Most rajtad a sor! – véleményezd az oktatói munkát az ETR felületén

A közoktatással szemben az egyetem mindig is szabadabb és egyenlőbb hely volt: az universitás közösségét nem a diktáló tanár és jegyzetelő hallgató alkotja, hanem az oktató és diák interakció, közös munkája, egymást fejlesztő és a közösség egészét előrevivő tevékenysége.

Ahogy természetes, hogy a hallgatói előmenetel rendszeres eleme az értékelés – osztályozás, úgy kellene, hogy természetes legyen az oktatók fejlődéséhez a hallgatói értékelés. Azért, mert a felsőoktatás nem egy állandó, stabil dolog, hanem egy olyan színes massza, ami állandóan mozgásban van: a tudomány és a technika folyamatos fejlődése mind az oktatóktól, mind a hallgatóktól megköveteli, hogy folyamatosan naprakészek legyenek. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a tanárok rendszeresen, minden vizsgaidőszak végén visszajelzést kapjanak munkájukról. Erről szól az OMHV.

Ebben a tekintetben tehát a tanáraink értékelése nem jogunk, hanem kötelességünk: egyetemi polgárként tennünk kell azért, hogy a jó gyakorlatok elterjedjenek, a rosszak pedig kikopjanak. Természetes, hogy ez nem fog egyik félévről a másikra megtörténni, hiszen ez egy folyamat, amit el kell kezdeni.

De persze, különösen az elmúlt évektől, a dolognak van egy másik aspektusa is: a felsőoktatás szépen csendben gyökeresen átalakult. Mi, hallgatók sok esetben évi fél-egymillió forintot fizetünk egy szolgáltatásért, aminek ha nem megfelelő a minősége, akkor azért igenis szólni kell. Az oktatóknak ez ugyanúgy fontos igazodási pontot jelenthet, mert az ő folyamatos fejlődésükhöz is elengedhetetlen, hogy rendszeres visszacsatolást kapjanak a munkájukról.

Az Oktatói Munka Hallgatói Véleményezése (OMHV) kérdőívek a megújult ETR felületén is elérhetőek. A kitöltés teljesen anonim, mivel a hallgatói adatok és a hallgatók által kitöltött kérdőívek soha nem kerülnek egy adatbázisba, így senki nem tudja utólag azonosítani, hogy melyik értékelés kihez került.

Úgy gondolom, hogy mindannyiunk közös érdeke, hogy az egyetem, és az egyetemi közösség folyamatos fejlődésben legyen, ennek pedig elengedhetetlen eleme az, hogy félévről félévre véleményt mondjunk az oktatói munkáról.

A megújult ETR felületén a kérdőívet a következő helyen éritek el, most csak a ti véleményetek számít!