Miss Marple újra nyomoz

A krimi koronázatlan királynőjének, Agatha Mary Clarissa Millernek, vagy ahogy a világ ismeri, Agatha Christienek egyik legnépszerűbb szereplője, Jane Marple, a hobbi-nyomozóként ténykedő idős hölgy, aki tizenkét regényen és három novellán át old meg bonyolultabbnál bonyolultabb ügyeket.

Miss Marple nyomozói pályafutását a Gyilkosság a paplakban című regény 1965-ös megjelenése óta követhetjük nyomon, és azóta nemcsak a papíron, de a filmvásznon is megcsillogtatta lenyűgöző nyomozási módszereit és szép kötési mintáit. A könyvek többször is kiadásra kerültek, és idén a Helikon Kiadó gondozásában új köntösben jelenhetett meg az egyik legérdekesebb Miss Marple-regény, A Bertram szálló.

Agatha Christie átélte a második világháború borzalmait és első kézből tudta, milyen az, amikor egy véres csata nemcsak a látképet, de az emberek lelkét is megváltoztatja. Ez a tudás az alapja a történet kiindulópontjának, ugyanis a Bertram nem egy egyszerű hotel. Sokkal több, mint a szimpla látszat. Jane Marple számára különösen nagy boldogságot jelent, hogy London forgataga egy kis darabban megőrizte a viktoriánus kori Angliát és ezáltal a hölgy fiatalkori emlékeinek egyik színterét.

Miss Marple egyre jobban elmerül a nosztalgiázásban, de a szálló mesébe illő varázsa sem tudja elrejteni előle az igazságot. Baljós előérzetei beigazolódni látszanak, amikor a feltűnő szépségű amerikai Bess Sedwick megérkezik a szállóba.

A kedves, ám annál élesebb szemű, idős hölgy nem érti, hogy egy ilyen lenyűgöző, nyughatatlan életstílusáról híres nő miért pont a Bertramot választja szálláshelyéül.

A hotelben egyre vegyesebb társaság verődik össze, miközben a Scotland Yard egy vonatrablás ügyében kezd nyomozni. Kiderül, hogy a bűntény során senki sem sérült meg, de a szállítmány eltűnt, és a szemtanúk beszámolnak egy krumpliorrú, bibircsókos férfiról. A nyomozás folyamán azonban újabb akadályba ütközik a rendőrség, ugyanis a férfi egy köztiszteletben álló bíró, akinek a rablás időpontjára megdönthetetlen  alibije van, mert épp egy tárgyalást vezetett le.

Ám arra is fény derül, hogy a bíró a bűntény előtt a Bertram szállóban tartózkodott.

Az ügy ezen részének kivizsgálására a Scotland Yard elküldi a hotelbe az egyik legkiválóbb nyomozóját, Davy felügyelőt, akit az alvilági körökben Atyaként emlegetnek. Davy a szállóban összetalálkozik az emlékeivel küzdő Miss Marple-lel, aki éleslátásával és ártatlannak tűnő kérdéseivel segít megoldani a nyomozónak ezt az egyre bonyolultabbá váló, majd gyilkosságba torkolló esetet.

Agatha Christie krimijeit keveseknek sikerül felülmúlnia, hiszen történeteiben tökéletes egyveleget alkotnak az emberi érzelmek, a félelmetes bűntények és a tökéletes nyomozó személyisége. Ez volt az első olyan Christie-regényem, amelynek főszereplője Jane Marple volt, ezért nagy érdeklődéssel kezdtem neki az olvasásnak. És nem csalódtam. Az események folyamában nagyon izgultam a végkifejlet miatt, és nem győztem kivárni, hogy mikor kapok választ az egyre csak gyülemlő kérdéseimre.

A krimi legfőbb jellemvonása, hogy tévútra vezeti az olvasót, csavart csavarra halmoz. Engem néhol sikerült olyannyira meglepnie, hogy muszáj volt az elejéről kezdenem.

Egy jó könyv sokáig foglalkoztatja az embert, és ez bizony nem csupán egy jó könyv, hanem a legjobbak egyike. Szerintem a legtöbben ismerik azt az érzést, amikor egy film, egy könyv, egy dal, vagy éppen csak egy verssor olyan mértékben hat az emberre, hogy az köpni-nyelni nem tud a gondolatok és a rátörő érzelmek sokaságától. Amin igazából nem is kellene sírni, de egy könnycsepp mégis legurul a szemünk sarkából, mert nem értjük, hogy szerethet valaki annyira egy másik embert, hogy elpusztítsa érte a világot, vagy milyen érzés a halált választani az élet helyett.

Agatha Christie nem véletlenül  viseli a “krimi koronázatlan királynője” címet. Nem csak egyszerű gyilkossági esetekről van szó a történeteiben.  Mélyebbre megy.

Az ember pszichológiai működését és érzelmeinek bonyolult kozmoszát is megmutatja, amely nekünk, a modern világ embereinek is egy hatalmas rejtély. Talán lesz majd egy olyan kiváló nyomozó, aki megoldja ezt az estet, de a mi számunkra valószínűleg majd láthatatlan marad, mert hagyni fogjuk, hogy egy lenyűgöző személyiség megbújjon a külsőségek mögött, majd az idő múlásával nyomtalanul eltűnjön...

A Bertram szálló tökéletes nyárindító olvasmány a krimik, a rejtélyek és az emberi elme szerelmeseinek, hiszen Jane Marple mindig tudja, miként csöppenjen bele a legnagyobb kalandokba, és miként távozzon elegánsan.