Mondj igent az Erasmusra!

Mielőtt kiutaztam volna, egy egész nyarat izgultam végig. Lesz nekem ott elég pénzem? Elég jól beszélek én angolul? És ha nem értek majd semmit? Mi lesz, ha minden vizsgámon megvágnak? Meg amúgy is, hol fogok én egyáltalán lakni? – nos, nagyjából ilyen kérdések cikáztak a fejemben három hónapon keresztül, aztán elérkezett a szeptember, én pedig minden aggodalmam ellenére belevágtam életem eddigi legnagyobb kalandjába.
 
Persze az igazi belevágás nem is itt kezdődik, hanem ott, ahol végérvényesen eldöntjük, hogy harcba szállunk a soha véget nem érőnek látszó papírmunkák hadával, hiszen az Erasmust sem adják ám ingyen, lássuk csak, mi mindent is kell összeszednünk egy sikeres pályázathoz! Mindenféleképpen szükségünk lesz egy a megfelelő szintű nyelvtudást igazoló dokumentumra, egy tanári ajánlásra, illetve az egyéb szakmai és közéleti tevékenységeinket igazoló papírokra, továbbá nem árt ellenőriznünk azt sem, hogy az utolsó két lezárt félévünk átlaga eléri-e a bűvös 3,5-ös értéket. Ha mindezzel megvagyunk – és a tanulmányi eredményeinkről is csatoltunk egy igazolást –, neki is láthatunk megírni az önéletrajzunkat, valamint a motivációs levelünket, melyekkel egyszer s mindenkorra elkápráztatjuk a pályázati bizottságot. Persze ha azt gondoljuk, hogy a jelentkezést követően nyugodtan hátradőlhetünk, akkor bizony nagyot tévedünk, ugyanis csak ezután szakad igazán nyakunkba az adminisztráció.
És most azt kérdezed, hogy mindez megéri-e? Abszolút!


Az Erasmus az egyik legnagyobb személyes növekedést biztosító program, amit az egyetem kínálni tud a hallgatók számára, ráadásul igen jelentős ösztöndíjjal honorálja a vállalkozókedvűeket, ezzel is arra ösztönözve őket, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, új kultúrákat ismerjenek meg, gyarapítsák személyes, szociális és szakmai kompetenciáikat, nagyobb önállóságra és önismeretre tegyenek szert, valamint életre szóló barátságokat kössenek a világ bármely táján élő hallgatótársaikkal. Ehhez azonban Rád is szükség van, sőt leginkább Rád van hozzá szükség, hiszen az Erasmus kinyitja előtted a világot, de az élményeket neked kell beengedned. 
 
Persze felmerülhet benned a kérdés, hogy mi történik, ha csúszol? Mi lesz, ha tényleg nem beszélsz elég jól az adott idegennyelven? Először is megnyugtatnálak, ugyanis a szorgos pécsibölcsészeknek nem kell a csúszástól tartaniuk, mivel kérvényezhetünk késleltetett vizsgaidőszakot, ami lehetővé teszi számunkra, hogy az adott féléves tárgyainkból csak a kiutazást követően kelljen vizsgáznunk. Ez persze még mindig nem segített sokat a nyelvtudásunkon. Nem árulok zsákbamacskát, ha most bizonytalan vagy, akkor igen nagy a valószínűsége annak, hogy a kiutazásodkor is az leszel, afelől azonban biztosíthatlak, hogy amint elmerülsz az Erasmus-hallgatók pezsgő világában, feloldódnak a nyelvi gátak, néhány hét után pedig már gondolkozni is idegennyelven fogsz. 
 
Azt persze jobb, ha nem tévesztjük szem elől, hogy az Erasmus nem csak móka és kacagás, ugyanis tanulmányi kötelezettségeinknek külföldön is eleget kell tennünk, ami azt jelenti, hogy kint tartózkodásunk alatt legalább három kurzust kell elvégeznünk, különben kegyetlenül behajtják rajtunk a pályázat során elnyert ösztöndíjunkat. Most megijedtél? Nem kell! Számold csak össze, hány kurzust is teljesítesz átlagosan egy félév alatt! Én vagy tizennégyet, lesz is vele gondom rendesen, na de három kurzus, az már féllábon is megy! 
 
Messze van a jövő év? Máris mennél? Akkor ne habozz! Október 10-ig még leadhatod pályázatodat a következő szemeszterre az outgoing.pte.hu oldalon, további információkért pedig katt a PTE BTK oldalára vagy az erasmus.pte.hu-ra!