek; érdemes folyamatosan figyelemmel követni a felhozatalt.