Őrült vagy! Vagy te.

Mihez kezdenél, ha egyik napról a másikra felfedeznéd, hogy időt vesztesz? Az egyik pillanatban még az iskolában ülsz és a bebiflázott anyagot próbálod a számonkérés címszó alatt összeállított dolgozat lapjaira firkantani, majd a következő minutumban otthon fekszel az ágyadban és az ablakon túl már csak a hideg téli este fényei pislákolnak. Mihez kezdenél akkor, ha kiderülne, hogy mások irányítják az életed, amiről eddig azt hitted, hogy legfeljebb a szüleid teszik pokollá. És mihez akkor, amikor rájössz, hogy azok a mások valójában mind te vagy?
 
Daniel Keyes Szép álmokat, Billy! című regénye annak a ’70-es években Ohio-ban elítélt férfi monográfiája, akit először mentett fel az amerikai bíróság több rendbeli bűnelkövetés vádja alól többszörös személyiség kórképe miatt. A Virágot Algernonnak című világhírű kötet szerzője ezúttal sem könnyed témába vágta a fejszéjét. Billy testében (fejében, elméjében, spirituális mibenlétében…) 24 ember él a sokszínűség teljes spektrumát lefedve: gyermek és felnőtt, nő és férfi, brit és szovjet, művész és tudós, süket és jó kommunikációs képességű, leszbikus és hetero...

 
A pszichológia oldaláról azt mondhatjuk, hogy a többszörös személyiségű páciensek élettörténetében közös rizikótényezőnek tűnik a gyermekkori bántalmazás és más korai traumák. Nem hangzik elképzelhetetlennek, hogy azok a gyermekek, akik extrém megterhelő helyzetben nem tudnak optimális védelmi stratégiát fejleszteni, egyszerűen átadják a kontrollt. Nem is tűnik fel sokáig, hogy probléma lenne, mivel az adott életkori stádiumban még hasznos lehet bizonyos típusú viselkedés (pl.: hisztéria). Azonban később is visszavált a beteg, amikor már elvárnák tőle a komplexebb válaszokat. Billyt pedig bántották. Nem is akárhogy. Ennek ismeretében elfogadjuk-e felmentésként az állapotát? Bűnös-e Billy Milligan nők kirablása és megerőszakolása miatt? Vagy csak a körülmények áldozata?
 
Amennyiben a pár éve felreppent híreknek lehet hinni, a könyvből filmes adaptáció is készülni fog, melyben Leonardo di Caprio játsza majd Billyt (Arthurt, Ragent, Allent, Tommyt, Dannyt, Davidet, Christine-t, Christophert, Adalanát, Philt, Kevint, Waltert, Aprilt, Samuelt, Markot, Steve-t, Leet, Jasont, bobbyt, Shawnt, Martint, Timothyt és a Tanárt.) 
 
 
 
Kicsit olyan lehet ott a fejben, mint egy low budget családi nyaralás. Össze vagytok zárva, a fél család ki nem állhatja a másikat, de mégis együtt kell működni, ha túl akarjátok élni.
 
Ameddig várjuk az adaptáció elkészültét, érdemes megnézni a mozikban most futó Széttörve című hasonló témájú filmet.