Mi lesz veled, FC Barcelona?

Hogyan mutatna vajon Párizs látképe az Eiffel-torony nélkül? Képzeljünk el egy balatoni nyaralást hideg sör és lángos nélkül! Gondoljunk bele, milyen silány lenne a legfinomabb gulyásleves pirospaprika nélkül! De valószínűleg ezen csalódást keltő esetek is eltörpülnének a Barca-szimpatizánsok kiábrándultsága mellett, ha megtudnák, hogy szeretett csapatuk nem szerepelhetne többet a spanyol labdarúgó-bajnokság élvonalában. Márpedig a katalán válság olyan horderejű esemény, amely sajnálatos módon a sport világát sem hagyja érintetlenül.
2017. október 1-jén Katalóniában népszavazást rendeltek el, mely arról volt hivatott dönteni, hogy a tartomány függetlenedni kíván-e vagy továbbra is Spanyolország kötelékébe akar-e tartozni. A hivatalos végeredmény szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül 2,28 millióan szavaztak a referendumon, ami 43 százalékos részvételi arányt jelent. Katalónia függetlensége mellett 2,04 millióan voksoltak, ez a leadott szavazatok 90,18 százalékát jelenti. Azonban a békés elszakadás már azon a ponton megbukott, hogy a referendumot a spanyol alkotmánybíróság még annak megkezdése előtt felfüggesztette. Ebből következően a szavazást komoly atrocitások kísérték végig a voksolók és a hatóságok között. 
 
A helyzetet tovább bonyolította, hogy pont aznapra volt kitűzve az FC Barcelona-Las Palmas bajnoki mérkőzés időpontja. A városban uralkodó kaotikus állapotok miatt természetesen felmerült a meccs elhalasztásának lehetősége is. Emellett az opció mellett kardoskodott a Barca védője, Gerard Piqué és a klub alelnöke, Carles Villarubí, aki le is mondott posztjáról, miután kiderült, hogy a mérkőzés (ugyan zárt kapuk mögött, de) megrendezésre kerül. A politikát nem igazán sikerült a játéktéren kívül hagyni, hiszen a vendég csapat a spanyol egység jegyében spanyol zászlóval a mezén lépett pályára, míg a hazaiak a katalán színeket viselték szerelésükön.
A klub természetesen állást foglalt a kialakult politikai helyzetben, szerencsére kellően diplomatikus módon. Az FC Barcelona vezetősége felajánlotta, hogy szívesen töltene be közvetítői szerepkört a katalán és a madridi kormányzat között. Továbbá kijelentette, hogy a klub továbbra sem függetleníti magát Katalóniától, de elhatárolódik az egyoldalú függetlenedéstől, csak a tárgyalásos megoldást tartja elfogadhatónak.
 
Jelenleg nem tudjuk, hogy mi lesz az ügy kifutása, így annak az esélye is fennáll, hogy Katalónia függetlenné válik. Ez azt eredményezné, hogy a katalán klubok kizárásra kerülnének a spanyol bajnokságokból, de kérelmezhetnék visszavételüket, amit egy Barca kaliberű csapat esetében feltehetően elfogadna a szövetség. Előfordulhat persze, hogy Katalónia saját bajnokságot hoz létre csapatainak, de a katalán sportminiszter, Gerard Figueras kijelentette, hogy a klubok abban a bajnokságban indulhatnak, amelyikben szeretnének. A Barcelona klubvezetése egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a csapat – Katalónia státuszától függetlenül – a spanyol labdarúgó-bajnokságban fog szerepelni. Egyébként nem ez lenne az egyedüli eset, hogy egy futballcsapat egy másik ország bajnokságában lép pályára hétről hétre. Jó példa erre a walesi Swansea City AFC, amely évek óta meghatározó gárdája az angol első osztálynak.
 
Futball évad El Clásico nélkül? A labdarúgás szerelmeseinek rémálma. Hisz még a legnagyobb rivális, Real Madrid szurkolótáborának is hiányozna az FC Barcelona a spanyol élvonalból. Egy kicsit.