„Nem tabu akármilyen szemléletmódot képviselve megjelenni”

A Kerényi Károly Szakkollégium (KKSZK) 2020-ban is konferenciát rendez, amelyre október 9-én és 10-én kerül sor a PTE BTK, Vargha Damján konferenciateremben [A/338]. Az érdeklődők az előadások  rendkívül széles választékából csemegézhetnek majd. A konferenciáról Vida Tamást, az egyik szervezőt kérdeztem.

PécsiBölcsész: Mi is pontosan ez a készülő konferencia?

Vida Tamás: A Kerényi-konferencia nem más, mint a Kerényi Károly Szakkollégium évente megrendezésre kerülő konferenciája, amelyen a szakkollégium tagjai prezentálják az éves munkájukat. Az előadásokat követően a közönségnek van lehetősége az előadóknak kérdéseket is feltenni.

PB: Hogyan zajlanak egy ilyen rendezvény előkészületei? Okoz problémát előadókat találni, vagy az egyetemmel  egyeztetni? 

V.T.: A konferenciát a Kerényi Operatív Munkacsoport szervezi. Az egyetemi adminisztrációs feladatoktól kezdve az előadások beosztásán keresztül a konferencia napján történő helyszínberendezésig szinte mindent mi intézünk. A népszerűsítés – mint például plakát elkészítése, vagy a Facebook-esemény meghirdetése – pedig a marketing-munkacsoport feladatkörébe tartozik.

Az előadók beszervezése nem jelent nagy kihívást, hiszen mindannyian tagjai a Kerényi Károly Szakkollégiumnak, így elég velük például a diszkussziós esteken beszélni

(heti egy alkalommal egy-egy szakkollégiumi tag bemutatja nagyjából negyedórás előadás keretében azt, hogy hogyan halad a kutatásával – szerk.), hogy adják meg az előadásaik címét, valamint más fontos információkat, amik az ütemterv összeállításához szükségesek. Az egyetemmel való egyeztetés is gördülékenyen megy. Az operatív munkacsoport részéről a legnagyobb kihívás az ütemterv összeállítása volt, mivel a korábbi konferenciákkal ellentétben a mentorok most nem a saját mentoráltjaik előtt fognak előadni, hanem külön mentorblokkokat hoztunk létre. Ez azért alakult így, mert a tagok jelentős részének csak az egyik vagy csak a másik nap lesz szabad, így megoldhatatlan lett volna a mentorokat a mentoráltjaikkal egy szekcióba szervezni. Mindemellett ügyeltünk rá, hogy sűrűn legyenek szünetek az előadások között, hogy az esemény a lehető legkevésbé legyen megterhelő mind az előadók, mind pedig a közönség számára.

PB: Mit tudhatunk az előadókról?

V.T.: Az előadóink a KKSZK aktív tagjai. A BTK összes szakjáról veszünk fel jelentkezőket, tehát sokféle tudományág reprezentálja magát a konferencián is. Vannak tagok, akik pszichológiával foglalkoznak, vannak, akik irodalomtudománnyal, de akadnak köztünk filozófus hallgatók, történészek, filmesek, nyelvészek és szociológusok is. Sok közöttünk a BA-s, aki nemrég kezdte csak meg a kutatói karrierjét, és vannak egészen rutinos előadóink is. Három blokkban a mentoraink fognak szerepelni, ők PhD-hallgatók, akik az aktív tagoknak segítenek szakmai kérdésekben vagy konferenciákra felkészülni, ösztöndíjakra jelentkezni stb.

PB: Voltak olyan témakörök, amiket mindenképpen érinteni akartatok a program összeállítása során?

V.T.: A szervezés során nem követtünk semmilyen tematikát, mindenki a saját személyes kutatásával fog szerepelni, a maga látásmódjával, metodológiájával. A Kerényiben igyekszünk nyitottnak lenni minden tudományág és problémakör felé, és ezt szándékunkban áll a konferencián is bemutatni. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyes tudományos szemléleteket és módszertanokat ne érne kritika.

Egészen megszokott a heti diszkussziókon, hogy tagjaink megkérdőjelezik egyes tudományágak előfeltevéseit, gyakran tematizálódnak például a szociológiában és a pszichológiában bevett kérdőívezés erényei és hátulütői más szakokról érkezők által.

Hasonló hozzászólások várhatóan a konferencián is lesznek. Nem tabu tehát akármilyen szemléletmódot képviselve megjelenni, ahogy ezen szemléletmódok érvényességének kérdőre vonása sem.

PB: Mennyiben nehezítette a szervezést a jelenlegi covidos időszak?

V.T.: Ez az októberi konferencia tulajdonképpen a múlt tanév konferenciája, amit májusban rendeztünk volna meg, amit a Covid miatt sajnos el kellett halasztanunk. A szervezés korai stádiumában még kérdéses volt, hogy meg tudjuk-e tartani a konferenciát élőben a járványhelyzet miatt; ekkor felmerült az online megvalósítás is. Szerencsére erre nem lett szükség, de ha internetes közegbe kényszerültünk volna, az sem változtatott volna magán a programon.

PB: Ha megtekintésre ajánlhatnál egy-egy előadást, melyeket mondanád? Szerinted mi az, amiért igazán érdemes részt venni rajtuk?

V.T.: A szakkollégiumi tagság iránt érdeklődőknek talán a mentoraink előadásait ajánlanám, hiszen ők lennének azok, akik pályájukat egyengetnék, ha a konferencia után kedvet kapnának, hogy belépjenek a Kerényibe.

Én személy szerint azonban Kömüves Dániel és Orsós György előadásaira vagyok leginkább kíváncsi.

Mindketten kiváló kutatók és nagyon izgalmasnak tartom a témáikat, bár egyelőre csak hozzávetőleges elképzelésem van arról, hogy mit is takarnak a címeik. Kömüves Dániel kitűnő előadásokat szokott tartani a marxista szociológiáról, Orsós György pedig otthonosan mozog a magyar szélsőjobboldal történetében és annak ideológiai hátterében is.

A Kerényi konferencia részletes programlistája itt érhető. 

A fotók a 2019-es Kerényi-konferencián készültek, szerzőjük Simor Kamilla.