Októberig éhezünk – ortó kaja rovat

A szeptember a legtöbb egyetemista életében rendkívül viszontagságos időszak: vissza kell térni a régi kerékvágásba, koccintani a nyáron nem látott ismerősökkel, a gonosz klubok pedig nyitóbulikat rendeznek, amire szintén fájó szívvel mondanánk nemet. Valamin tehát spórolni kell, erre pedig az étel megfelelő alanynak tűnik. Az alábbi kis útmutatás segítséget nyújt abban, hogy a lehető leggazdaságosabban vészeljük át a szoctám, tanulmányi ösztöndíj és egyéb megváltások érkezéséig tartó másfél hónapot.

Kezdjük az előételnél. Egy igazán finom leves elkészítéséhez hozzávalók tucatja szükséges, tőke hiányában ezért inkább vegyük az irányt a boltok fűszeres sora, ott is a zacskós instant megoldások felé. A márkás levesek ár-érték aránya nem az igazi, de 100 és 200 Ft között már találunk olyan bögrés változatokat, amelyek remek alapját adják egy kiadós ebédnek. A kínai és egyéb keleti levesek különösen megérik a pénzüket.

A főételek terén a leginkább kézenfekvő megoldás a tészta. Ajánlott rögtön a szemeszter kezdetén bevásárolni minél több fajtából, egyrészt mert akkor még bátran nyitogatjuk a pénztárcánkat, másrészt így erre nem lesz gondunk a későbbiekben. Körítést tekintve csak a képzeletünk lehet korlátozó erő, gyakorlatilag bármit rápakolhatunk, amit találunk. A szójaszósz mindenképp említésre érdemes – igazi katalizátor, ami mindent feldob, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben abszolút megfizethető még egy egyetemistának is. Ezen kívül darált hús, zöldségek, tojás vagy egyszerűen sonka és tejföl összekeverve. Bármi működhet, bátran kísérletezzünk, mert néha a legbizarrabb párosítások hozzák a legfinomabb – leginkább ehető? – eredményt. A rizsről hasonló mondható el, vészhelyzetben a ketchupos rizs is váratlanul jól tud esni.

A mirelitrészleget szintén besorolhatjuk a legjobb barátaink közé. A pizzarendelést, bármennyire is kényelmes, az ínséges időszakokban muszáj elfelejtenünk. Nem úgy a fagyasztott kistestvért, amelyet minden népszerűbb üzletláncban megtalálhatunk. A 200 Ft körüli árkategóriát érdemes szemügyre venni (az igazán precízek összehasonlítják az árat a pizza tömegével, és így villámgyorsan kiszámítják, melyik termék is éri meg a legjobban), találhatunk szalámis, gombás és sonkás variációt is. Ugyan a tészta vastagsága hagy némi kívánnivalót maga után, és a feltét sem fogja kiverni a szemünket – ezt persze otthon tuningolhatjuk a tészták körítésénél már ismertetett módon –, de a befektetett pénzünk teljes mértékben megtérül. A fagyasztott termékek között akad még más kincs is: a fasírtok különösen ajánlottak, akár 4 napnyi adagot is találhatunk 600 – 700 Ft-ért. A konzervek közül legtöbbeknél általában a babfőzelék - chilis bab - székelykáposzta hármas a befutó. Vigyázzunk azonban, 500 Ft felett butaság lenne innen szemezgetni, annyi pénzt már sokkal hatékonyabban is fel lehet használni.

Ha csak valami gyors harapnivalóra vágynánk, bejönnek a képbe a szendvicsek. Egy szendvicssütő aranyat érhet, ilyen formában ugyanis a feltét sokkal kevésbé hangsúlyos. A megsütött zsemlében egy kis hagyma, paprika vagy tükörtojás megfelelhet a célnak, a szalámi és vaj elhanyagolható fontosságú. Amennyiben nem vagyunk oda a melegszendvicsért, a klasszikus májkrém a legelőnyösebb választás, egy csomag szalámi áráért fél kilót is kaphatunk belőle.

Természetesen az édesszájúakról sem feledkezünk meg. A csokinál sokkal költséghatékonyabb megoldás, ha az almát választjuk. Reszeljük le, szórjuk meg fahéjjal és kristálycukorral, és máris adott egy ízvilágában az almás pitére emlékeztető finomság.

Remélhetőleg hasznosnak bizonyulnak a fenti tippek. Ha pedig túléltük a száraz időszakot, és a pénztárcánk újra vastag lesz, akkor sem érdemes elfelejteni ezeket a módszereket (el fogjuk), hiszen a „lesz ez még így se” mondás ebben az esetben is érvényesül. Jó étvágyat!