MR2 - a mi rádiónk

Azon kevesek, akik ez előtt több mint egy évvel a Petőfi Rádió hallgatóinak mondták magukat, múlt nyár elején furcsa változásokra kaphatták fel a fejüket. „Mi ez a zenének nevezett izé? És hová lett a régi jó Rádiókabaré meg a népzenei blokk?” Mi fiatalok viszont egy Magyarországon még szinte ismeretlen ajándékot kaptunk: egy országosan fogható rádiót, mely végre olyan zenét is játszik, amit jószerével sehol máshol nem hallani.

Hogy kicsit belelássunk a kulisszák mögé, október 14-én meglátogatta egyetemünk Szenesét egy délutáni beszélgetésre Csillag János főszerkesztő, a változások egyik fő mozgatórugója. A beszélgetésen Csillag János elárulta, hogy a változtatások tervezésekor egy tisztább profilú, zenei rádió lebegett a szemük előtt, melyben öt zenei stílus játssza a főszerepet: a pop, rock, urban, world és a lounge, ugyanis tapasztalata szerint ezek azok a zenei stílusok, amelyek a 18-39 éves korosztályt leginkább megfogják.

Az is kiderült, hogy az MR2-ben nincsenek zenei szerkesztők. A produkciós munkatársak csak javaslatokat tesznek, de a végső szót egy slágergyanús számról ő, a főszerkesztő mondja ki. A fő szempont az, hogy szám illeszkedjen a rádió profiljához. Így teret tudnak nyitni több fiatal magyar bandának is a bemutatkozásra, és nem kis eredmény, hogy a rádió által felkarolt együttesek közül ma már nem egy teltházas koncerteket tart szerte az országban.

Érdekes kérdésként felmerült az a rádióadó közszolgálatisága is, melyet sok régimotoros rádióhallgatón kívül az ORTT is hiányol, mondván az új Petőfi CSAK zenét sugároz. De miért nem lehet a zene is közszolgálat, hiszen az is a kultúra egy része,- hívja fel rá a figyelmet Csillag. Ez alapján választották meg a rádió mottóját: „A zene kultúra, a kultúra közszolgálat”, ugyanis a Magyar Rádió az összes adójával együttesen sugároz közszolgálatot, és minden ember azt választja ki belőle, amihez kedve van.

A beszélgetés után a Pécsi Bölcsész rákérdezett egy rövid interjú keretében pár fontosnak vagy érdekesnek tartott ám el nem hangzott információkra:

PécsiBölcsész: A hallgatókkat való közvetlen kapcsolatotokat sugározzák a szignáljaitok, melyekben az elhangzó településnevek közül nem egy a határon túl található. Ezt sokan pozitívumként élhetik meg. Hogy jött az ötlet?

Csillag János: Az eredeti koncepció az volt, hogy találjunk olyan helyeket, ahol fogható a rádió, és amelyek nem feltétlenül Magyarországon vannak, hanem a határon túl. Ezzel az volt a célunk, hogy bemutassunk olyan találkozóhelyeketi, ahol a fiatalok szoktak összegyűlni. Amikor ezt elkezdtük, egy idő után maguk a fiatalok küldték a különböző városokból, hogy az MR 2 akkor éppen hol fogható, és örömet okoztunk nekik azzal, hogy elhangzik a szülővárosuk neve.

PB: Mikorra tervezitek, hogy lehagyjátok a Petőfi nevet, MR 2-re módosítva a radió nevét

CsJ: Nincsen dátum, egyszerűen arról van szó, hogy mindenképpen szeretnénk az MR 2-t használni.

PB: Amit hiányolhat a hallgató a radió honlapjáról, az az interaktivitás. Terveztek esetleg egy fórumot létrehozni, ahol a teret adnátok a hallgatói visszajelzéseknek?
CsJ: Bármilyen interaktivitás, és ilyesfajta cselekmény kicsit várat magára, mert ezek a fejlesztési okok folytán nem feltétlenül mennek azonnal. Az, hogy működik, hogy ”mi az éppen futó zene”, egy zenei rádiónál egész jó. Persze, kis erőbedobással nyilván még több minden működne.

PB: Mik a jövőbeni tervek, amelyeket mindenképpen meg szeretnétek valósítani?

CsJ: Tervezünk még zenei műsort természetesen, de csak akkor, ha sikerrel kiállta a pilot próbáját. Most szeretnénk kiadni egy újabb válogatás CD-t is, és mindenképpen szeretném, ha ebből rendszert tudnánk csinálni Emellett nagyon jó lennet, hogyha ezeket az MR 2 turnékat tudnánk tartani, és minél több tehetséges zenekart tudnánk minél több fiatal hallgatónak bemutatni.

Mészáros Gabi